Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Białko w suplementach diety

Białko

Białko

Białko (proteiny) to jeden z najważniejszych składników odżywczych, który odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Proteiny stanowią około 20% masy ciała człowieka i są najważniejszym materiałem budulcowym organizmów żywych. Białka zwierzęce są złożone z 20 aminokwasów, które dzieli się na egzogenne (dostarczane z pożywieniem) i endogenne (wytwarzane przez organizm). Proteiny są podstawowym składnikiem budulcowym mięśni, włosów, paznokci, błon komórkowych oraz układu nerwowego. Zbilansowana dieta bogata w białko jest kluczowa dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Proteiny pozwalają utrzymać masę mięśniową i zachować podstawowe funkcje życiowe.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

Dzienne zapotrzebowanie na białko jest zróżnicowane w zależności od płci i wieku. Zalecana ilość białka w diecie w przeliczeniu na kilogram masy ciała wynosi:

  • kobiety w ciąży – 1,1 g,

  • kobiety karmiące piersią – 1,3 g,

  • niemowlęta – 1,52 g,

  • dzieci do 15 roku życia – 1,1 g,

  • osoby dorosłe – 0,9 g,

  • osoby w podeszłym wieku – 0,9 g.

Nieco inne wartości przyjmuje się w przypadku osób aktywnych fizycznie:

  • uprawiających sporty wytrzymałościowe – 1,2-1,4 g,

  • uprawiających sporty szybkościowo-siłowe lub wytrzymałościowo-siłowe – 1,4-1,8 g,

  • chcących spalić nadmiar tkanki tłuszczowej – 1,6-2,0 g,

  • chcących zwiększyć masę ciała – 1,8-2,0 g.

Białko – jaka jest rola protein w organizmie?

Dostarczanie odpowiedniej ilości białka do organizmu jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Główne zadania protein to:

  • odbudowa zużywających się tkanek,

  • udział w powstawaniu krwi, limfy, mleka, hormonów oraz enzymów,

  • współtworzenie ciał odpornościowych,

  • transport niektórych witamin i minerałów,

  • udział w regulacji ciśnienia krwi.

Białko – jakie produkty zawierają najwięcej protein?

Największe ilości białka zawiera mięso, ryby oraz nabiał. Wartościowym źródłem protein są także rośliny strączkowe, orzechy oraz niektóre zboża. W poszczególnych produktach zawartość białka jest bardzo zróżnicowana. Przy włączaniu ich do planu żywienia należy uwzględnić nie tylko ilość protein, ale także inne czynniki mogące wpływać na zdrowie.

Mięso o najwyższej zawartości białka w 100 gramach:

  • pierś z kurczaka – 21,5 g,

  • szynka wieprzowa – 21,5 g,

  • polędwica wieprzowa – 21,5 g,

  • polędwica wołowa – 20 g,

  • pierś indyka – 19 g.

Zawartość protein w wymienionych gatunkach mięsa jest bardzo zbliżona. Podczas wyboru warto postawić na produkty o najniższej ilości tłuszczu. W przypadku tej kategorii najlepiej zdecydować się na mięso drobiowe, które dostarcza potrzebną ilość białka, a jednocześnie chroni organizm przed nadmierną podażą nasyconych kwasów tłuszczowych.

białko w mięsie

Ryby zawierające największą ilość białka w 100 gramach:

  • łosoś wędzony – 21,5 g,

  • tuńczyk w sosie własnym – 21 g,

  • makrela wędzona – 20,5 g,

  • łosoś świeży – 20 g,

  • świeży pstrąg tęczowy – 18,5 g,

  • świeży dorsz – 17,5 g,

  • świeży mintaj – 16,5 g.

Warto pamiętać, że przetworzone ryby jak wędzony łosoś czy makrela oprócz dużej ilości białka zawierają także sól. Jej nadmierne spożycie może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Dlatego dużo lepszym wyborem są świeże ryby.

Nabiał zawierający największą ilość białka w 100 gramach:

  • ser mozzarella – 24,3 g,

  • chudy twaróg – 20 g,

  • jaja kurze – 12,5 g,

  • jogurt naturalny – 3,6 g,

  • mleko spożywcze 1,5% - 3,5 g.

Wybierając produkty mleczne, warto także zwrócić uwagę na ich kaloryczność. Ser mozzarella ma największą zawartość białka, ale jednocześnie jest bardzo kaloryczny (250 kcal w 100 gramach produktu).

Warzywa strączkowe zawierające najwięcej białka w 100 gramach:

  • tempeh (wytwarzany z całych ziaren soi) – 20 g,

  • parówki sojowe – 18 g,

  • tofu – 12 g,

  • ugotowana soczewica czerwona – 9 g,

  • ugotowana ciecierzyca – 9 g,

  • ugotowana fasola biała – 7 g,

  • ugotowany groszek zielony – 6 g,

  • naturalne mleko sojowe – 3 g,

  • naturalny jogurt sojowy – 2,5 g.

Rośliny strączkowe to idealne źródło białka dla osób, które wykluczyły z diety produkty pochodzenia zwierzęcego.

Orzechy zawierające najwięcej białka w 100 gramach:

  • orzechy arachidowe – 25,5 g,

  • masło orzechowe – 22 g,

  • migdały – 20 g,

  • orzechy nerkowca – 18 g,

  • orzechy włoskie – 16 g,

  • orzechy laskowe – 14,5 g,

  • orzechy brazylijskie – 14 g.

Warto pamiętać, że ze względu na dużą zawartość tłuszczu optymalna, dzienna dawka orzechów wynosi 30 gramów.

W naszym sklepie znajdziesz ofertę suplementów z białkiem

Białko – jakie są objawy niedoboru protein w organizmie?

Główne objawy niedoboru białka w organizmie to:

  • zahamowanie wzrostu i rozwoju organizmu,

  • zaburzenia w procesach odbudowy tkanek i trudności w gojeniu się ran,

  • obrzęki nóg, rzadziej pojawiające się w jamie otrzewnej, opłucnej oraz worku osierdziowym,

  • zaburzenia układu odporności skutkujące częstymi infekcjami,

  • zaburzenia krzepnięcia krwi, które mogą powodować nadmierne krwawienia lub tendencje do powstawania zakrzepów,

  • spadki ciśnienia, które są wywołane przemieszczaniem się wody pomiędzy naczyniami krwionośnymi,

  • pogorszenie samopoczucia, uczucie zmęczenia oraz bóle głowy wywołane zaburzeniami wodno-elektrolitowymi.

Białko – jakie są objawy nadmiaru protein w organizmie?

Zbyt duże ilości białka w diecie nie są wskazane ze względu na konieczność wydalania azotu z organizmu. Najpierw jest on przetwarzany w mocznik i amoniak, a następnie neutralizowany i wydalany przez nerki oraz wątrobę. W konsekwencji organy te są nadmiernie obciążone.

Przyjmowanie nadmiernych ilości białka np. poprzez suplementy z białkiem powoduje przyspieszoną filtrację oraz wydalanie składników mineralnych. Jednym z nich jest wapń. To może prowadzić do rozwoju osteoporozy. Przy zwiększonej podaży protein rośnie ryzyko kamicy nerkowej. Jest to choroba związana z odkładaniem się w przewodzie moczowym złogów złożonych ze składników moczu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800