Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczne orzeszki piniowe, piniole

Orzeszki piniowe

Orzeszki pinii są bogatym źródłem makro i mikroelementów oraz niezbędnych dla zdrowia witamin. Najwięcej w piniolach znajdziemy potasu - pierwiastka, bez którego nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Jego ewentualne niedobory objawiają się drżeniem mięśni, zaburzeniami w przewodzeniu impulsów nerwowych, zaparciami, apatią, opuchlizną kończyn czy deregulacją ciśnienia krwi.

Dorosły człowiek potrzebuje aż 4700 mg potasu na dobę, a porcja pinioli dostarczy organizmowi około 200 mg tego makroelementu. Na spadek stężenia potasu narażeni jesteśmy głównie podczas upałów, uprawiając intensywny wysiłek fizyczny oraz w wyniku takich dolegliwości, jak wymioty czy biegunka. Orzechy, także piniowe, powinny być stałym elementem diety nadciśnieniowców. Oprócz potasu, pozytywny wpływ na regulację ciśnienia krwi mają również zawarte w piniolach nienasycone kwasy tłuszczowe.

Orzeszki piniowe to solidny zastrzyk fosforu oraz magnezu i cynku. Z powodu stosunkowo dużej dawki tego ostatniego, zaliczane są nawet do afrodyzjaków. Podobnie jest z owocami morza – krewetki, homary, małże, w szczególności zaś ostrygi, traktuje się jako przysmaki, które poprawiają jakość życia seksualnego, a to ze względu na wysoką zawartość cynku właśnie. Pierwiastek ten ma znaczenie zwłaszcza dla seksualności mężczyzn, ponieważ stymuluje produkcję testosteronu, podkręca libido, zwiększa ilość i ruchliwość plemników oraz przedłuża ich żywotność. Zapewnia więc nie tylko większą ochotę na seks, ale też większe szanse na zapłodnienie. Zapotrzebowanie na cynk u kobiet wzrasta w momencie zajścia w ciążę oraz podczas laktacji, co wynika z dużego znaczenia pierwiastka dla prawidłowego rozwoju płodu oraz noworodka.

Cynk wpływa również na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci oraz jest istotnym antyoksydantem. Umożliwia też utrzymanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi, a także bierze udział w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Orzeszki pinii są także bogatym źródłem potasu, bez którego nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Objawami jego niedoboru są: opuchnięcia kończyn, zaparcia, apatia lub problemy z ciśnieniem.
Te same właściwości antyoksydacyjne wykazuje też witamina E, której w orzeszkach piniowych nie brakuje. Co więcej, i ona wspiera seksualność.

Makroelementy obecne w orzeszkach piniowych to również magnez i fosfor oraz miedź, która jest ważnym składnikiem wpływającym na dobrą pracę mózgu i serca. Ze względu na dużą zawartość białka i tłuszczu orzeszki pinii stanowią dobre źródło energii. Piniole zawierają również witaminy A i B1, które dobroczynnie wpłyną na wzrok, oraz E i K, korzystnie działające na układ krążenia i regulujące procesy krzepnięcia krwi. Orzeszki kryją w sobie mnóstwo jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zadbają o właściwy poziom cholesterolu zmniejszając jednocześnie ryzyko zawału serca i udaru.

Na szczególną uwagę zasługuje obecny w nich kwas pinolenowy, który poza tym, że normuje ciśnienie krwi i obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę, pomaga także schudnąć.
Badania kliniczne wykazały, że pomaga on w kontrolowaniu masy ciała. Hamuje łaknienie i daje uczucie sytości.

Orzeszki piniowe - dobroczynne właściwości

Podsumowując, mamy całkiem ich pokaźną listę:

  • stanowią dobre źródło energii;
  • przyspieszają przemianę materii;
  • przyspieszają regenerację organizmu;
  • wspierają w stanach przemęczenia i bezsenności;
  • pomagają w stanach napięć nerwowych;
  • wpływają pozytywnie na poprawę wzroku;
  • zmniejszają apetyt;
  • pobudzają syntezę białka i czerwonych krwinek;
  • podtrzymują prawidłowe działanie mięśni;
  • zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych;
  • zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych;
  • zawarte w nich tłuszcze są łatwo przyswajalne przez organizm;
  • wspierają leczenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych, dystrofii mięśniowej, zaburzeń krążenia, problemów z funkcjonowaniem tarczycy oraz reumatyzmu.

Aby mieć pewność, że orzechy piniowe posiadają wszystkie wymieniowe wyżej właściwości zdrowotne, należy kupować je z pewnego źródła, najlepiej w certyfikowanych sklepach ze zdrową żywnością.

Orzeszki piniowe w kuchni

Orzeszki pinii wyróżniają się miękkością, delikatnością w smaku i wyraźnie wyczuwalnym sosnowym aromatem. Bardzo ważny dodatek w kuchni włoskiej, gdzie są jednym z głównych składników pesto - tradycyjny zielony sos Włosi przygotowują właśnie z ich dodatkiem. Oprócz orzeszków piniowych, w jego skład wchodzą dwa rodzaje sera tartego (parmezan i pecorino), świeża bazylia, czosnek, oliwa ekstra virgin i sól gruboziarnista.

Piniolami posypuje się makarony oraz sałatki. Mogą również stanowić interesujący składnik ciast i deserów.

Orzechy piniowe mogą stanowić samodzielną przekąskę albo być dodane do koktajli owocowych. Często można je spotkać w restauracjach, które serwują dania wegańskie, ponieważ stanowią cenne źródło białka, o którego odpowiednią ilość muszą dbać amatorzy bezmięsnych posiłków.

Warto na koniec wspomnieć o oleju z orzechów piniowych - tłoczony na zimno, zawiera wiele cennych substancji mineralnych. Jest dobrze przyswajalny przez organizm. Pozostałe wytłoczyny są również cenne, poprawiając przemianę materii. Wykorzystuje się je głównie w przemyśle cukierniczym.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl