ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży

Ekologiczne rodzynki

Rodzynki

Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona. Do wiodących światowych producentów rodzynek należą Turcja, Grecja, Afganistan i Stany Zjednoczone.

Metody suszenia winogron aby pozyskać rodzynki

  1. Suszenie na słońcu: winogrona na tackach są wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Rodzynki mogą być suszone także w cieniu, jeżeli tylko temperatura jest dostatecznie wysoka. Taką metodą suszą winogrona producenci hiszpańscy.
  2. Suszenie na wietrze: grona są zawieszone w dobrze wentylowanych suszarniach - w ten sposób suszy się winogrona w przetwórniach chińskich.
  3. Zanurzanie w wodzie: nasiona są zanurzone przez 15-20 sekund w ciepłej wodzie, a następnie przechodzą pod wysuszający tunel w temperaturze ok. 70°C i pozostają tam przez 20 do 24 godzin.

Niektórzy z producentów konserwują rodzynki dwutlenkiem siarki, głownie dla uzyskania ładnego wyglądu, jasnej barwy i uzyskania dłuższego terminu przydatności do spożycia. Ten związek wywołać może u człowieka silną reakcję alergiczną, zwłaszcza u astmatyków. Podczas suszenia winogrona naturalnie zmieniają barwę, z uwagi na brązowe pigmenty pochodzące z utleniania się związków fenolowych. Wybierajmy rodzynki ekologiczne - wówczas mamy gwarancję, że nie będą siarkowane.

Odmiany rodzynek

W zależności od regionu pochodzenia mamy rozmaite odmiany rodzynek:

  1. Rodzynki smyrneńskie - są większe oraz jaśniejsze. Wśród nich rozróżniamy trzy gatunki: rodzynki sułtankidamascenki i perskie. Produkuje się je w Turcji, Kalifornii, RPA i Australii. Na polskim rynku największą popularnością cieszą się rodzynki sułtańskie, uważane za bardzo słodkie i smaczne.
  2. Rodzynki jumbo są największą odmianą. Mają kolor złoty i są bardziej aromatyczne, kwaśne w smaku. Świetnie sprawdzają się jako przekąska.
  3. Rodzynki koryntki są małe i ciemne. Powstają z drobnych winogron pozbawionych nasion. Naturalnie rosną one w Grecji, ponadto w Kalifornii, RPA i Australii.
  4. Rodzynki cybeby mają wydłużony kształt. Ich cechą charakterystyczną jest łatwość krystalizacji.
  5. Rodzynki włoskie pachną jak gałka muszkatołowa. Na ich bazie wyrabia się wino. Polecane są do ciast.

rodzynki ekologiczne

Wartości odżywcze rodzynek

Rodzynki ekologiczne zawierają wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na działanie naszego organizmu. Przede wszystkim zawierają sporo błonnika poprawiającego funkcjonowanie naszego układu trawiennego i wydalniczego. W jednej porcji tych suszonych owoców znajduje się aż 2,8 g tego składnika. Błonnik rozpuszczalny zawarty w rodzynkach ekologicznych korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Zwiększa masę stolca i w ten sposób ułatwia wypróżnianie. Z tego powodu spożywanie rodzynek jest rekomendowane osobom, które mają problemy z zaparciami. Rodzynki są też najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowia układu pokarmowego.

Rodzynki ekologiczne, tak samo jak sok winogronowy lub wino, są dobrym źródłem fenolowych przeciwutleniaczy. Polifenole zawarte w rodzynkach pozwalają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym - pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i zmniejszają stany zapalne. Badania wykazują, że związki te mogą wpływać również na zdrowie mózgu poprawiając funkcje poznawcze. Podobnie jak winogrona - zawierają resweratrol, czyli przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniem.

Rodzynki dla zdrowia człowieka

Dzięki zawartemu w nich potasowi (749 mg/100 g) spożywanie rodzynek ekologicznych trzy razy dziennie może znacząco obniżyć ciśnienie krwi u osób z łagodnym wzrostem ciśnienia. Potas pomaga rozluźnić naczynia krwionośne.

Rodzynki BIO to również bardzo cenne źródło wapnia odpowiedzialnego za zdrowie kości i zębów. Odpowiedni poziom wapnia jest szczególnie istotny dla kobiet w okresie menopauzy - zapobiega powstawaniu osteoporozy. Dodatkowo w rodzynkach znajdują się stosunkowo duże ilości pierwiastka śladowego boru, który podobnie jak wapń i pomaga utrzymać zdrowe kości i stawy, jak również jest niezbędny w leczeniu osteoporozy, wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia koncentrację.

W składzie rodzynek ekologicznych znajdziemy żelazo, które wpływa korzystnie na układ krążenia. Żelazo to przede wszystkim składnik niezbędny w procesie produkcji czerwonych krwinek, biorący udział w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu. Poza tym wchodzi w skład wielu enzymów. Regularne spożycie rodzynek zapobiega deficytowi żelaza w organizmie, a także pośrednio również zapobiega wystąpieniu anemii.

Po rodzynki ekologiczne powinny sięgać osoby w trakcie nauki oraz konieczności wzmożonej koncentracji. Zawierają bowiem magnez i witaminy z grupy B. Magnez wspomaga pracę mięśni, nerwów, serca i reguluje ciśnienie krwi. Pomaga również w utrzymaniu mocnych kości.

Rodzynki zawierają także jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.

Rodzynki polecane są sportowcom i osobom wykonującym wzmożoną aktywność fizyczną. Z powodzeniem zastąpią energetyczne batoniki, dzięki wysokiej zawartości łatwych do przyswojenia cukrów - fruktozy i dekstrozy.

Rodzynki w kuchni

Można spożywać je na surowo, od razu po wyjęciu z opakowania lub użyć w przepisach na desery i dania wytrawne. Rodzynki są bardzo słodkie ze względu na wysokie stężenie cukru. Jeśli jednak przechowywane są przez długi czas, cukier może się krystalizować i sprawić, że owoc będzie ziarnisty, bez wpływu na jego wartość odżywczą. Aby usunąć tę krystalizację, należy zanurzyć owoc w cieczy (alkoholu, soku owocowym lub wrzącej wodzie) na krótki czas.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium