ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

Ekologiczne wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe

Wiórki otrzymuje się z miąższu kokosa, czyli zbitej białej masy znajdującej się bezpośrednio pod twardą skorupą orzecha kokosowego. Ten tropikalny owoc najpierw zostaje poddany procesowi suszenia, a dopiero potem ścierania. Najlepsze jakościowo wiórki kokosowe produkowane są na Archipelagu Malajskim, Sri Lance i Nowej Gwinei - suszone są tam gorącym powietrzem. Głównymi producentami wiórek kokosowych są Indie, Sri Lanka, Meksyk, Indonezja i Filipiny.

Witaminy i minerały w wiórkach kokosowych

Miąższ z kokosa zawiera w sobie cenne składniki odżywcze: minerały – fosfor, cynk, wapń, żelazo, magnez, sód i potas, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminę C, E i K oraz nasycone kwasy tłuszczowe, niezwykle istotne w naszej codziennej diecie. Kwasy te są przetwarzane w zupełnie inny sposób niż te pochodzenia zwierzęcego. Wszystko dlatego, że ich cząsteczki są znacznie mniejsze, a sam proces przebiega zdecydowanie szybciej i nie wymaga obecności enzymów, takich jak lipaza i żółć. Ich wielką zaletą jest to, że nie odkładają się jako komórki tłuszczowe, ale są szybko wykorzystywanym źródłem energii dla organizmu. W związku z tym podkręcają nasz metabolizm, dlatego spożywając je szybciej spalamy kalorie.

Potas, w który obfitują wiórki kokosowe, jest jednym z głównych elektrolitów w naszych komórkach. Elektrolity to pierwiastki, które obdarzone są ładunkiem elektrycznym i mogą przewodzić prąd. Potas odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych (tzw. potencjał spoczynkowy) oraz odpowiada za przekazywanie impulsów elektrycznych między komórkami (tzw. potencjał czynnościowy). Pierwiastek ten bierze udział w procesach budowy aminokwasów i białek. Jest też niezbędny w cyklach, w których nasze komórki produkują energię. Poza tym kontroluje pracę mięśni i ma ogromny wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej całego organizmu.

Fosfor wraz z wapniem i witaminą D odpowiadają za zdrowe i mocne kości oraz zęby – biorą udział w ich mineralizacji. Pozostała część tego pierwiastka występuje w tkankach miękkich i błonach komórkowych. Poza tym fosfor można znaleźć w kwasach nukleinowych (DNA, RNA), które tworzą kod genetyczny, dlatego też jest ważnym nośnikiem informacji genetycznych. Pierwiastek ten bierze udział także w przewodzeniu bodźców nerwowych, w przemianach energetycznych i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ponadto jest niezbędny by nasz układ nerwowy prawidłowo funkcjonował.

Kwas foliowy znajdujący się w wiórkach kokosowych potrzebny jest każdej komórce naszego ciała, przez całe życie. Jak wykazują badania, znaczna część społeczeństwa cierpi na jego niedobór. Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, czyli nasz materiał genetyczny. Oznacza to, że reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek.

Wiórki kokosowe i ich wartości

Wiórki kokosowe zawierają ogromne zasoby błonnika, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ekologiczne wiórki z kokosa są cennym składnikiem diet nisko-węglowodanowych, w których ogranicza się spożycie produktów roślinnych. Stanowią również doskonałe uzupełnienie jadłospisu sportowców, którzy dodają je do koktajli białkowych oraz musli z płatkami owsianymi, jako że wiórki kokosowe są bogate również w białko.

ekologiczne wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe w kuchni

Ekologiczne wiórki kokosowe stanowią dodatek do różnych ciast i deserów, ale także urozmaicają dania kuchni azjatyckiej. Cenione są za znakomity smak oraz kokosowy aromat.

Wiórki kokosowe BIO to nie tylko pyszny i aromatyczny, ale przede wszystkim zdrowy dodatek do wielu potraw. W porze śniadaniowej wspaniale będą smakowały wraz z owsianką, jaglanką, czy musli, ale będą dobrze się komponowały także z jogurtami, maślankami lub owocowymi koktajlami. W daniach głównych stanowią dobre połączenie z naleśnikami, racuchami oraz wszelkiego rodzaju plackami, można je dodać do potraw z kurczaka lub indyka, dzięki temu uzyskamy oryginalny smak.

Połączenie mięsa drobiowego z wiórkami kokosowymi to specjalność kuchni orientalnej. Często wykorzystuje się wiórki z kokosa jako dodatek do panierki do mięs.

Szerokie zastosowanie w kulinariach ma zmielona postać wiórków z kokosa, czyli mąka kokosowa.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium