Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Mak Niebieski BIO 200 g Bio Planet
Mak Niebieski BIO 200 g Bio Planet
8,89 zł 6,99 zł
szt.
Mak Niebieski BIO 400 g Bio Planet
Mak Niebieski BIO 400 g Bio Planet
15,39 zł 13,99 zł
szt.
Mak Niebieski BIO 1 kg Bio Planet
Mak Niebieski BIO 1 kg Bio Planet
34,99 zł
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mak

Mak Niebieski

Mak Niebieski

Mak polny naturalnie występuje w całej Europie, a także w Północnej Afryce. Porasta łąki, pola obszary ruderalne. W naszych rodzimych rejonach był spotykany już w neolicie. Odmiany uprawiane dla przemysłu spożywczego są rozpowszechnione także w Ameryce Północnej czy w Australii. Jego nasiona ukryte w torebce nasiennej zwanej makówką, wykorzystuje się w szczególności do produkcji wypieków. Tłoczony z nich olej makowy jest natomiast wciąż mało popularny.

Wyróżnia się kilka rodzajów maku. Najbardziej znany jest mak niebieski, który wykorzystuje się w celach kulinarnych. Rzadziej spotykaną odmianą maku jest mak biały, delikatniejszy w smaku, jest niezastąpiony składnik słynnych rogali marcińskich. Uprawia się także mak polny, o ozdobnych kwiatach, lub mak lekarski, od stuleci wykorzystywany w medycynie ludowej.

Właściwości i zastosowanie maku

Mak ekologiczny tradycyjnie stosowano jako naturalny środek na uspokojenie, uśmierzenie bólu oraz bezsenność. Do innych właściwości wspomagających zdrowie maku zalicza się wpływ na obniżenie złego cholesterolu, uszczelnianie naczyń krwionośnych, pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Mak niebieski BIO, który jest stosowany głównie w przemyśle spożywczym, charakteryzuje się bardzo niską zawartością alkaloidów o działaniu narkotycznym. To mak lekarski jest odmianą, która odznacza się silnym oddziaływaniem na układ nerwowy. Jego wysuszony sok mleczny z makówki, czyli opium, stanowi bazę leków, takich jak: morfina, kodeina, narkotyna, papaweryna.

Morfina to najstarszy lek o działaniu uspokajającym i przeciwbólowym - stosowana jest w uśmierzaniu bardzo silnego bólu. Morfina zwalnia kojarzenie i postrzeganie, blokuje prawidłowe czynności przewodu pokarmowego, osłabiając pracę mięśni gładkich.
Kodeina jest lekiem uspokajającym, przeciwbólowym i hamującym odruch kaszlu, zwłaszcza tego bolesnego o charakterze napadowym.
Narkotyna również działa przeciwkaszlowo i jednocześnie pobudza ośrodek oddechowy.
Papaweryna blokuje bodźce nerwowe powodujące skurcz mięśni gładkich układu pokarmowego, dlatego stosowana jest przy kolce jelitowej, wątrobowej czy stanach skurczowych mięśni gładkich jelit.

Mak polny, w przeciwieństwie do maku lekarskiego, ma niewielkie zastosowanie w medycynie. W tradycyjnej medycynie ludowej z płatków maku polnego można przygotować napar stosowany przy kaszlu, biegunce, bolesnej menstruacji czy bezsenności. Ponadto płatki makowe wchodzą w skład różnych mieszanek ziołowych, a ekstrakt jest wykorzystywany do produkcji płynu do higieny intymnej.

Mak niebieski - witaminy i minerały

Mak BIO jest ceniony ze względu na wysoką zawartość wapnia. Dla porównania w szklance mleka krowiego znajduje się zaledwie 200 mg tego pierwiastka, tymczasem mak ma go aż 7 razy więcej. Nasiona maku zawierają również sporo minerałów - cynk, fosfor, magnezu, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo. Nie brakuje w nich też witamin - witamina A, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamina C, D i E.

Tłuszcz, który wypełnia nasiona maku zaliczamy do zdrowych tłuszczów roślinnych. Składają się na niego nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie oleinowy i linolowy. Jest świetnym źródłem błonnika — mak w 100 zawiera aż 20 g czystego błonnika. Zarówno on, jak i wspomniane kwasy tłuszczowe poprawiają przemianę materii czy stymulują pracę jelit.

Mak ekologiczny, mimo że korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, co jest pożądane w trakcie odchudzania, nie jest polecany osobom będącym na diecie. Mak niemal w połowie składa się z tłuszczu (18-25 proc to białka, ok. 25 proc. - węglowodany), dlatego jest bardzo kaloryczny – 100 g maku ma aż 478 kcal.

mak niebieski ekologiczny

Wartości maku ekologicznego

W podsumowaniu - lista dobroczynnych właściwości nasion maku:

  • zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit poprzez obecność w składzie błonnika pokarmowego
  • witaminy z grupy B, witamina A i E wpływają mocno na stan naszych włosów, skóry i paznokci
  • witamina C wzmacnia ogólną odporność organizmu
  • witamina B9 - kwas foliowy - zawarta w maku chroni płód kobiety
  • zapobiega anemii, dzięki dużej ilości żelaza
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i podwyższa poziom „dobrego” HDL dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • wspiera prace układu nerwowego oraz dobrą kondycję mięśni, z uwagi na obecność magnezu i witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego.

Mak niebieski w kuchni

Ziarna maku są drobne i smaczne, mają posmak orzechowy. Występują w składzie przeróżnych słodkich wypieków - głównie drożdżówek i makowca. Makiem posypuje się też wierzch ciast i ciasteczek, chleba i bułek. W sklepach jest ogólnodostępny, zwłaszcza przed Świętami Bożego Narodzenia, niezbędny do makiełek, kutii, strucli, pierogów i klusek.

Mak w kosmetyce

Mak polny wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Z uwagi na to, że zawiera pokaźną ilość tłuszczu, tłoczy się z niego olej makowy. Jest on bardzo wartościowy, ponieważ zawiera w swoim składzie kwasy omega-6 i aż 70% cennego kwasu linolowego. Można więc używać olej makowy jako naturalny kosmetyk bezpośrednio na skórę, który spełnia funkcje natłuszczające oraz łagodzące stany zapalne. Olej makowy będzie również spełniał rolę kosmetyku pielęgnującego i regenerującego zniszczone włosy.

Z tłoczonego z nasion oleju, samych nasion lub płatków maku polnego produkuje się kosmetyki do skóry delikatnej i wrażliwej. Ekstrakt z płatków maku, ze względu na dużą zawartość śluzów, często wchodzi w skład płynów do higieny intymnej i płynów do płukania jamy ustnej. Z zakupionych w sklepie nasion maku możemy z kolei wykonać ujędrniający i antycellulitowy peeling.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800