Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Przetwory owocowe

Przetwory owocowe nierozerwalnie kojarzą się z latem. Owoce, które są zamknięte w słoikach i pasteryzowane nie psują się zbyt szybko. Dzięki temu, nawet w środku zimy możesz się cieszyć smakiem i aromatem truskawek, czy malin.

Do przetworów owocowych możemy zaliczyć nie tylko dżemy, czy konfitury, ale równie słodkie i smaczne owoce zanurzone w syropie, czy kompoty i przeciery owocowe. Po niektóre z nich, w szczególności te ekologiczne, bezpiecznie mogą sięgać nawet niemowlęta. Z przetworów owocowych możesz zrobić wiele pysznych deserów. Doskonale z ich dodatkiem smakują na przykład naleśniki, czy gorąca herbata.

Przetwory Owocowe

Jakie przetwory owocowe można podawać dzieciom?

Owoce są niezwykle istotne w diecie każdego dziecka. Możesz w pewnym stopniu zastąpić je przetworami owocowymi, ponieważ charakteryzują się gładką konsystencją. Dzięki temu, maluch będzie mógł poznać i polubić nowe smaki. Niektóre przetwory owocowe, na przykład żurawinę, czy borówkę możesz dodawać do mięs. Świetnie smakują między innymi w połączeniu z pieczoną kaczką.

Czy w przetworach owocowych są witaminy?

Może się wydawać, że owoce po przejściu obróbki termicznej tracą wszystkie swoje wartości odżywcze. To nieprawda. Jest ich trochę mniej, ale nie dużo. Pasteryzacja tylko obniża ilość witamin w przetworach owocowych.

Najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są witaminy z grupy B, A, D, E i K. Oprócz witamin w przetworach owocowych znajdują się błonnik, energetyczne cukry i fitonutrienty - związki obecne w roślinach, które mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jeżeli będziesz dodawać przetwory z owoców do codziennych potraw, to w ten sposób uczynisz krok w stronę zdrowego odżywiania. Przetwory owocowe możesz dodawać do śniadania, kolacji, deserów, a nawet do obiadu. Te o kwaśnym smaku świetnie łączą się nie tylko z mięsem, ale również z serami.

Czy sklepowe przetwory owocowe są korzystne dla zdrowia?

Obecnie panuje powszechne przekonanie, że jedyne wartościowe przetwory owocowe to takie, które samodzielnie przygotujesz w domu. To prawda, że wtedy masz pewność, co się w nich znajduje. Przetwory z supermarketu często zawierają gigantyczne ilości cukru, konserwantów, sztucznych aromatów i barwników. Jednak samodzielne robienie przetworów owocowych w domu jest czasochłonne i wymaga bardzo dużej ilości pracy. Aby był sens je przygotowywać, to musisz zrobić wiele słoików. Dla jednej osoby jest to nieopłacalne.

Alternatywą dla sklepowych przetworów są ekologiczne przetwory owocowe. Mają taki sam skład, jak te domowe, a nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni. W ofercie sklepu ze zdrową żywnością Biosklep znajdziesz między innymi: gruszki w syropie i w occie, borówkę do mięs, czy przecier jabłkowy. Możesz wybrać te, które najbardziej lubisz. Przetwory owocowe mają korzystne ceny i nie musisz ich kupować w hurtowych ilościach. Gdy robisz domowe przetwory owocowe w domu, to jesteś zmuszona, na przykład do zrobienia dziesięciu lub więcej słoików malinowego dżemu, który może się popsuć. Powodem zepsucia się dżemu może być niedokładnie zakręcony słoik lub słabej jakości owoce, zbyt dojrzałe lub z niewielką ilością pleśni.

przetwory owocowe

Czym wyróżniają się przetwory owocowe BIO?

Przede wszystkim składem. Nie znajdziesz w nich sztucznych dodatków. Owoce, z których wytwarzane są przetwory owocowe charakteryzują się wyjątkowo wysoką jakością. Muszą być uprawiane w konkretnych warunkach. Certyfikat BIO może otrzymać wyłącznie gospodarstwo rolne, które nie używa środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz. Certyfikat BIO jest dowodem na to, że dany produkt spełnia normy unijne dotyczące żywności ekologicznej.

Certyfikowane składniki znajdujące się w ekologicznych przetworach owocowych to jedno. Równie ważne jest to, że mają one maksymalnie proste składy. Często w przecierze jabłkowym znajdują się same jabłka, a w ananasie w plastrach w puszce jest tylko ananas i sok z tego owocu.

Przetwory owocowe – do jakich potraw je dodawać?

Przetwory owocowe pasują zarówno do słodkich, jak i do wytrawnych potraw. Możesz je również dodawać do domowych wypieków. Marmolada z malin będzie rewelacyjnie smakowała w połączeniu z czekoladowym brownie. Konfitura truskawkowa urozmaici smak naleśników. Mus owocowy w niewielkiej ilości dodany do jogurtu naturalnego zaspokoi Twoją chęć na słodycze.

Śliwkowa konfitura będzie bardzo dobrze pasowała do kurczaka pieczonego. Możesz do niego dodać również sos czekoladowy. Klasyczną herbatą możesz zastąpić kompot. Na pewno z takiej zmiany szczególnie ucieszą się najmłodsi. Gruszki w syropie to dobry dodatek do domowej tarty lub do deseru z bitą śmietaną. Przeciery owocowe są bardzo lubiane przez dzieci. Nie wymagają żadnych dodatków. Można je jeść bezpośrednio z opakowania.

Czy wiesz, że…

...co należy zrobić, jeżeli przetwory z owoców są zbyt kwaśne? Smak dżemów z bardzo kwaśnych owoców, takich jak: czerwona porzeczka, agrest, śliwki, rabarbar, można złagodzić poprzez dodanie szczypty sody na kilogram owoców. Do mycia owoców na przetwory oraz wszelkich warzyw lepszy jest roztwór sody.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium