Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO syrop z daktyli

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy znany jest także pod nazwą miodu daktylowego. Jest on pozyskiwany z owoców palmy daktylowej. Uważany jest za jeden z lepszych zamienników dla tradycyjnego cukru białego. Charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz ciekawym smakiem z posmakiem karmelowym. Zyskał popularność na fali poszukiwań zdrowszych alternatyw dla klasycznych słodzików. Nie oznacza to jednak, że można go jeść bez ograniczeń. Produkt uważany jest za wysokokaloryczny, jednak w przeciwieństwie do białego cukru, zawiera w swoim składzie szereg drogocennych składników odżywczych. Syrop z daktyli znany jest również z pewnych właściwości wspierających profilaktykę niektórych chorób.

Czym jest syrop daktylowy i jak powstaje?

Syrop daktylowy BIO ma gęstą konsystencję. Jego kolor może być brązowy lub brązowo-złoty. To obowiązkowy element kuchni azjatyckiej oraz północnoafrykańskiej. Zyskał on jednak dość dużą popularność i teraz chętnie spożywają go osoby na całym świecie. Wytwarzany jest z daktyli, czyli podłużnych owoców palmy daktylowej. Ma on nieco mniej właściwości niż świeże owoce, jednak nadal w jego składzie można znaleźć cenne składniki odżywcze. W syropie obecne są cukry – fruktoza i sacharoza. Jest to produkt o przyjemnym zapachu oraz smaku. Najlepiej kupować go w sklepach ze zdrową żywnością i wybierać te syropy daktylowe, które nie mają w swoim składzie zbędnych konserwantów i substancji zmieniających ich konsystencję.

Właściwości syropu daktylowego

Ekologiczny syrop daktylowy zawiera składniki odżywcze ważne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mowa tu o takich minerałach jak wapń, potas, żelazo, fosfor, miedź oraz magnez, a także witaminach z grupy B oraz witaminie A, C i E. W 100 g produktu może znaleźć się nawet 848 mg potasu. Jest to związek, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca, budowę białek oraz reguluje ciśnienie krwi. Daktyle zawierają również substancje, które są odpowiednikami salicylanów obecnych w aspirynie – związków o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwgorączkowych. To także źródło przeciwutleniaczy. W sklepie dostępne są zarówno gęste pasty z daktyli, jak i płynne syropy.

100 g ekologicznego syropu z daktyli dostarcza organizmowi ok. 270 kcal. Dziennie powinno się spożywać nie więcej niż 10-30 g produktu, a więc jest to ok. 27-81 kcal. Warto jednak pamiętać o tym, że wartość kaloryczna poszczególnych syropów daktylowych różni się między sobą. Słodki syrop z powodzeniem może zastąpić cukier oraz inne słodziki. Syrop daktylowy ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (ok. 60 IG). W dużych ilościach nie powinni spożywać go diabetycy oraz osoby z insulinoodpornością.

syrop daktylowy

Jakie zastosowanie ma syrop daktylowy?

Czy zastanawiasz się, dlaczego ten rodzaj syropu nazywany jest miodem? Odpowiedź jest bardzo prosta – syrop daktylowy to idealne zastępstwo dla tradycyjnego miodu. Nie tylko sprawdzi się jako produkt wegański, ale również może uzupełnić dietę osób uczulonych na produkty pszczele. Chętnie sięgają po niego osoby aktywne fizycznie, które traktują go jako dodatkowy zastrzyk energii. Doprawiają nimi koktajle, pamiętając o wysokiej zawartości potasu oraz innych minerałów i witamin. Syrop daktylowy w połączeniu z produktami wolniej trawionymi (np. orzechami, wieprzowiną, baraniną, ziarnami) będzie miał nieco niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu osoba go spożywająca nie doświadczy dużych wahań glukozy.

Miód z daktyli może być wykorzystany m.in. do domowych wypieków. Nie tylko je dosłodzi, ale również nada przyjemnego posmaku. Ponadto ciasto będzie bardziej wilgotne. Syrop można również zastosować do: owsianki ze świeżymi owocami lub orzechami, jogurtu naturalnego z otrębami, zup-kremów, sosu sałatkowego, ciasteczek zbożowych, pierniczków oraz placuszków. To ciekawa propozycja na polewę do deserów oraz lodów. Można nim słodzić kawę i różnego rodzaju koktajle.

Syrop z daktyli BIO ten może być zastosowany do potraw wytrawnych. Warto poeksperymentować i urozmaicić nim dania pikantne, orientalne oraz pomidorowe. Z pewnością okaże się, że smak nie tylko będzie głębszy, ale również użyte przyprawy będą bardziej wyraziste.

Czy warto używać syropu daktylowego?

Syrop daktylowy ekologiczny pomimo stosunkowo dużej zawartości cukrów uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego cukru. Ma to związek z tym, że w jego składzie można znaleźć cenne minerały i witaminy. Jak wszystko jednak należy spożywać go z umiarem.

Produkty na bazie daktyli mogą wspierać prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, regulację poziomu ciśnienia tętniczego oraz wspomagać obniżenie stężenia złego cholesterolu LDL we krwi. Ze względu na zawartość składników o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych może pomagać w budowaniu lepszej odporności organizmu.

Czy wiesz, że…

… daktyle już od tysięcy lat cenione są za swe właściwości oraz smak. Z dotychczas przeprowadzonych badań archeologicznych wynika, że były one przysmakiem ludności zamieszkującej Mezopotamię oraz Egipt 4000 lat p.n.e. Niewiele osób wie, że w krajach arabskich uznawane są za afrodyzjak. Asyryjczycy chętnie spożywają jogurt naturalny z dodatkiem syropu daktylowego.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800