Filtruj
Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Ekologiczne rodzynki (suszone winogrona)

Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona. Do wiodących światowych producentów rodzynek należą Turcja, Grecja, Afganistan i Stany Zjednoczone.

Istnieje kilka metod suszenia winogron:

  1. Suszenie na słońcu: winogrona na tackach są wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Rodzynki mogą być suszone także w cieniu, jeżeli tylko temperatura jest dostatecznie wysoka. Taką metodą suszą winogrona producenci hiszpańscy.
  2. Suszenie na wietrze: grona są zawieszone w dobrze wentylowanych suszarniach - w ten sposób suszy się winogrona w przetwórniach chińskich.
  3. Zanurzanie w wodzie: nasiona są zanurzone przez 15-20 sekund w ciepłej wodzie, a następnie przechodzą pod wysuszający tunel w temperaturze ok. 70°C i pozostają tam przez 20 do 24 godzin.

Niektórzy z producentów konserwują rodzynki dwutlenkiem siarki, głownie dla uzyskania ładnego wyglądu, jasnej barwy i uzyskania dłuższego terminu przydatności do spożycia. Ten związek wywołać może u człowieka silną reakcję alergiczną, zwłaszcza u astmatyków. Podczas suszenia winogrona naturalnie zmieniają barwę, z uwagi na brązowe pigmenty pochodzące z utleniania się związków fenolowych.

W zależności od regionu pochodzenia mamy rozmaite odmiany rodzynek:

  1. Rodzynki smyrneńskie - są większe oraz jaśniejsze. Wśród nich rozróżniamy trzy gatunki: rodzynki sułtankidamascenki i perskie. Produkuje się je w Turcji, Kalifornii, RPA i Australii. Na polskim rynku największą popularnością cieszą się rodzynki sułtańskie, uważane za bardzo słodkie i smaczne.
  2. Rodzynki jumbo są największą odmianą. Mają kolor złoty i są bardziej aromatyczne, kwaśne w smaku. Świetnie sprawdzają się jako przekąska.
  3. Rodzynki koryntki są małe i ciemne. Powstają z drobnych winogron pozbawionych nasion. Naturalnie rosną one w Grecji, ponadto w Kalifornii, RPA i Australii.
  4. Rodzynki cybeby mają wydłużony kształt. Ich cechą charakterystyczną jest łatwość krystalizacji.
  5. Rodzynki włoskie pachną jak gałka muszkatołowa. Na ich bazie wyrabia się wino. Polecane są do ciast.

Dzięki zawartemu w nich potasowi (749 mg/100 g) spożywanie rodzynek trzy razy dziennie może znacząco obniżyć ciśnienie krwi u osób z łagodnym wzrostem ciśnienia. Potas pomaga rozluźnić naczynia krwionośne.

Rodzynki to również bardzo cenne źródło wapnia odpowiedzialnego za zdrowie kości i zębów. Odpowiedni poziom wapnia jest szczególnie istotny dla kobiet w okresie menopauzy - zapobiega powstawaniu osteoporozy. Dodatkowo w rodzynkach znajdują się stosunkowo duże ilości pierwiastka śladowego boru, który podobnie jak wapń i pomaga utrzymać zdrowe kości i stawy, jak również jest niezbędny w leczeniu osteoporozy, wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia koncentrację.

W składzie rodzynek znajdziemy żelazo, które wpływa korzystnie na układ krążenia. Żelazo to przede wszystkim składnik niezbędny w procesie produkcji czerwonych krwinek, biorący udział w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu. Poza tym wchodzi w skład wielu enzymów. Regularne spożycie rodzynek zapobiega deficytowi żelaza w organizmie, a także pośrednio również zapobiega wystąpieniu anemii.

Po rodzynki powinny sięgać osoby w trakcie nauki oraz konieczności wzmożonej koncentracji. Zawierają bowiem magnez i witaminy z grupy B. Magnez wspomaga pracę mięśni, nerwów, serca i reguluje ciśnienie krwi. Pomaga również w utrzymaniu mocnych kości.

Rodzynki zawierają także jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.

Rodzynki polecane są sportowcom i osobom wykonującym wzmożoną aktywność fizyczną. Z powodzeniem zastąpią energetyczne batoniki, dzięki wysokiej zawartości łatwych do przyswojenia cukrów - fruktozy i dekstrozy.

Można spożywać je na surowo, od razu po wyjęciu z opakowania lub użyć w przepisach na desery i dania wytrawne. Rodzynki są bardzo słodkie ze względu na wysokie stężenie cukru. Jeśli jednak przechowywane są przez długi czas, cukier może się krystalizować i sprawić, że owoc będzie ziarnisty, bez wpływu na jego wartość odżywczą. Aby usunąć tę krystalizację, należy zanurzyć owoc w cieczy (alkoholu, soku owocowym lub wrzącej wodzie) na krótki czas.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl