Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Tortilla jest znana już od ponad 12 tysięcy lat! Jadły ją najstarsze społeczeństwa Ameryki Południowej. Tradycyjną tortillę bezglutenową wytwarza się z kukurydzy. Stanowiła podstawę diety dla starożytnych Majów, a następnie dla Azteków. W XVI wieku do Ameryki Południowej przyjechali konkwistadorzy. Od razu polubili te okrągłe, cieniutkie placki. Lokalni mieszkańcy nazywali je 'tlaxcalli'. Europejczykom bardzo trudno było poprawnie wymawiać tę nazwę. Właśnie dlatego potrawa została przemianowana na tortillę.

Tortilla Bezglutenowa

Kukurydza była bardzo ważnym elementem w historii Ameryki Południowej. Nie tylko jedzono ją na co dzień, ale też stanowiła jeden z religijnych symboli. Majowie wierzyli, że człowiek został stworzony dzięki metodzie prób i błędów. Najpierw ulepiono go z błota. Taka postać nie tylko nie była w stanie logicznie myśleć, ale też nie miała zbyt wiele siły do życia. Dlatego kolejną, o wiele bardziej udaną próbą było zrobienie człowieka z drewna. Chociaż radził on sobie na co dzień o wiele lepiej niż jego poprzednik, to brakowało mu pierwiastka sacrum. To nie podobało się starożytnym bogom. Dlatego uznali, że do stworzenia człowieka najbardziej odpowiednia będzie…kukurydza. To była już ostatnia, najlepsza próba.

Tortilla bezglutenowa jako element diety

W Ameryce Południowej są wręcz idealne warunki do uprawy kukurydzy. Jednak świeża kukurydza nie nadaje się do długiego magazynowania. Dlatego ziarna kukurydzy najpierw poddawano procesowi suszenia, później je miażdżono. To pozwalało w razie potrzeby na przygotowanie tortilli bezglutenowej.

Dzisiaj te kukurydziane placki są znane i lubiane na całym świecie. Chociaż dzisiaj produkuje się je głównie w fabrykach, to nadal są miejsca, w którym można spotkać tradycyjnie wypiekane tortille. Indiańskie kobiety mają swoje sekretne receptury, które od pokoleń przekazują swoim dzieciom. Zgodnie z tradycją ziarna kukurydzy moczy się w roztworze wapnia oraz wody. W ten sposób likwiduje się z nich niepotrzebne łupiny. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie ziaren kukurydzy przy użyciu kamieni. Chodzi o to, aby uzyskać masę, która ma bardzo charakterystyczną konsystencję.

Należy z niej uformować kulki o wielkości piłki golfowej i rozgniatać dłońmi. Tak właśnie powstają te cieniutkie placki kukurydziane. Następnym etapem jest opiekanie ich z obu stron na specjalnym glinianym lub żelaznym palenisku. Nazywa się go comal. W Meksyku do dzisiaj wytwarza się tortille bezglutenowe również z kolorowych ziaren kukurydzy. Czy wiedziałeś, o tym, że na świecie są nawet niebieskie ziarna kukurydzy?!

Czym pszenne tortille różnią się od kukurydzianych?

Na pewno tortilla jest jednym z najpopularniejszych dań w Stanach Zjednoczonych. Najchętniej kupowanym produktem spożywczym w tym kraju nadal pozostaje paczkowany chleb. Tortilla pszenna mogła zyskać popularność dzięki temu, że rozpowszechniono to zboże. Chociaż tortille wytwarzane z pszenicy są bardziej miękkie, elastyczne i łatwiejsze do formowania, to niestety zawierają gluten. Dlatego nie są produktem odpowiednim dla osób chorujących na celiaklię. Natomiast tortille bezglutenowe, czyli kukurydziane są bardziej kruche i łatwiej je przypadkowo połamać.

Jednak tortille z pszenicy stały się popularne na całym świecie, tylko dlatego, że Europejczycy nie mieli akceptacji dla spożywania kukurydzy. Francuzi nawet uważali ją za paszę dla krów.

bezglutenowa tortilla

Jakie wartości odżywcze ma tortilla bezglutenowa?

Pierwotnym przeznaczeniem tortilli bezglutenowej było zastępowanie sztućców. Tortilla służyła między innymi do jedzenia nią zup, potraw z dodatkiem mięsa lub fasoli. Nabierało się pojedyncze porcje do ust i wycierało ciastem talerz. Jeżeli się głębiej nad tym zastanowić, to Meksykanie, bardzo mocno od samego początku wpisywali się w trendy ekologiczne. W ten sposób nie marnowali również wody i jedzenia. W dodatku, tortilla bezglutenowa, wypiekana metodą tradycyjną, nie ma w swoim składzie zbyt wiele tłuszczu i chemicznych składników. Nie zawiera sama w sobie wielu kalorii. Są w niej przede wszystkim węglowodany oraz niewielkie ilości cukru.

Niestety dzisiejsze tortille produkowane w fabrykach, nie mają z nią już wiele wspólnego. Do mąki często dodaje się niskiej jakości tłuszcze, ulepszacze, konserwanty. To przedłuża termin przydatności do spożycia o kilka miesięcy, ale na pewno nie jest korzystne dla zdrowia.

Właśnie dlatego lepszym rozwiązaniem będzie kupienie tortilli bezglutenowej. Często jest to produkt pełnoziarnisty. Zawiera nie tylko węglowodany, ale też mangan, selen, witaminy z grupy B. Tortille bezglutenowe są również bardziej sycące. Zjesz ich mniej niż na przykład makaronu. Ich kaloryczność zależy głównie od tego, jakie dodatki do niej dobierzesz.

Czy wiesz, że…

… współcześni Meksykanie kupują codziennie świeże tortille jako dodatek do każdego posiłku, od śniadania po kolację. Do najpopularniejszych pomysłów na podanie należy 'taco' czyli składana na pół kukurydziana lub pszeniczna tortilla z farszem z kawałków wieprzowiny, wołowiny, kurczaka oraz przypraw i warzyw

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800