Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Olej z Rzepaku

Olej Rzepakowy

Olej rzepakowy

Któż nie podziwiał choć raz cudnie żółtych pól na przełomie kwietnia i maja? Widok tak charakterystyczny dla polskiego wiosennego krajobrazu to nic innego jak rzepak, roślina o czarnych oleistych nasionach dających „oliwę północy” - olej rzepakowy.

Jednym z dominujących olei spożywczych w polskiej kuchni jest nasz rodzimy ekologiczny olej rzepakowy. Ma on jednak więcej zastosowań poza spożywczymi. To również popularne paliwo odnawialne oraz naturalny kosmetyk.

Spożywczy ekologiczny olej rzepakowy dzielimy na rafinowany oraz nierafinowany - tłoczony na zimno, i istnieją między nimi znaczne różnice.

Zdecydowanie wybieramy BIO olej nierafinowany, pamiętając jednak, żeby spożywać go tylko na zimno, a więc do sałatek, dresingów, kanapek czy ukręcenia domowego majonezu. Oleju takiego nie podgrzewamy. Ma on charakterystyczny ciemnożółty kolor i dość intensywny smak. Jest też bogatszy w substancje odżywcze od oleju rafinowanego.

Rafinowaną wersję ekologicznego oleju rzepakowego przeznaczymy do smażenia i innych potraw wymagających obróbki cieplnej. Ma on zdecydowanie bardziej neutralny smak i jaśniejszy kolor. Nie zmienia aromatu przygotowanego posiłku. Ma dość bezpieczny wysoki punkt dymienia wynoszący 240 stopni Celsjusza, co oznacza, że dopiero powyżej tej temperatury zaczyna się utleniać.

olej rzepakowy ekologiczny

Dzisiejsze odmiany rzepaku uprawiane są z nasion bezerukowych, to znaczy, że zawierają one znacząco mniej kwasu erukowego, niż kiedyś.
Tłuszcz ten słynie z idealnej proporcji kwasów Omega 6 do Omega 3, czyli 2:1.

Wartości oleju rzepakowego

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to w ekologicznym oleju rzepakowym 90%: kwas oleinowy, linolowy i linolenowy. Są one konieczne do m.in. prawidłowej budowy błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe nasycone to 9% zawartości.

Olej z rzepaku BIO obfituje również w fitosterole, czyli sterole roślinne - związki antyoksydacyjne oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K.
Wysoka zawartość tokoferoli pomaga zredukować proces zlepiania się płytek krwi, co oznacza zapobieganie zakrzepom. Zwiększa wydolność mięśni oraz chroni wzrok. Przede wszystkim jednak chroni komórki przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników.

Witamina A zaś słynie ze swojego ogromnego wsparcia dla wzroku, ale ma też korzystny wpływ na błony śluzowe.
Witamina K odpowiedzialna jest za prawidłowe krzepnięcie krwi i transport wapnia z tkanek miękkich do twardych tj. kości i zębów.
Witamina D ma korzystny wpływ na naszą odporność, układ mięśniowy i kostny oraz przemianę materii.

1 łyżka oleju rzepakowego to aż 60% zapotrzebowania dziennego na witaminę E, natomiast dwie łyżki to połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę K.

Olej rzepakowy BIO dla naszego organizmu

Dobrej jakości olej rzepakowy BIO wspomaga pracę mózgu, może okazać się pomocny przy zaburzeniach pamięci czy chorobie Alzheimera. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych a zwiększa zasoby energetyczne organizmu. Wzmacnia układ immunologiczny i nerwowy, poprawia krążenie krwi a tym samym przeciwdziała chorobom serca. Ponadto obniża ryzyko cukrzycy, sprzyja odchudzaniu poprzez regulowanie przemiany materii i poprawia stan skóry i włosów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj