Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczna kasza manna

Kasza Manna

Kasza manna, inaczej grysik, powstaje w procesie przemiału ziarna pszenicy jako jeden z cennych produktów ubocznych. Stanowi najdrobniejszą z frakcji tak zwanego bielma mącznego, czyli tego, co znajduje się pod okrywą nasienną ziarna. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych.

Kasza manna - wartości

Kasza manna przede wszystkim dostarcza nam węglowodanów, w tym skrobi oraz niewielkiej ilości błonnika. Z tego punktu widzenia jest to pokarm dość tuczący i odznaczający się podwyższonym indeksem glikemicznym (IG 60). Wartość kaloryczna 100 g manny to ok. 360 kcal, węglowodany stanowią tu ok. 73 g. Nie jest jednak prawdą, że to tylko puste kalorie.

W kaszy mannie znajdziemy przede wszystkim bogactwo jodu, nieporównywalne z żadną inną z kasz. Wobec występujących w coraz szerszej skali problemów z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy, dieta bogata w jod odgrywa ważną rolę zapobiegawczą i powinny o niej pomyśleć kobiety ciężarne oraz planujące ciążę, a także ludzie rzadko spożywający ryby i owoce morza.

Poza tym kasza manna zawiera znaczące ilości witamin z grupy B, zwłaszcza witamin B1, B2, PP i B6 oraz kwasu foliowego, przyczyniając się do lepszego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz skuteczniejszej przemiany węglowodanów w energię. Niebagatelny jest również poziom żelaza w pszennym grysiku – w jednej porcji znajduje się aż 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na żelazo. To informacja ważna szczególnie dla osób zagrożonych anemią, a także wszystkich wegetarian.

Wśród mikroelementów i minerałów zawartych w kaszy mannie należy wymienić fosfor (13%), miedź (11%), żelazo (10%), cynk (8%), magnez (5%), potas (2%), wapń (2%), sód (0,2%).

Kasza manna - dla kogo?

Kasza manna przede wszystkim jednak jest doskonałą propozycją dla osób borykających się z różnego rodzaju dolegliwościami gastrycznymi: chorobami wątroby i przewodów żółciowych, wrzodami, stanami zapalnymi żołądka i jelit, problemami trawiennymi.

Zarówno przy braku apetytu, jak i problemach takich jak zgaga, wrzody żołądka czy zespół drażliwego jelita poleca się podawanie delikatnych kasz o gładkiej konsystencji oraz mało wyraźnym smaku. Także w czasie gorączki, po przebytych infekcjach układu pokarmowego, np. grypie żołądkowej oraz po przebytych operacjach, zwłaszcza gastrologicznych przez pierwsze 2-3 dni lekkostrawna kasza manna wspaniale zaspakaja potrzeby energetyczne organizmu, nie obciążając niepotrzebnie procesu trawienia.

Więcej informacji o kaszy manny znajdziesz na naszym blogu

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl