Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Ryż brązowy bez glutenu

Ryż brązowy bezglutenowy jest pełnym ziarnem złożonym ze wszystkich elementów. To znaczy łuski, zarodka oraz bielma. Co ważne, nie jest to odmiana ryżu, ale określenie, że to pełne ziarno. Nie ma tutaj znaczenia, czy jest to na przykład ryż basmati, czy jaśminowy.

Brązowego ryżu się nie obłuszcza, ani nie poleruje. Od białego ryżu różni się on nie tylko kolorem, ale również występowaniem łuski. To właśnie ten element w największym stopniu odpowiada za jego dobroczynne właściwości. Brązowy ryż bezglutenowy jest mniej przetworzony. To sprawia, że jest twardszy i trzeba poświęcić o wiele więcej czasu na jego ugotowanie. Nawet po obróbce termicznej jego zjedzenie zajmuje dłużej, bo trzeba go mocnej i dokładniej żuć. Ma to taką zaletę, że jest dłużej trawiony i pozostawia uczucie sytości na długi czas.

Ryż Brązowy Bezglutenowy

Ryż brązowy bezglutenowy charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi i wartościami odżywczymi. Brązowy ryż ma działania antyoksydacyjne, czyli opóźniające procesy starzenia się organizmu. Pod wieloma względami jest on korzystniejszy dla zdrowia niż biały. Uznaje się go za podstawę zbilansowanej diety. 

Ryż brązowy bezglutenowy – składniki, indeks glikemiczny i gluten

W przeciwieństwie do białego ryżu w ryży brązowym bezglutenowym znajduje się dużo białka, tłuszczu, błonnika, składników mineralnych, witamin, oraz bioaktywnych fitozwiązków. Jego kolejnym plusem jest niższy indeks glikemiczny (50). Dzięki temu, ryż brązowy bezglutenowy nie podnosi tak szybko poziomu cukru we krwi.

Powinny po niego sięgać osoby cierpiące na celiaklię lub na nietolerancję glutenu. Naturalnie w jego składzie nie występuje ten alergen. Niestety może się on dostać do ryżu w procesie produkcji. Dlatego, jeżeli nie możesz jeść produktów z glutenem, to powinieneś wybierać ryż oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że dany ryż brązowy został dokładnie przebadany na obecność glutenu i jest bezpieczny.

Jakie wartości odżywcze są w ryżu brązowym bezglutenowym?

Ile kalorii znajduje się w ryżu brązowym bezglutenowym? 100 g brązowego ryżu dostarcza 363-385 kcal. Natomiast 100 g ryżu białego to 349-373 kcal. Najważniejszym składnikiem w ryżu brązowym bezglutenowym są węglowodany skrobiowe. Dodatkowo, występują w nim również witaminy z grupy B. Ze względu na obecność tych wszystkich składników jest on o wiele bardziej wartościowy pod względem odżywczym niż ryż biały.

Znajdujące się w nim białko jest o wiele lepiej trawione niż to w ryżu białym. Występuje ono przede wszystkim w wewnętrznych warstwach ziarna. Białko naturalnie obecne w ryżu jest hipoalergiczne. Dlatego często można je znaleźć w produktach przeznaczonych dla niemowląt oraz w odżywkach dla sportowców, w szczególności kulturystów.

Profil aminokwasowy brązowego ryżu jest bardzo korzystny dla organizmu. Można go porównać nawet do białka sojowego i serwatkowego. Jeden z aminokwasów niezbędnych występujących w ryżu brązowym bezglutenowym jest tryptofan. Brązowy ryż bezglutenowy to wyjątkowo wartościowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym oleinowego.

Brązowy ryż bezglutenowy ma w sobie o wiele więcej prozdrowotnego białka niż ten biały. Dlatego może być pomocny między innymi w wypróżnianiu. Natomiast, jeżeli chodzi o witaminy i minerały, to w ryżu brązowym bezglutenowym występują fosfor, potas, magnez, wapń, mangan, cynk i żelazo, witaminy z grupy B, a także witamina E.

Wspominane już wcześniej związki bioaktywne to substancje fenolowe, gamma-oryzanol oraz GABA. Ich całkowita zawartość w tym wariancie ryżu to od 72,45 do 120,13 mg ekwiwalentu kwasu gallusowego na 100 g.

Całkowita zawartość flawonoidów w ekwiwalentach katechiny wynosi od 75,90 do 112,03 mg/100 g. Kwas fenolowy obecny w brązowym ryżu w największej ilości to kwas trans-ferulowy. W ryżu brązowym bezglutenowym znajdują się również duże ilości alfa-tokoferolu i gamma-tokotrienolu (prekursorów witaminy E).

ryż brązowy bezglutenowy

Jakie zastosowania w kuchni ma ryż brązowy bezglutenowy?

Wiele osób unika jedzenia brązowego ryżu. Mimo długiego czasu gotowania bywa on gumowaty i twardy. Zwyczajnie staje się niesmaczny. Aby poprawić jego smak, warto go gotować bezpośrednio w wodzie. Worki foliowe mu nie służą. Odpowiednie proporcje to jedna szklanka ryżu brązowego bezglutenowego oraz dwie szklanki wody.

Ryż brązowy bezglutenowy potrafi być naprawdę wdzięcznym dodatkiem do codziennego jadłospisu. Możesz go stosować na przykład jako zamiennik ziemniaków do posiłków. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości skrobi. To również odpowiedni dodatek do lunch box’ów. Dobrze łączy się na przykład z mięsem i z warzywami strączkowymi. Ryż brązowy bezglutenowy dobrze smakuje również jako element deseru, na przykład batoników z bakaliami.

Czy wiesz, że…

… ryż brązowy bezglutenowy może być doskonałym posiłkiem po treningu. Może nawet zastąpić porcję odżywki węglowodanowej lub węglowodanowo-białkowej. Wszystko dzięki, zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów, wysokowartościowego białka i lekkostrawnego tłuszczu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800