Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO płatki migdałowe

Płatki Migdałowe

Płatki migdałowe

Migdały uważane są za jedne z najzdrowszych orzechów. Cennymi właściwościami i wartościami odżywczymi odznaczają się również produkty z nich pozyskane, w tym płatki migdałowe. Płatki z migdałów wyróżniają się delikatnym smakiem oraz zawartością witamin i minerałów. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i jako dodatek do różnych dań. Co warto wiedzieć o wartościach odżywczych, właściwościach i zastosowaniu płatków migdałowych?

Migdałowiec, migdały, płatki migdałowe – co warto o nich wiedzieć?

Migdałowiec to roślina hodowana głównie w basenie Morza Śródziemnego, w Kalifornii, Chinach, Izraelu, Jordanii, Turcji oraz Uzbekistanie. Wywodzi się on z Azji i uważany jest za jedno z najstarszych drzew hodowanych przez człowieka. Owoce migdałowca, czyli migdały, znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Produkowana jest z nich mąka, olej migdałowy oraz płatki migdałowe. Migdały przerabiane są również na marcepan. Olejek migdałowy jest popularnym dodatkiem do naturalnych kosmetyków, w tym balsamów i kremów.

Płatki z migdałów to pokrojone na plasterki, obrane owoce migdałowca. Są cienkie i płaskie, mają długość ok. 1 centymetra, a ich kolor jest kremowo-beżowy. Ich smak jest natomiast słodki, delikatniejszy niż orzechów migdałowca. Ma to związek z tym, że są one pozbawione brązowej, gorzkiej otoczki. Oprócz ciekawych walorów smakowych produkt ten może pochwalić się również wysoką zawartością cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Jest pożądanym elementem zbilansowanej, zrównoważonej diety. To produkt odpowiedni dla wegan.

Migdały dzielone są na dwa podstawowe rodzaje:

  • słodkie, z których powstają płatki migdałowe; powszechnie wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym,
  • gorzkie, które są rzadko uprawiane ze względu na zawartość amigdaliny w składzie; znalazły zastosowanie m.in. w produkcji perfum, lakierów i kosmetyków do ciała.

płatki migdałowe

Wartości odżywcze i właściwości płatków migdałowych

Płatki migdałowe ekologiczne pozyskiwane są z owoców migdałowca, które są bogate w wiele różnych cennych składników odżywczych. Są one szczególnie istotne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka. Produkt ten zawiera zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także błonnik odpowiedzialny za właściwą pracę układu pokarmowego. Ten ostatni składnik reguluje rytm wypróżnień oraz zapewnia długotrwałe uczucie sytości po spożytym posiłku.

W składzie płatków migdałowych można znaleźć m.in. witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2, B9). Odpowiadają one za wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego człowieka. Nie zapominajmy również o witaminach A i E, które są niezbędne w celu zachowania zdrowej, gładkiej skóry. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed działaniem stresu oksydacyjnego i uszkodzeniem komórek wywołanym przez wolne rodniki. Witamina B9 (kwas foliowy) to niezbędny element funkcjonowania organizmu człowieka – jest bardzo ważna już w okresie płodowym. Jej niedobór może wiązać się z występowaniem np. anemii.

Płatki migdałowe BIO posiadają dużo cennych soli mineralnych, w tym m.in.: cynku, magnezu, miedzi, potasu, fosforu, żelaza, sodu oraz wapnia. Cynk odpowiada za zachowanie odpowiedniej kondycji włosów, skóry i paznokci. Jest również korzystnym minerałem z punktu widzenia zdrowych i mocnych kości. Pierwiastek ten wspomaga pracę układu krążenia, wyrównując poziom ciśnienia krwi. Warto wspomnieć o zawartości flawonoidów, które odpowiedzialne są za zatrzymanie utleniania cholesterolu LDL przez wolne rodniki.

Płatki z migdałów ekologiczne to bogate źródło energii. 100 g produktu dostarcza organizmowi ok. 650 kcal. Dziennie zaleca się spożywać nie więcej niż 20-30 g płatków migdałowych (ok. 130-200 kcal). Można w nich również znaleźć stosunkowo duże ilości białka. Nic więc dziwnego, że są chętnie wybierane jako zdrowy i wartościowy dodatek w diecie sportowców czy osób aktywnych fizycznie.

Migdały, w tym płatki migdałowe, są obowiązkowym elementem diety DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension). Jest to sposób odżywiania, który skupia się przede wszystkim na przeciwdziałaniu rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia innych zaburzeń układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. 

zastosowanie płatków migdałowych

Jak stosować płatki migdałowe?

Płatki migdałowe w diecie mogą występować pod różną postacią. Można je spożywać samodzielnie, bez żadnych dodatków – wystarczy garść, aby zaspokoić głód i jednocześnie dostarczyć organizmowi cennych składników. Płatki z migdałów zazwyczaj wykorzystywane są do ciast, lodów i deserów – jako ich ozdoba, a także sposób na wzbogacenie smaku. Można je również wykorzystać jako dodatek do panierki do kotletów mięsnych i warzywnych, posypki do sałatki, owsianki, ciastek owsianych, placków pełnoziarnistych, domowego musli i batoników, a nawet jako dodatek do kanapek.

Płatki migdałowe chętnie stosowane są jako dodatek do smoothie, koktajli oraz jogurtu. Na ich bazie można przygotować własny napój migdałowy. Wystarczy zblendować porcję produktu z ciepłą wodą. To ciekawy dodatek po kawy lub kakao.

Czy wiesz, że…

… wystarczy połączyć nieco płatków migdałowych z jogurtem naturalnym i miodem, aby stworzyć wartościową maseczkę do twarzy. Taki domowy kosmetyk ma właściwości m.in. nawilżające skórę.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800