Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia wymyślono w XIX wieku. Pierwsze próby jego stworzenia zaczęły się już sto lat wcześniej. Na pomysł sprzedawania proszku do pieczenia w niewielkich, papierowych torebkach wpadł nie kto inny a doktor Oetker. Jego firma jest bardzo dobrze znana do dzisiaj. Doktor Oetker był wywodzącym się z Niemiec aptekarzem. Zajmował się on dystrybucją proszku na pieczenia na skalę przemysłową. Obecnie wszyscy dobrze znamy i stosujemy do domowych wypieków proszek do pieczenia sprzedawany właśnie w małych torebeczkach. 

Jaki ma skład proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia stanowi sypką mieszaninę sody, mąki ziemniaczanej i regulatorów kwasowości. Jego najważniejszą funkcją jest spulchnianie ciasta. W temperaturze pokojowej wszystkie wymienione tutaj składniki nie podlegają żadnym zmianom. Natomiast, gdy tę mieszaninę razem z ciastem włożysz do piekarnika, to zacznie pod wpływem wysokiej temperatury rozkładać się i wydzielać bardzo duże ilości gazów.

Jaka jest historia proszku do pieczenia?

Pomysł stworzenia proszku do pieczenia we współczesnej postaci przypisuje się Ebenowi Nortonowi Horsfordowi. Przy tym procesie miał do pomocy aptekarza Ludwiga Clamor Marquarta. Horsford swoje początkowe próby z zastosowaniem wodorofosforanu wapnia oraz wodorowęglanu sodu rozpoczął w 1856 roku. W 1859 roku Horsford razem z Georgiem Wilsonem otworzył Zakłady Chemiczne Rumford. W 1861 roku Horsford wymyślił nową metodę pieczenia chleba z wykorzystaniem proszku do pieczenia. W 1864 roku, otrzymał patent na ten produkt spożywczy. Wykładowca Horsforda, Justus von Liebling,, przyznał, że proszek do pieczenia jest najważniejszym wynalazkiem od wielu lat.

Jak przechowywać proszek do pieczenia?

Żeby proszek do pieczenia zachował swoje właściwości, to musi być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu. Powinien być szczelnie zamknięty. Wilgoć może spowodować, że utraci on swoje właściwości. Proszek do pieczenia nie ma określonego terminu ważności. Gdy otworzysz torebkę, to możesz go używać przez okres od sześciu nawet do osiemnastu miesięcy. Najważniejsze jest zatroszczenie się o odpowiednie warunki przechowywania.

Jak sprawdzić czy proszek do pieczenia jest jeszcze dobry?

Jeżeli chcesz sprawdzić, czy proszek do pieczenia, jest w odpowiedniej kondycji do użycia, to umieść niewielką ilość, na przykład łyżeczkę w naczyniu zawierającym gorącą wodę. Gdy na jej powierzchni od razu pojawią się charakterystyczne bąbelki, to znaczy, że proszek do pieczenia przez cały czas nadaje się do wykorzystania. Różne rodzaje proszków do pieczenia mogą mieć trochę inne właściwości, gdy włożysz je do piekarnika.

Czy proszek do pieczenia jest bezpieczny?

Proszek do pieczenia, gdy jest dodawany do żywności w niewielkich ilościach, to uznaje się go za bezpieczny. Jednak nie można go przedawkowywać. Proszek do pieczenia może również u niektórych osób wywoływać reakcje alergiczną. Przy przedawkowaniu proszku do pieczenia możesz odczuwać takie objawy, jak: pragnienie, nudności, wymioty oraz biegunka.

proszek do pieczenia - przygotowywanie ciasta

Jakie zastosowanie w kuchni ma proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia wykorzystuje się do wypiekania słodkich ciast, ciasteczek, muffinek czy pancake’ów, W przypadku tych wszystkich wypieków bardzo ważne jest pulchne ciasto. Proszek do pieczenia dodaje się również do wielu bardzo popularnych fast foodów. Z jego dodatkiem przygotowuje się między innymi: hamburgery czy hot dogi. Bułki do nich pieczone są na bazie proszku do pieczenia.

Jak prawidłowo używać proszku do pieczenia?

Przy pieczeniu bardzo ważne jest zachowanie właściwych proporcji. Standardowo jedną pięciogramową łyżeczkę proszku do pieczenia dodaje się do 120 gramów mąki, jednej szklanki płynu i jednego jajka. Proszek do pieczenia składa się z sody oczyszczonej zmieszanej z kwasem. Właśnie z tego powodu, gdy ciasto przygotowywane przez Ciebie charakteryzuje się wysokim poziomem kwasowości, to często ciasto ma nieprzyjemny smak.

Do kwaśnych produktów spożywczych dodawanych do ciast możemy zaliczyć: maślankę, sok z cytryny, jogurt, czy cytrusy. Wtedy kwasy znajdujące się w proszku do pieczenia nie wchodzą w reakcję chemiczną. Jeżeli robisz ciasto, które zawiera kwaśne składniki to radzimy Ci proszek do pieczenia zamienić częściowo na sodę oczyszczoną.

Tak naprawdę, wiele kwasów kuchennych jest odpowiednich do tego, żeby łączyć je z sodą oczyszczoną i w ten sposób zastąpić proszek do pieczenia. Najlepszym zakwaszaczem jest biały ocet. Gdy do ciasta dodałeś maślankę lub jogurt, to możesz wykorzystać samą sodę oczyszczoną. Nie musisz już wtedy stosować żadnych dodatkowych produktów spożywczych do zakwaszania.

Czy wiesz, że…

… w 2015 roku amerykański program telewizyjny i magazyn "Cook’s Country" przeprowadził test proszków do pieczenia sprzedawanych amerykańskim konsumentom. Podczas badania użyto sześciu marek do pieczenia białego ciasta, kremowych ciasteczek i czekoladowych ciasteczek oraz zaproszono 21 osób do testowania smaku. W zależności od marki grubość ciastek zmieniała się nawet o 20%. Czekoladowe ciasteczka, które słabiej wyrosły były uznawane przez respondentów za smaczniejsze.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800