Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczne pistacje, orzechy pistacjowe

Pistacje

Pistacje, nazywane zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia, od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Spożywano je przy bólach zębów i w schorzeniach wątroby. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Wykazano też, że działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów w organizmie.

Orzechy pistacji to bogate źródło wielu witamin i minerałów. Jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę, które są składnikami plamki żółtej i jednocześnie antyoksydantami chroniącymi siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Tym samym zmniejszą ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
Ponadto pistacje wyróżniają się na tle innych orzechów zawartością witaminy A, która występuje w nich w postaci beta-karotenu, stanowiącego ochronę przed rozwojem kurzej ślepoty i zespołem suchego oka.

Dla kogo pistacje?

Pistacje z uwagi na zawartość żelaza mogą się znaleźć w jadłospisie osób chorych na anemię, jak również zawodników, którzy uprawiają sporty związane z wydolnością i wytrzymałością.
Powinny je spożywać również kobiety zmagające się z bardzo obfitymi miesiączkami. Ponadto ze wszystkich orzechów pistacje zawierają najwięcej potasu.

Orzechy pistacjowe pochodzące z Iranu i USA posiadają sporo błonnika, białka, wzmacniającego kości wapnia i fosforu, kojących nerwy witamin z grupy B, witaminę C oraz witaminę E zwaną witaminą "młodości", które ożywiają skórę poprawiając jej wygląd.
Witaminy z grupy B zwiększają odporność na stres.  W pistacjach najwięcej znajduje się witaminy B6 – badania wykazują, że znacznie więcej niż w uważanej za szczególnie bogate źródło tej witaminy wątrobie wołowej. Garść pistacji (bez łupinek), czyli około 20 g, pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Oprócz witaminy B6, pistacje zawierają również witaminę B1 (20 g tych orzechów zaspokaja 15 proc. dziennego zapotrzebowania).
W mniejszych ilościach zawierają też inne witaminy z grupy B: ryboflawinę (witaminę B2) i niacynę (witaminę B3). Taka dawka wzmacniających nerwy witamin przyda się m.in. kobietom zmagającym się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Pistacje - wartości odżywcze

Bardzo ważnymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w składzie pistacji są żelazo, miedź, magnez, a także mangan.
W pistacjach występuje wspomniany wyżej wapń, a także fosfor w formie fosforanu. Te minerały wpływają na wzmocnienie kości. Osoby, które mają problem z kruchością zębów, powinny często spożywać pistacje. Zawarte w orzechach składniki poprawiają także metabolizm, jak również mają wpływ na procesy enzymatyczne organizmu.

Orzechy pistacji mają niski indeks glikemiczny (IG=15), zatem diabetycy bez obaw mogą je włączyć do diety.
Spożywanie dwóch porcji tych zielonych orzechów dziennie wspomaga pracę serca dorosłych cukrzyków (typ 2) oraz zmniejszają obkurczanie się naczyń krwionośnych w czasie sytuacji stresowych.

Obecnie naukowcy ani nie polecają jedzenia orzechów w czasie ciąży, ani przed tym nie przestrzegają. Być może dlatego, że wyniki badań dotyczące wpływu orzechów na ciężarne i ich dzieci są sprzeczne.
Z jednych badań wynika, że spożycie orzechów przez przyszłe mamy sprzyja alergiom lub nie ma wpływu na występowanie uczulenia u ich dzieci.
Inni naukowcy przekonują, że dzieci, których matki jadły orzechy w czasie ciąży, rzadziej mają alergię na orzechy.

Uwaga na pistacje, które mają zatęchły lub inny niespecyficzny, pleśniowy smak. W niewłaściwie przechowywanej żywności powstają aflotoksyny, wytwarzane przez grzyby, które mogą być przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pistacje są dość kaloryczne (562 kcal w 100 g), jednak mimo to można je włączyć do diety odchudzającej. Swoje właściwości odchudzające zawdzięczają sporej zwartości błonnika (aż 10.3 g/100 g), który szybko i na długo nasyca, a tym samym zapobiega podjadaniu, oraz zdrowym, nienasyconym kwasom tłuszczowym, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Mogą one przyczynić się do spadku wagi, ale spożywane w niewielkich ilościach i nie jako dodatkowa przekąska. Spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się nie tylko do nadwagi, lecz także do zaparć (ze względu na sporą zawartość tłuszczu).

Pistacje w kuchni

Pełnym aromatem i smakiem pistacji warto cieszyć się spożywając je bezpośrednio po wyjęciu z łupinki.

Z zielonych orzeszków pistacji można przygotować wiele różnych deserów, np. bakławę.
Ten popularny w kuchni bliskowschodniej deser składa się z warstw ciasta przekładanych posiekanymi orzechami - najczęściej nerkowcami, migdałami, pistacjami oraz miodem. Wierzch deseru polany jest lukrem i posypywany nieposolonymi pistacjami.

Pistacje wykorzystuje się w przemyśle spożywczym i cukierniczym do wyrobu lodów, deserów, budyni, marcepanów, nadzienia do cukierków, ciast.

Pistacje - inne zastosowanie

Innym częstym zastosowaniem orzechów pistacjowych jest wytłaczanie z ich nasion oleju. Pistacje bardzo często można spotkać w tureckich deserach, sałatkach, a także daniach mięsnych.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl