Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO nabiał kozi

Kozie mleko najlepiej pić świeże. Produkty nabiałowe pochodzące od kóz są równie smaczne co krowie. Kozi nabiał to przede wszystkim sery, jogurty, śmietana. Charakteryzują się kremową konsystencją. Znajduje się w nich bardzo wiele wartościowych dla organizmu składników.

Na temat koziego nabiału, w tym mleka krąży bardzo wiele legend. Podobno Zeusa karmiono właśnie nim. Do dzisiaj Grecję uważa się za miejsce, z którego pochodzi kozi ser. Koza to naprawdę przyjazne i wartościowe dla człowieka zwierzę. Rzymianie tak samo, jak Grecy zaczęli pić mleko od kóz. Następnie te uparte zwierzęta rozprzestrzeniły się po wszystkich krajach śródziemnomorskich. Prawa do kóz roszczą sobie również Francuzi. Podobno kozy były u nich zanim dotarły do Rzymian.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Kozi nabiał – wyjątkowo ceniony w czasach starożytnych

W czasach starożytnych kozie mleko wykorzystywano nie tylko w postaci produktu spożywczego, ale również skutecznego leku. Hipokrates uważał, że kozi nabiał jest pomocny przy gruźlicy. Natomiast Awicenna nakazywał stosować go codziennie, aby pozbyć się poczucia otępienia. W Szwajcarii podobno leczono nim krzywicę, anemię i choroby płuc. Jednak te wszystkie właściwości nie opierały się na żadnych badaniach. Jedynym dowodem, że kozie mleko może być pomocne przy gruźlicy był fakt, że… kozy na nią nie chorowały. Nie oznacza to jednak, że kozi nabiał nie ma żadnych wartościowych właściwości.

Dzisiaj wiemy na temat koziego nabiału o wiele więcej. Dlatego możemy lepiej ocenić jego działanie na ludzki organizm. Pewne jest to, że produkty spożywcze pochodzące od kóz są dietetyczne. Kozie mleko jest o wiele bardziej wartościowe i ma więcej substancji odżywczych niż krowie. Mogą je spożywać zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Mleko kozie jest podobne pod względem składu do mleka kobiecego. Dlatego na jego bazie często produkuje się preparatu mleczne przeznaczone do żywienia małych dzieci i niemowląt.

Dlaczego kozi nabiał smakuje inaczej niż krowi?

Dzięki swoim właściwościom ser kozi ma miękką lub półmiękką konsystencję. Tak samo, jak sery produkowane z mleka krowiego, wytwarza się je za sprawą koagulacji stałych składników mleka. Rozdziela się je na twaróg i serwatkę. Następnie następuje okres dojrzewania. Mleko kozie można koagulować za pomocą podpuszczki. Jest ona otrzymywana z żołądków cieląt. Tak właśnie powstaje ekologiczny, dojrzewający ser kozi. Do świeżych serów, szczególnie typu ricotta, można dodawać kwasy (ocet lub sok z cytryny). Na tym podobieństwa się kończą. Nabiał kozi charakteryzuje się zupełnie odmiennym smakiem i zapachem niż ten pochodzący od krowy. Chodzi tutaj po prostu o różnice w składzie chemicznym.

Nabiał kozi ekologiczny charakteryzuje się wyższą koncentracją pewnych kwasów tłuszczowych. Ma mniej białka, niż znajduje się w mleku krowim. Kwasy te mają specyficzny, pikantny smak. Natomiast mniejsza ilość białka powoduje, że ma miękką i kremową konsystencję. Mniejsza ilość białka sprawia, że mozzarella z koziego mleka zaczyna się rozpadać.

Nabiał kozi ekologiczny wyróżnia się bardzo wysokim poziomem kwasowości i kremowości. Dlatego możemy do niego zaliczyć głownie miękkie sery, takie jak chevre. Dojrzewają bardzo szybko. Wystarczy kilka tygodni, żeby móc cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Im produkt jest bardziej dojrzały, tym staje się miększy. Chevre to najkwaśniejszy ser kozi, jaki możesz obecnie spotkać na rynku. W sklepach z żywnością ekologiczną, takich jak Biosklep, znajdziesz nabiał kozi ekologiczny w postaci; fety, sera brie, czy hallumi.

Jak smakuje nabiał kozi ekologiczny?

Smak ekologicznego sera koziego jest nie do pomylenia z żadnym innym. Jego najważniejsze cechy to ostrość i zapach zwierzęcia. Ekologiczny nabiał kozi pachnie po prostu kozą. Zazwyczaj ma śnieżnobiały kolor, ale dopuszczalna jest lekko niebieskawa poświata. Jeżeli jest to ser dojrzewający, to może być bardziej żółty, a nawet brązowy. Wynika to z karmelizowania się cukrów mlecznych. Nabiał kozi w postaci serów nie nadaje się do roztapiania, więc nie przygotujesz z nim chrupiących grzanek. Za idealnie pasuje do różnego rodzaju sałatek i innych potraw na zimno.

koza

Jak wytwarzany jest nabiał kozi?

Kozy to zwierzęta bardzo czyste. Hodowcy zajmujący się ich chowem bardzo dbają o zapewnienie im właściwych warunków do życia oraz odpowiedniej diety. Właściciele gospodarstw osobiście przygotowują paszę dla swoich kóz, komponując ją z siana i zbóż w optymalnych proporcjach oraz urozmaicają dietę zwierząt o warzywa i jabłka. Kozy w gospodarstwach ekologicznych żyją na wolnym wybiegu, mając do wyboru lasy, łąki i pastwiska. Odpowiednie traktowanie zwierząt przekłada się na wysoką jakość mleka.

Ekologiczny nabiał kozi jest produkowany wyłącznie późną wiosną, latem i wczesną jesienią. Zawsze sprawdzaj datę produkcji, aby wybrać jak najświeższy ser. Ekologiczne produkty od kóz są przez cały czas kontrolowane zarówno pod względem warunków, w jakich hodowane są zwierzęta, jak i jego smaku. Najczęściej możesz je kupić w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością.

Proces produkcji sera zaczyna się od podgrzania mleka w kotle w temperaturze około 33°C. Następnie, dodawana jest podpuszczką, która zmienia konsystencję sera już w pół godziny i powoduję, że mleko krzepnie i przypomina konsystencję budyniowej masy. Przy użyciu rozdzielacza, zwanego harfą, mieszanka jest rozdzielana. To pozwala na odpływ serwatki. Po takim przygotowaniu, ser umieszcza się w formach z otworkami.

Czy wiesz, że…

… kozy to jedne z najwcześniej udomowionych zwierząt w historii. Najstarsze ślady udomowionej kozy w Europie (Szwajcaria) pochodzą z około 4000 roku p.n.e. Na świecie żyje ponad miliard kóz. Pierwotnym przodkiem wszystkich kóz domowych jest koziorożec bezoar z gór Zagros.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium