Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Płatki gryczane bez glutenu

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Bezglutenowe płatki gryczane

Jakie są właściwości, skład i możliwości wykorzystania płatków gryczanych bezglutenowych? Płatki te są o wiele bardziej lubiane niż kasza. Mają mniej wyrazisty smak i są bardziej wszechstronne. Jednak zdrowa żywność staje się popularna. Dlatego płatki gryczane bezglutenowe również zaczynają zdobywać swoich zwolenników. Są bogate w substancje odżywcze i nie ma w nich glutenu. Zaletą tych płatków jest też miły dla nosa orzechowy zapach.

Skąd pochodzą płatki gryczane bezglutenowe?

Gryka (Fagopyrum Mill.) pochodzi z rejonu Południowo-Wschodniej Azji. Jednak zaczęła być popularna dopiero w momencie, gdy dotarła do obszaru Morza Śródziemnego, około 4000 lat przed Chrystusem. Chociaż gryki nie zalicza się do zbóż, to jest ona bardzo wartościowym produktem spożywczych. Można z niej wytwarzać między innymi miód gryczany, mąkę gryczaną bezglutenową, kaszę czy płatki. Uprawa i konsumpcja gryki jest najbardziej rozpowszechniona w Chinach, Ukrainie, Rosji i Kazachstanie. W dalszej kolejności znalazły się Polska, Słowenia i Węgry.

Jak powstają płatki gryczane bezglutenowe?

O tym, jak wspaniała jest kwitnąca gryka pisał już w swoim poemacie Pan Tadeusz - Adam Mickiewicz, nasz wieszcz narodowy. Mówił o tym, że jej kwiaty są białe jak śnieg. Gdy już przekwitną to tworzą drobne orzeszki. Co ciekawe, wcale nie są to ziarna z punktu widzenia botaniki. Jednak powszechnie się je tak nazywa i pewnie już tak będzie. Owoce gryki po zebraniu poddaje się obróbce cieplnej, czyli prażeniu. Kolejny etap ich wytwarzania to łuskanie. Właśnie tak powstanie kasza gryczana, ale ten produkt może być poddawany dalszej obróbce.

Płatki gryczane bezglutenowe tworzy się poprzez spłaszczanie "ziarenek" wyłuskanej gryki. Mają zwykle grubość od 0.2 do 0.4 mm i kilka milimetrów długości. Płatki gryczane bezglutenowe posiadają dosyć zwartą konsystencję, ale nie tak, jak na przykład płatki owsiane, czy żytnie. Płatki gryczane bezglutenowe mogą być wytwarzane również z gryki niepalonej. Ma ona jaśniejszy kolor i jest mniej intensywna w smaku. Przed gnieceniem tylko się ją suszy.

Płatki gryczane bezglutenowe często są traktowane jako produkt spożywczy na śniadanie. Można je produkować również z dodatkiem mąki gryczanej mieszanej z solą, słodzików typu słód jęczmienny, cukru czy syropów, otrębów innych zbóż. Niektórzy producenci uzupełniają je również o syntetyczne witaminy, chociaż tak naprawdę wcale nie ma takiej potrzeby.

płatki gryczane bezglutenowe

Czy płatki gryczane bezglutenowe są zdrowe?

Gryka jest wyjątkowo ceniona przez dietetyków. Wszystko za sprawą rzadko spotykanego profilu aminokwasów. Chociaż gryka jest zaliczana do pseudozbóż i ma w sobie umiarkowane ilości białka, to jest najlepszym wyborem pod względem zbilansowania składu aminokwasów. Słynie między innymi z wysokiej ilości lizyny i leucyny. Zależnie od uprawy płatki gryczane bezglutenowe mogą zawierać w sobie od 8 do 13% białka. Wśród nich szczególnie wartościowa jest proteina łącząca tiaminę (TBP). Jest ona odpowiedzialna za właściwe przyswajanie witaminy B1. Gryka zawiera w sobie również prolaminy, czyli aminokwasy.

Gryka naturalnie nie zawiera glutenu. Dlatego mogą po płatki gryczane sięgać osoby z nietolerancją na gluten lub chorujące na celiakię. Bardzo ważne jest jednak to, aby były to płatki przebadane pod kątem zawartości glutenu i certyfikowane. Często zdarza się tak, że produkt z natury bezglutenowy, zostaje zanieczyszczony tym składnikiem w procesie produkcji. Przez to może być niebezpieczny dla osób, które mają problemy z trawieniem glutenu.

Najważniejszym składnikiem w płatkach gryczanych bezglutenowych są węglowodany. Szczególnie wartościowa wśród nich jest skrobia. Płatki gryczane niepalone mają w swoim składzie więcej skrobi opornej. Nie jest ona wchłaniana w jelicie cienkim. Podobnie jak błonnik pokarmowy fermentuje w jelicie grubym. Tak powstaje w organizmie jeszcze więcej korzystnych dla układu pokarmowego bakterii. Poza skrobią w płatkach gryczanych bezglutenowych znajduje się bardzo dużo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.

Płatki gryczane bezglutenowe nie są produktem spożywczym obfitującym w tłuszcze. Właśnie dlatego mogą sięgać po nie osoby będące na diecie odchudzającej. Płatki gryczane bezglutenowe uzupełniają ją w witaminy z grupy B, witaminę E i sole mineralne. Wśród tych ostatnich możemy wymienić na przykład: magnez, żelazo, wapń, miedź oraz cynk. W składzie tego rodzaju płatków znajdują się również bardzo duże ilości rutyny i polifenoli. Te ostatnie mogą się przyczyniać do opóźniania się procesów starzenia organizmu.

Jak zacząć jeść płatki gryczane bezglutenowe? Te płatki, jeżeli chodzi o zastosowanie w kuchni nie różnią się w znaczącym stopniu od pozostałych dostępnych na rynku płatków zbożowych. Możesz z ich dodatkiem przygotowania na przykład zdrowe i pożywne kaszki na śniadania. Warto dodać do nich tradycyjne mleko krowie, mleko roślinne lub po prostu wodę.

Czy wiesz, że …

… w Rosji gryka szybko zyskała popularność ze względu na swój niepowtarzalny smak i wysoką wartość odżywczą. Nazywano ją pokarmem bohaterów. Za czasów wielkiego dowódcy Aleksandra Wasiljewicza Suworowa kasza gryczana była podstawą diety żołnierza.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800