Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Ryż Brązowy

Ryż brązowy to potoczna nazwa ryżu pełnoziarnistego. Gdy o produktach zbożowych mówimy, że są wytworzone z pełnego ziarna, mamy na myśli, że nie zostały one głęboko przetworzone przez oczyszczanie tychże ziaren, np. polerowane w przypadku ryżu. Taki pełny ryż, niepozbawiony łuski, często wobec tego nazywany jest naturalnym. Określenie mianem ryżu brązowego może zatem tyczyć się wielu gatunków, np. basmati czy jaśminowego, jest bowiem tylko nazewnictwem używanym dla sposobu obróbki.

Całe, nieprzetworzone ryżowe ziarno, zawiera bielmo, zarodek oraz łuskę, a w związku z tym więcej białka (8 g), błonnika (1 g), minerałów i witamin w porównaniu z wypolerowaną, białą odmianą. To bowiem w tej łusce zawiera się potęga odżywcza ryżu brązowego: fosfor, potas, magnez, wapń, mangan i żelazo oraz cały B kompleks wraz z witaminą E.

Ryż brązowy posiada uznane właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwcukrzycowe. Dzięki zaś dużej zawartości witamin z grupy B chroni układ neurologiczny. Obniża „zły” cholesterol zapobiegając chorobie wieńcowej. Skutecznie podnosi również sprawność układu odpornościowego, ale doceniany jest też za swoje działanie ochronne przeciw nowotworom. Podobno zapobiega również biegunkom i mdłościom. Jednocześnie, dzięki zawartości błonnika, przeciwdziała zaparciom.

Brązowy ryż jest bardziej sycący i dłużej trawiony od swojego białego brata, posiada też niższy indeks glikemiczny na poziomie 50, nie wywołuje tym samym bardzo dużego wzrostu cukru we krwi, a co za tym idzie wyrzutu insuliny do komórek. Te właściwości czynią go dobrym kandydatem na składnik diet odchudzających.

Ryż pełnoziarnisty w kuchni
Świetnym pomysłem na włączenie brązowego ryżu do swojego jadłospisu jest po prostu zastąpienie nim ziemniaków we wszelkich daniach mięsnych czy rybnych, zwłaszcza tych z dodatkiem sosu. Ponadto brązowy ryż fantastycznie sprawdza się w najróżniejszych sałatkach i daniach „jednogarnkowych”.

Przed gotowaniem warto wszystkie pełnoziarniste gatunki ryżu namoczyć na kilka godzin, oczywiście po uprzednim obfitym wypłukaniu ziaren. Ryż nieobłuszczony zawsze gotuje się trochę dłużej od polerowanego i pozostaje delikatnie twardszy. Na samo gotowanie warto wcześniej zaplanować 40 minut czasu, w podwójnej ilości wody. Dodatkowo ugotowany ryż lubi jeszcze „poleżakować” z 10 minut pod przykryciem.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl