Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Płatki Kukurydziane

Płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane są chyba jednym z najczęstszych dań serwowanych na śniadanie. Są nie tylko pożywne, ale również smaczne i szybkie w przygotowaniu. Produkt o odpowiednik składzie może stanowić ważny element zbilansowanej diety. Warto więc sięgać po takie płatki, które są cennym źródłem składników odżywczych i witamin – bez zbędnych sztucznych dodatków. Jest to propozycja na śniadanie dla osób w każdym wieku – zarówno małych dzieci, jak i dorosłych. Wbrew pozorom można je spożywać na wiele różnych sposobów – nie tylko z mlekiem.

Ekologiczne płatki kukurydziane cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Są nierozerwalną częścią życia Amerykanów, co można zaobserwować, chociażby na amerykańskich serialach czy filmach. Uważane są za lekkostrawny pomysł na śniadanie – można jeść je samodzielnie, w połączeniu z mlekiem lub jogurtem.

Jak powstają płatki kukurydziane?

Produkt ten powstaje podczas ekstruzji ziaren kukurydzy. Są one gotowane, a następnie mielone na drobną papkę. Następnie należy przesiać wszystko przez sito, które nadaje im właściwy kształt. Tak przygotowane płatki wypiekane są w piecu. Za sprawą wysokiej temperatury kurczą się, twardnieją i nabierają chrupkości. Podczas produkcji produkt może być wzbogacany o dodatkowe składniki m.in. witaminy z grupy B. Warto przed zakupem zwrócić uwagę na skład produktu – tutaj szczególnie poleca się dokonywanie zakupów w sklepach ze zdrową żywnością. Płatki mogą być wytarzane również z mąki kukurydzianej.

Walory płatków z kukurydzy

Płatki z kukurydzy, jak już zostało wspomniane, mogą być urozmaicane o dodatkowe składniki. Warto więc przeanalizować skład produktu, aby mieć pewność, że znalazło się w nim wszystko to, co najcenniejsze i potrzebne organizmowi człowieka. Średnio 100 g płatków dostarcza organizmowi ok. 300-350 kcal. Jeżeli wartość ta jest wyższa, najpewniej dodano do nich substancje słodzące.

Płatki kukurydziane BIO bez cukru zawierają cenne składniki odżywcze, w tym m.in. sód, fosfor, magnez, selen, mangan, żelazo, wapń, cynk, a także witaminy (A, C, D, E, K, z grupy B – B1, B2, B3, B6, B12) oraz białko. Mile widziany jest także dodatek błonnika pokarmowego – dzięki temu wartość odżywcza produktu wzrasta. W składzie można znaleźć tryptofan, który korzystnie wpływa na nastrój, a także kwas glutaminowy o pozytywnym oddziaływaniu na koncentrację i pamięć. Duża ilość skrobi zawarta w produkcie wspiera mięśnie i układ nerwowy. Warto sięgnąć po produkt bezglutenowy. Kukurydziane płatki to potężny zastrzyk energii, która jest łatwo przyswajalna przez organizm.

Warto unikać płatków kukurydzianych z m.in. wzmacniaczami smaku, barwnikami, emulgatorami, substancjami słodzącymi oraz konserwantami (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy). Co prawda, mają one wówczas dłuższy termin przydatności do spożycia, jednak są mniej wartościowe. Tylko wysokiej jakości produkty, np. BIO płatki z kukurydzy są w stanie stanowić bazę pożywnego i zdrowego śniadania dla dzieci oraz dorosłych. Zasada jest prosta: im krótszy skład, tym lepiej.

Wartość odżywcza płatków kukurydzianych w 100 gramach:

Energia: 1520 kJ / 358 kcal
Tłuszcz: 1,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany - 73 g
- w tym cukry: 1,1 g
Białko: 7,8 g
Sól: 0,9 g

Czy płatki kukurydziane są pożywne?

Płatki kukurydziane mogą być zdrowe, o ile ich skład jest odpowiedni. Tak jak już wspominaliśmy wcześniej, powinien być on jak najkrótszy. Pożądane są dodatki w postaci cennych substancji – witamin oraz składników odżywczych. Nie od dziś wiadomo, że kukurydza pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, wspierając pracę jelit, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Zawartość błonnika pokarmowego pozwala przez długi czas zachować uczucie sytości. Może również korzystnie wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL.

Po płatki kukurydziane ekologiczne chętnie sięgają osoby z celiakią, nietolerancją tego białka oraz alergiami pokarmowymi. Płatki kukurydziane bezglutenowe również znajdziesz w naszym sklepie. Warto jednak pamiętać o tym, że jest to produkt o stosunkowo wysokim indeksie glikemicznym (ok. 85 IG). Dlatego też ograniczyć powinni go pacjenci z insulinoodpornością oraz diabetycy.

Dieta z płatkami kukurydzianymi BIO wzbogaconymi o żelazo to jeden ze sposobów na walkę z anemią. Jako źródło białka pozytywnie wpływają na mięśnie. W połączeniu z mlekiem lub naturalnym jogurtem dostarczają organizmowi cennego wapnia, który odpowiada za odpowiedni rozwój kości i ogranicza ryzyko rozwoju osteoporozy. Warto także wspomnieć o tym, że jest to produkt lekkostrawny, który nie podrażnia jelit.

płatki kukurydziane

Jak gotować i serwować płatki kukurydziane?

Płatki te można spożywać jako samodzielna przekąska. Jednak najlepiej smakują z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców zalane mlekiem krowim lub mlekiem roślinnym.

BIO płatki kukurydziane, które produkowane są z wysokiej jakości kukurydzy i jednocześnie pozbawione są wszelkich sztucznych składników to zdrowa i pożywna propozycja śniadania. W połączeniu z owocami, mlekiem krowim lub roślinnym czy też naturalnym jogurtem mogą być cennym źródłem minerałów oraz witamin. Produkt ten chętnie wykorzystywany jest jako panierka do kotletów i ryb. Można z nich upiec domowe ciasteczka i ciasta – to pyszne dania z płatkami kukurydzianymi.

Czy wiesz, że…

… płatki kukurydziane znane są od końca XIX wieku. Jest to efekt prac dwóch braci Kellogg nad dietą, która miała być zdrowa dla ciała i ducha. Z badań przeprowadzonych w USA (2019) wynika, że 7,44 mln Amerykanów tygodniowo spożywa 10 lub więcej porcji tego kukurydzianego produktu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800