Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Śliwki Kalifornijskie bez pestek Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet
Śliwki Kalifornijskie bez pestek Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet

16,18 zł

Cena regularna:

19,04 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Śliwki Kalifornijskie bez pestek Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Śliwki Kalifornijskie bez pestek Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet

27,95 zł

Cena regularna:

33,51 zł

Najniższa cena: 28,10 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Śliwki bez glutenu

Śliwki Bezglutenowe

Bezglutenowe śliwki

Śliwki są jednymi z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Bez problemu kupisz je w sklepach i na targowiskach. Dlaczego warto je włączyć do swojej diety? Jakie wartości odżywcze się w nich znajdują? Kiedy zaczęto uprawiać pierwsze śliwki? Jakie ich gatunki są najpopularniejsze?

Skąd pochodzą śliwki?

Śliwki są znane od setek lat. Trudno jest jednoznacznie określić skąd pochodzą. Najczęściej mówi się, że z okolic Kaukazu. Obecnie nie ma już śliwek w stanie dzikim. Pierwsze uprawy to cywilizacja Persów. Natomiast w Europie na samym początku uprawiali je Rzymianie i Grecy.

Obecnie Polska jest 18 na liście światowych producentów śliwek. Najwięcej tych owoców produkuje się w Chinach. Chociaż Węgry mają swoją znaną na całym świecie odmianę nazywaną Węgierką, to produkują prawie trzy razy mniej owoców niż Polska Na świecie można spotkać dosłownie setki odmian śliwek. Najpopularniejsze odmiany w naszym kraju to bez wątpienia węgierki i mirabelki, Królowa Wiktoria oraz Renkloda.

Jakie właściwości prozdrowotne mają śliwki bezglutenowe?

Śliwki bezglutenowe są bardzo ważnym źródłem witamin i minerałów. W świeżych śliwkach znajduje się między innymi witamina C, witaminy z grupy B oraz witamina E. Wszystkie te witaminy sprawiają, że śliwki są zaliczane do bardzo silnych antyoksydantów. Są również zdrowym dodatkiem do każdego posiłku. Wspomagają Twój organizm w likwidowaniu wolnych rodników.

W składzie śliwek bezglutenowych znajdziesz również pektyny, które są jednym z rodzajów błonnika. Mogą mieć pozytywny wpływ na perystaltykę jelit. Mają też stosunkowo niską kaloryczność. Wszystko to łącznie sprawia, że śliwki bezglutenowe są polecane dla osób na diecie odchudzającej lub po prostu pragnących utrzymać prawidłową wagę. Niestety jedzenie śliwek bezglutenowych w nadmiernych ilościach może przyczyniać się do nieprzyjemnych sensacji żołądkowych. Dlatego powinno się jeść maksymalnie kilka śliwek w ciągu dnia. Za to mogą Ci one pomóc w walce z zaparciami.

Jakie zastosowania mogą mieć śliwki bezglutenowe w kuchni?

Śliwki bezglutenowe to bardzo dobry dodatek do powideł, dżemów, kompotów oraz ciastek bezglutenowych. Domowe wypieki ze śliwkami są takim wspomnieniem z dzieciństwa. Piekły je mamy i babcie. W sezonie na śliwki te owoce naprawdę nie są drogie. Śliwki bezglutenowe dobrze się komponują również z daniami wytrawnymi, w szczególności mięsnymi. Są bogate w witaminy z grupy B oraz magnez. Mają pozytywny wpływ na nerwy. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po nie, w szczególnie stresujących okresach.

bezglutenowe śliwki

Czy lepsze są śliwki suszone czy świeże?

Suszone śliwki bezglutenowe kojarzą się bardzo mocno ze świętami Bożego Narodzenia i z potrawami wigilijnymi. Wadą suszonych śliwek bezglutenowych jest to, że zawierają bardzo duże ilości kalorii. 100 gramów tych owoców ma ok. 240 kcal. O wiele lepsze pod tym względem są świeże owoce, ponieważ mają tylko 40 kalorii. Ważna jest również zawartość węglowodanów w tych suszonych owocach. Suszone śliwki mają dwa razy więcej cukrów niż te świeże. Suszone śliwki bezglutenowe mają w swoim składzie znacznie więcej błonnika (ok. 8 gramów w porównaniu do 1,6 g) niż ich świeże. Suszone śliwki bezglutenowe charakteryzują się również bardzo wysoką ilością witaminy A (154 mg na 100 gramów). To zdecydowanie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Czy śliwki suszone są bezglutenowe?

Śliwki naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu. Niestety może być tak, że czasie produkcji on się do nich dostaje. Niektórzy producenci suszonych owoców na przykład dodają do nich mąkę pszenną, żeby się nie sklejały w opakowaniu. Dlatego warto wybrać śliwki suszone z Biosklepu. Zostały przebadane na zawartość glutenu i są bezpieczne dla osób z celiakią i osób z nietolerancją na gluten.

Jakie są metody suszenia śliwek?

Kiedyś śliwki suszyło się co roku. Najczęściej odbywało się to późną jesienią w wielu domach. Świeże owoce kładło się na chlebowym piecu lub w przydomowych wędzarniach. Tam leżały sobie na ruszcie z leszczynowych gałęzi. Następnie śliwki wysychały i marszczyły się pod wpływem dymnego żaru. Śliwki pachniały dymem.

Od XIX wieku do tego celu wykorzystuje się suszenie tunelowe. Trwa około 20 godzin w temperaturze 75 °C przy stałej kontroli wilgotności. Suche śliwki powinny mieć od 21 do 23 procent zawartości wody. Następnie owoce przechowuje się w dużych, drewnianych skrzyniach. Dzięki temu, są one odpowiednio wentylowane. Czasami stosowana jest również technika odwadniania przez zanurzenie w gorącym roztworze cukru.

Czy wiesz, że …

… śliwki należą do tej elitarnej grupy owoców, które są uprawiane i zbierane przez człowieka najdłużej. Archeolodzy odnaleźli ich ślady pochodzące z epoki neolitu. Oznacza to, że ludzie mogli cenić śliwki na równi z oliwkami, winogronami i figami. Ich popularność nie słabnie – są one uprawiane na każdym kontynencie z wyjątkiem… Antarktydy. Owoce te są bowiem nie tylko pyszne, ale zawierają również mnóstwo składników wspierających zdrowie ludzkiego organizmu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800