Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Ekologiczny olej rzepakowy

Ekologiczny olej rzepakowy

Spożywczy olej rzepakowy dzielimy na rafinowany oraz nierafinowany - tłoczony na zimno, i istnieją między nimi znaczne różnice.

Zdecydowanie wybieramy olej nierafinowany, pamiętając jednak, żeby spożywać go tylko na zimno, a więc do sałatek, dresingów, kanapek czy ukręcenia domowego majonezu. Oleju takiego nie podgrzewamy. Ma on charakterystyczny ciemnożółty kolor i dość intensywny smak. Jest też bogatszy w substancje odżywcze od oleju rafinowanego.

Rafinowaną wersję oleju rzepakowego przeznaczymy do smażenia i innych potraw wymagających obróbki cieplnej. Ma on zdecydowanie bardziej neutralny smak i jaśniejszy kolor. Nie zmienia aromatu przygotowanego posiłku. Ma dość bezpieczny wysoki punkt dymienia wynoszący 240 stopni Celsjusza, co oznacza, że dopiero powyżej tej temperatury zaczyna się utleniać.

Dzisiejsze odmiany rzepaku uprawiane są z nasion bezerukowych, to znaczy, że zawierają one znacząco mniej kwasu erukowego, niż kiedyś.
Tłuszcz ten słynie z idealnej proporcji kwasów Omega 6 do Omega 3, czyli 2:1.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to w oleju rzepakowym 90%: kwas oleinowy, linolowy i linolenowy. Są one konieczne do m.in. prawidłowej budowy błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe nasycone to 9% zawartości.

Olej z rzepaku obfituje również w fitosterole, czyli sterole roślinne - związki antyoksydacyjne oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K.
Wysoka zawartość tokoferoli pomaga zredukować proces zlepiania się płytek krwi, co oznacza zapobieganie zakrzepom. Zwiększa wydolność mięśni oraz chroni wzrok. Przede wszystkim jednak chroni komórki przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników.
Witamina A zaś słynie ze swojego ogromnego wsparcia dla wzroku, ale ma też korzystny wpływ na błony śluzowe.
Witamina K odpowiedzialna jest za prawidłowe krzepnięcie krwi i transport wapnia z tkanek miękkich do twardych tj. kości i zębów.
Witamina D ma korzystny wpływ na naszą odporność, układ mięśniowy i kostny oraz przemianę materii.
1 łyżka oleju rzepakowego to aż 60% zapotrzebowania dziennego na witaminę E, natomiast dwie łyżki to połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę K.

Dobrej jakości olej rzepakowy usprawnia pracę mózgu, może okazać się pomocny przy zaburzeniach pamięci czy chorobie Alzheimera. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych a zwiększa zasoby energetyczne organizmu. Wzmacnia układ immunologiczny i nerwowy, poprawia krążenie krwi a tym samym przeciwdziała chorobom serca. Ponadto obniża ryzyko cukrzycy, sprzyja odchudzaniu poprzez regulowanie przemiany materii i poprawia stan skóry i włosów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl