Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Skrobia Kukurydziana

Skrobia Kukurydziana

Skrobia kukurydziana otrzymywana jest z białych pręcików kukurydzy. Nie z ziaren jak mąka kukurydziana. Jest też nazywana maizeną lub mazeiną. Ma biały kolor, nie posiada smaku ani zapachu. Jej postać sproszkowana w połączeniu z wodą przybiera konsystencję kleiku.

Podstawową cechą skrobi kukurydzianej jest brak zawartości glutenu, dlatego też może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Polecana jest również osobom na diecie proteinowej (Dukana). Do 1851 r. skrobia kukurydziana była głownie używana do krochmalenia prania.

Składniki w skrobi kukurydzianej 

Skrobia kukurydziana jest bogatym źródłem węglowodanów

Wartość odżywcza (w porcji 100 g)

  • Białko:  0,3 g
  • Tłuszcze: 0,1 g
  • Węglowodany: 91 g

Ekologiczna skrobia kukurydziana jest jednak znakomitym dodatkiem do żywności, mającym wpływ na teksturę, a także znacznie polepszającym wiązanie wody. Może być stosowana jako środek wypełniający. Ze względu na obecność w swojej strukturze łatwo fermentujących węglowodanów, skrobia kukurydziana jest także rekomendowana jako dodatek w procesie warzenia piwa i produkcji alkoholu.

skrobia kukurydziana ekologiczna

Skrobia kukurydziana w kuchni

Ekologiczna skrobia kukurydziana może być stosowana jako zamiennik mąki. Można zagęszczać nią zupy i sosów oraz dodawać do ciast i domowego pieczywa w celu uzyskania drobnej tekstury wypieku oraz zwiększenia wilgotności wypieków bezglutenowych. Dzięki skrobi kukurydzianej potrawy są bardziej przezroczyste i lśniące. Bardzo dobrze sprawdza się do przygotowywania budyniu, kisielu oraz różnorodnych kremów do ciast.

Znosi dobrze nawet bardzo wysokie temperatury i długi czas obróbki, ale jej właściwości ulegają ograniczeniu w obecności kwaśnych oraz słodkich składników. Dla najlepszych efektów należy zawsze łączyć skrobię kukurydzianą z zimnym płynem i dopiero potem podgrzewać –tym sposobem zapobiegniemy powstawaniu grudek.

Ponadto skrobię kukurydzianą wykorzystuje się, aby ochronić produkty spożywcze przed sklejaniem się i zawilgoceniem – może to dotyczyć słodyczy czy kawałków sera.

Uwaga! Sosy i kremy z dodatkiem skrobi kukurydzianej nie powinny być zamrażane, gdyż po rozmrożeniu stracą swoją oryginalną konsystencję.

Jak wygląda produkcja skrobi kukurydzianej?

skrobia kukurydziana poleskrobia kukurydziana kolbaskrobia kukurydziana ziarna

Skrobia kukurydziana produkowana jest w procesie wielostopniowego mielenia kukurydzy, separowania i wymywania, a następnie odwodnienia, suszenia i mielenia.

Sam proces produkcji skrobi z kukurydzy zaczyna się oczywiście na polu. Oczyszczone ziarna namaczane są przez dwa dni w gorącej wodzie, co pozwala złamać wiązania proteinowe oraz wiązania cząsteczek skrobi. Jest to rodzaj kontrolowanej fermentacji, do usprawnienia którego wykorzystuje się często również dwutlenek siarki. Namoczone ziarna są następnie rozłupywane, a zarodki oddziela się od bielma. Po zmieleniu obu w oddzielnych naczyniach wypłukuje się z nich skrobię za pomocą wody. Po wysuszeniu produkt jest gotowy do wykorzystania, zaś resztki przeznacza się często na paszę dla zwierząt.

Końcowy efekt, jeśli chodzi o właściwości i zastosowanie, jest różny w zależności od danej odmiany kukurydzy, w ziarnach są bowiem różne proporcje amylozy i amylopektyny, dwóch polimerów glukozy, które tworzą cząsteczkę skrobi. Dla celów spożywczych najatrakcyjniejsza jest skrobia o wysokim poziomie nierozpuszczalnej amylozy.

Światowi producenci skrobi kukurydzianej:

  1. Stany Zjednoczone
  2. Chiny
  3. Brazylia

Niespożywcze zastosowania skrobi kukurydzianej

Ekologiczną skrobię kukurydzianą BIO można także wykorzystać jako środek do oczyszczania z plam z oleju, krwi, żywności, do czyszczenia przyborów i urządzeń kuchennych oraz jako środek zmiękczający do prania.

Ponadto skrobia kukurydziana w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdzi się jako środek na ukąszenia owadów (złagodzi świąd) - i na oparzenia słoneczne (zmniejszy ból i pieczenie).

Wystarczy połączyć ją z odrobiną wody i nałożyć na ugryzione lub poparzone miejsce. Dodatkowo suchą BIO skrobię kukurydzianą można użyć jako suchy szampon, by szybko odświeżyć włosy.

Dziś skrobia kukurydziana wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji środków ochrony medycznej z tzw. naturalnego lateksu - rękawic, krążków dopochwowych czy prezerwatyw. Produkuje się z niej posypki dla niemowląt, bio-plastiki, a nawet airbagi do samochodów!

W modnych współcześnie projektach „zrób to sam” ze skrobi kukurydzianej przygotowuje się także:

  • naturalne dezodoranty z wykorzystaniem skrobi, oleju kokosowego i olejków eterycznych;
  • domowy krochmal
  • kompresy na oparzoną słońcem skórę
  • posypkę na swędzącą i skłonną do infekcji skórę
  • środki do czyszczenia okien i polerowania srebrnych sztućców;
  • musujące kule do kąpieli z dodatkiem sody, kwasu cytrynowego oraz olejków zapachowych
  • naturalne zabawki dla dzieci – od farb chodnikowych po modelinę
  • suche szampony do włosów

białe pręciki kukurydzy - skrobia kukurydziana

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800