ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Producent

BIO BIO mąka

  • promocja

Mąka ekologiczna

Mąka ekologiczna jest wytwarzana z ziaren zbóż, kasz, ryżu, strączków oraz innych roślin. W czasie całego cyklu wzrostu nie są one poddawane działaniu nawozów sztucznych czy innych związków chemicznych. Ma to bezpośredni wpływ na ich jakość. Mąka ekologiczna nie ma w składzie polepszaczy smaku oraz sztucznych dodatków. To bezpośrednio wpływa na jakość przyrządzanych z niej potraw. Oprócz doskonale znanej mąki pszennej, żytniej czy orkiszowej w kategorii produktów ekologicznych dostępnych jest wiele innych rodzajów. Stanowią one bazę do przygotowania wielu zdrowych i pełnowartościowych potraw.

Jak powstaje mąka ekologiczna?

W uprawie mąki ekologicznej nie są wykorzystywane nawozy azotowe, herbicydy, fungicydy, insektycydy oraz chemiczne zaprawki nasion. Stosuje się za to płodozmian, dzięki któremu można zapewnić optymalne warunki glebowe do wzrostu i rozwoju roślin. Pod uprawę wybiera się wysokiej jakości, trwałe zboża o najwyższym stopniu odporności na choroby. Jedyną formą ochrony upraw są zabiegi ręczne lub mechaniczne oraz stwarzanie optymalnych warunków bytowych dla pożytecznych organizmów.
Produkcja mąki ekologicznej odbywa się wyłącznie w młynach posiadających stosowny certyfikat. To daje gwarancję, że produkt końcowy nie będzie sztucznie wybielany oraz „wzbogacany” niepożądanymi dodatkami.

Rodzaje mąki ekologicznej

  • Mąki ekologiczne to kategoria produktów, która cechuje się dużym zróżnicowaniem. Na liście najchętniej wybieranych znajduje się:
  • Mąka pszenna – w zależności od typu nadaje się zarówno do wypieku chleba, jak i klusek, makaronów czy pierogów,
  • Mąka orkiszowa – charakteryzuje się przyjemnym, lekko słodkim, orzechowym smakiem i nie zawiera goryczki typowej dla mąki pszennej,
  • Mąka żytnia – świetnie nadaje się do produkcji makaronu, wypieku domowego chleba, jak i tradycyjnego piernika, tarty oraz kruchych ciasteczek.

Pozostałe rodzaje mąki ekologicznej warte wypróbowania to:

  • Mąka ziemniaczana – stymuluje pracę jelita grubego, może obniżać poziom cukru we krwi, poprawiać wrażliwość na insulinę i wpływać na redukcję apetytu,
  • Mąka amarantusowa – idealna dla osób z nietolerancją glutenu, zawiera błonnik, łatwo przyswajalne białka oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • Mąka z ciecierzycy – jest podstawowym składnikiem doskonale znanych potraw jak hummus czy falafel, świetnie zastępuje bułkę tartą lub mąkę pszenną w kotletach,
  • Mąka gryczana – wspomaga odchudzanie, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz nieocenionym źródłem błonnika,
  • Mąka jaglana – nie zawiera glutenu i odpowiada za jasny kolor wypieków oraz niepowtarzalny, aksamitny smak,
  • Mąka kasztanowa – wartościowe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika, które jest zalecane osobom na diecie cukrzycowej,
  • Mąka kukurydziana – lekkostrawna mąka bezglutenowa, która nie podrażnia żołądka i zawiera ważny dla organizmu błonnik,
  • Mąka kokosowa – mąka bezglutenowa wykorzystywana do wypieku ciast, muffinek, chlebków, naleśników oraz spodów do pizzy,
  • Mąka migdałowa – mąka bezglutenowa, która doskonale nadaje się do słodkich wypieków jak naleśniki, ciastka, racuchy,
  • Mąka owsiana – zawiera dużo białka, błonnika, cynku, magnezu, manganu, żelaza oraz cennych tłuszczów, jak kwas linolowy i oleinowy, dodana do wypieków zapobiega ich wysychaniu,
  • Mąka ryżowa – mąka bezglutenowa, jest wykorzystywana do wypieku ciast, ciasteczek, babeczek oraz przygotowania makaronu ryżowego i papieru ryżowego na sajgonki,
  • Mąka z płaskurki – obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje poziom glukozy we krwi, jest źródłem antyoksydacyjnych lignanów oraz ważnej dla wzroku luteiny,
  • Mąka z samopszy – ma charakterystyczną, żółtawą barwę i delikatnie orzechowy smak sprawdza się do wypieku ciast drożdżowych, francuskich oraz biszkoptów,
  • Skrobia kukurydziana – bogate źródło węglowodanów, może być stosowana jako zamiennik mąki oraz zagęszczacz zup i sosów,
  • Tapioka – zamiennik tradycyjnie stosowanych mąk, nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest źródłem skrobi opornej, która wspomaga działanie układu pokarmowego.

ekologiczna mąka

Typy mąki ekologicznej

W obrębie wymienionych wyżej rodzajów można także wyróżnić kilka typów mąki ekologicznej. Określający je parametr oznacza ilość substancji mineralnych zawartych w produkcie. Im większa liczba (wyższy typ), tym więcej składników odżywczych znajduje się w danej mące. Poszczególne typy różnią się od siebie ciężkością, co przekłada się na zachowanie w trakcie obróbki termicznej (pieczenie, smażenie, gotowanie).

Mąka ekologiczna dzieli się na następujące typy:

  • typ 00 – idealny do przygotowania ciasta na pizzę,
  • typ 450 – najpopularniejszy typ mąki, którą można wykorzystać do pieczenia ciast, smażenia naleśników i gotowania pierogów,
  • typ 700-750 – sprawdzi się do wyrobu cięższych ciast, chlebów i bułek,
  • typ 1400, 1800 oraz 2000 – idealny do wyrobu pieczywa, pierogów, zakwasu do wypieku chleba, a nawet do produkcji wódki.

Mąka ekologiczna jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, A i E oraz cennych pierwiastków jak potas, wapń, żelazo i magnez. Poszczególne rodzaje mają swoje specyficzne właściwości i skład. Każdy z nich może stanowić bazę smacznych i wartościowych pod względem odżywczym dań.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium