Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe powinny się znaleźć w każdej kuchni. To doskonały dodatek do past jajecznych i rybnych, kanapek, sałatek, czy do obiadu. Ogórki konserwowe mają wyrazisty smak i przyjemnie chrupią. Niestety panuje powszechna opinia, że nie ma w nich zbyt wielu wartości odżywczych. Dlatego nie powinno się ich jeść zbyt często. To nie do końca prawda, bo ogórki konserwowe posiadają wiele zalet i są proste, chociaż dosyć czasochłonne w przygotowaniu. Pod względem składu minimalnie różnią się od ogórków kiszonych. 

Ogórki konserwowe a kiszone - jaka jest różnica?

Chociaż zdecydowanie różnią się smakiem, to często bywają ze sobą mylone. Wiele osób sądzi, że ogórki kiszone i korniszony to ten sam produkt spożywczy. Ogórki kiszone, nazywane również kwaszonymi to ogórki gruntowe, które zostały poddane procesowi fermentacji mlekowej. Na jej skutek ogórki zostają wzbogacone o bezcenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego. Tym sposobem zwiększa się w nich ilość witaminy C. Ona w dużych ilościach jest obecna we wszystkich kiszonkach. Żeby zrobić dobre ogórki kwasowe, trzeba je umieści w zalewie składającej się z wody, soli, chrzanu, kopru, czosnku. Czasami dodaje się do niej również liście porzeczki, wiśni lub winorośli.

Podczas pierwszego etapu fermentacji, czyli przez pierwsze dwa lub trzy dni, tworzą się ogórki małosolne. Natomiast, gdy minie tydzień, to mamy już gotowe ogórki kiszone. Ogórki kiszone poddaje się procesowi pasteryzacji. Musisz je przechowywać przez zimę w chłodnej piwnicy. W przeciwnym razie szybko się zepsują.

Natomiast ogórki konserwowe inaczej nazywane właśnie korniszonami mają specyficzny, lekko słodko- kwaśny smak. Zależnie od użytej zalewy może się one w pewnym stopniu zmieniać. Ogórki konserwowe powinny być bardzo kwaśne i trochę słone. Zarówno ogórki kiszone, jak i ogórki konserwowe doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek, past rybnych i jajecznych, do obiadu, surówek. Ogórki konserwowe czasami pełnią również funkcję zakąski do wódki.

Ogórki konserwowe przygotowuje się przez zalanie ich zalewą z octem, cukrem, solą i przyprawami. Najczęściej stosowane do tego rodzaju ogórków przyprawy to: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, chili, pieprz. Żeby wzbogacić jej smak można do niej dodać na przykład: kawałek marchewki, cebuli, czosnku, korzenia chrzanu lub papryki. W dalszej kolejności ogórki konserwowe są poddawane procesowi pasteryzacji. Dzięki temu, przez dłuższy czas się nie zepsują.

Jakie wartości odżywcze mają ogórki konserwowe?

Wiele osób myśli, że ogórki konserwowe przez obecność w nich octu i cukru nie mają pozytywnego wpływu na zdrowie. To błąd. Szczególnie ogórki konserwowe przygotowywane w domu, mają wiele wartości odżywczych. Proces marynowania nie tylko nadaje im interesujący posmak, ale również sprawia, że warzywa nie tracą swoich początkowych wartości odżywczych. Marynata nie niszczy minerałów i w minimalnym stopniu może wpływać na zmniejszenie zawartości witamin w ogórkach konserwowych. Korniszony zawierają błonnik pokarmowy, witaminy A, C, D, E, witaminy z grupy B, oraz minerały takich jak: magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk i fluor.

Proces pasteryzacji ogórków konserwowych w wysokiej temperaturze prowadzi do niszczenia obecnych w nich enzymów. W marynatach tworzą się, jak w procesie fermentacji, dodatkowe witaminy i probiotyki. Ze względu na to, że w marynacie znajduje się ocet spirytusowy, to bardzo częste jedzenie ogórków konserwowych może powodować zakwaszenie organizmu.

ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe przepis

Robione w domu ogórki konserwowe mogą mieć lepszy wpływ na zdrowie, niż kupione w supermarkecie. Sam decydujesz, z jakich składników będzie się składała Twoja marynata. Zrobienie domowych ogórków konserwowych, którymi będziesz mógł się zajadać zimą, wcale nie jest skomplikowane.

Potrzebne będą Ci następujące składniki:

  • ogórki gruntowe (ilość wg uznania),
  • baldachy (kwiat) kopru lub same gałązki,
  • gorczyca żółta,
  • ząbki czosnku,
  • plasterki marchwi,
  • korzeń chrzanu,
  • ziele angielskie, oraz
  • liść laurowy,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet spirytusowy,
  • woda.

Do zrobienia zalety na trzy litrowe słoiki, potrzebne Ci będą: 4 szklanki wody, 1 szklanka octu spirytusowego (może być mniej, jeśli ogórki mają być delikatniejsze w smaku), 5-8 łyżek cukru (dokładna ilość zależy od indywidualnego smaku), 1 łyżka soli.

Przygotowanie ogórków konserwowych zacznij od zagotowania wody z octem, solą i cukrem. Następnie dokładnie umyj i wyparz słoiki. Chrzan i marchewkę umyj, a później obierz. Ogórki również dokładnie umyj, a następnie ułóż jeden przy drugim w słoikach. Do każdego ze słoików dorzuć po dwa lub trzy liście laurowe, pięć lub sześć ziaren ziela angielskiego, kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu, kilka plasterków marchwi, dwa lub trzy ząbki czosnku, gałązkę lub baldach kopru i jedną łyżeczkę gorczycy. Później ogórki zalej gorącą zalewą, zakręć i zapasteryzuj.

Pasteryzacja ogórków konserwowych polega na włożeniu słoików do bardzo dużego garnka z gotującą się wodą. Pamiętaj, aby na jego dnie położyć czystą ściereczkę. Przykryj całość pokrywką i pasteryzuj przez mniej więcej od siedmiu do dziesięciu minut. Gdy ten czas już upłynie, to bardzo ostrożnie wyjmij słoje z garnka. Następnie ustaw je do góry dnem, a na końcu przykryj ściereczką. Poczekaj aż ostygną i schowaj je do piwnicy na zimę.

Jakie właściwości mają ogórki konserwowe?

Po ogórki konserwowe najlepiej jest sięgać w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną. Wtedy najtrudniej o świeże, pełne witamin warzywa. Spożywanie ogórków konserwowych może pozytywnie wpływać na ogólną odporność Twojego organizmu. Ogórki konserwowe powinny jeść również osoby przebywające na diecie odchudzającej, ponieważ mają one stosunkowo niewielką ilość kalorii (na 100 g ogórków przypada zaledwie 15 kcal). Charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Odpowiada on za prawidłowe trawienie i za długie poczucie po zjedzeniu ogórków konserwowych.

Ze względu na to, że znajduje się w nich duża ilość białka, to bardzo dobrze sprawdzą się również w przypadku osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ogórki konserwowe mogą być pomocne również przy jesiennym i zimowym obniżeniu nastroju spowodowanym małą ilością światła i bardzo krótkimi dniami. W ogórkach konserwowych znajdują się witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, żelazo, które mogą mieć pozytywny wpływ na samopoczucie psychiczne.

Ogórki konserwowe mogą pozytywnie wpływać na odporność organizmu, ponieważ zawierają takie witaminy, jak: witamina A, witamina C, witamina E, oraz witamina D. Jedzenie ogórków może prowadzić do lepszej ochrony przed przeziębieniami i do szybszego ich zwalczania.

Czy wiesz, że…

… ma 170 cm długości i waży 69 kg. Mowa o ogórku, który został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa w kategorii największy i najdłuższy ogórek. Rekord należy do Chińczyka, który podkreśla, że gigantyczne warzywo zostało wyhodowane wyłącznie na naturalnych nawozach. Do połowy 2009 roku unijne przepisy określały… kąt zakrzywienia ogórków. W myśl rozporządzenia z 1988 roku, maksymalna wielkość łuku ogórków kategorii "ekstra" nie mogła przekraczać 10 mm na każde 10 cm długości warzywa.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800