Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Mąka z amarantusa

Mąka z amarantusa powstaje ze zmielonych ziaren szarłatu, czyli amarantusa. Jest nie tylko produktem bezglutenowym, ale zawiera w sobie wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, z lizyną włącznie, może zastępować białko zwierzęce.

Amarantus czyli szarłat to roślina rosnąca w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, uprawiany jest przede wszystkim gatunek zwany szarłatem wyniosłym. Nasiona są spożywane przez człowieka od czasów starożytnych, aczkolwiek do Europy dotarł w XVI wieku.

Mąka Amarantusowa

Mąka Amarantusowa BIO 400 g Bio Planet Mąka Amarantusowa BIO 400 g Bio Planet
Termin przydatności: .
Cena:

12,77 zł

szt.
zobacz więcej

Właściwości fizykochemiczne mąki z amarantusa

Ekologiczną mąkę z amarantusa produkuje się przez mielenie całych nasion z dojrzałych roślin. Proces ten wymaga jedynie zapewnienia odpowiedniego poziomu wilgotności – nasiona przed mieleniem poddawane są działaniu temperatury i wody.

Gotowy produkt ma lekko żółtawą, bądź szaro-beżową barwę i jest cięższy niż mąka pszeniczna. Cechuje się niższym poziomem wilgotności i lepkości, natomiast zawiera więcej popiołu, tłuszczu, błonnika oraz białka. Co za tym idzie, trudniej jest ulepić z niej gładkie ciasto.

Amarantus naturalnie nie posiada w swoim składzie glutenu, jednak może być nim zanieczyszczony, co jest istotne dla osób chorujących na celiakię. W naszym sklepie znajdziesz również bezglutenową mąkę amarantusową.

Walory zdrowotne mąki z amarantusa:

  • łatwo przyswajalne białka o dużej wartości – źródło niezbędnych w organizmie aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna, metionina i tryptofan
  • korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko miażdżycy,
  • brak glutenu – może zatem być spożywana przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu
  • zawartość błonnika pokarmowego, wspomagającego trawienie i zmniejszającego wchłanianie cholesterolu 

Produkt jest wysokokaloryczny, natomiast dzięki dużej zawartości błonnika jest lekkostrawny, posiada też niski indeks glikemiczny (IG 37) i może być włączony do diety cukrzycowej, nie powodując podwyższonego ryzyka wzrostu stężenia glukozy po posiłku.

Ze względu na swoje cenne właściwości, amarantus do swojej diety powinny włączyć przede wszystkim osoby borykające się z anemią i zbyt niskim poziomem hemoglobiny. Duża ilość żelaza oraz kwasu foliowego sprawia, że po amarantus powinny często sięgać także kobiety w ciąży.

Wartości odżywcze mąki amarantusowej w 100 gramach:

Energia: 1665 kJ / 395 kcal
Tłuszcz: 7,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,1 g
Węglowodany: 62 g
- w tym cukry: 0,5 g
Białko: 16 g
Sól: 0,05 g

mąka amarantusowa

Pieczywo z ekologicznej mąki amarantusowej

Ciasto z  ekologicznej mąki z amarantusa nie jest w stanie rosnąć i nigdy nie nabierze elastyczności takiej, jak np. w pszennych wypiekach drożdżowych, ciastach na pierogi czy chlebach.

Praktycy podpowiadają, że przy pieczeniu chleba optymalnie jest połączyć 85% mąki pszennej z 15% mąki z amarantusa – ta proporcja gwarantuje wzrost bochenka i jego zadowalającą konsystencję, aczkolwiek kromki będą się bardziej kruszyć. Trochę lepszy efekt da użycie mąki z ekstrudowanego amarantusa, lżejszej w konsystencji, a także pieczenie chlebów na zakwasie, który podnosi elastyczność ciasta.

Z uwagi na słabą lepkość mąka z amarantusa BIO nie ma zastosowania w produkcji makaronów. Natomiast można jej użyć w naleśnikach, tortillach czy innych plackach, ale jedynie jako domieszkę innych mąk, najlepiej zawierających gluten.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800