Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Sos Sojowy

Sos sojowy to najstarsza z przypraw w Chinach. Tradycja produkowania fermentowanych sosów sojowych ma już dwa tysiące lat. Jednak dopiero w ostatnich latach ten rodzaj sosu stał się popularny na całym świecie. Wtedy również zaczął być produkowany masowo. W dużym stopniu zapomniano o tradycyjnych metodach jego wytwarzania. Wszystko dzięki temu, że kuchnia azjatycka zaczęła być doceniana nie tylko przez mieszkańców Azji.

Sos Sojowy

Jak smakuje sos sojowy?

Charakterystyczny smak sosu sojowego ekologicznego wynika z ciężko uchwytnego składnika nazywanego umami. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim, jest jeszcze piąty smak. Ludzkie podniebienie jest go w stanie wyczuć. Przypomina on smak dojrzałych pomidorów, serów, rosołu albo... sfermentowanych potraw. Wszystko przez to, że w tych wszystkich daniach znajduje się kwas glutaminowy. Zostawia on na języku wrażenie tłustości. Niektórzy uważają, że ten smak jest doskonałym dopełnieniem każdej potrawy.

W sosie sojowym ekologicznym znajduje się nie tylko to umami. Ma on również intensywny słony smak. Jest też lekko słodki. Można w nim wyczuć też sfermentowany posmak, ale jest to jego cecha charakterystyczna. Nie musisz się tym niepokoić.

Czym jest sos sojowy?

Już tysiąc lat przed Chrystusem Chińczycy bardzo dobrze znali technikę fermentacji. Co ciekawe, wykorzystywali ją do magazynowania produktów spożywczych. Z mięsa, ryb i ziaren zaczęli przygotowywać pastę nazywaną jiang. Dodawano ją do bardzo wielu potraw. Wraz z upływem czasu ze względów finansowych i czysto praktycznych, ziarna soi, które w Chinach są uprawiane praktycznie w każdym możliwym miejscu, stały się najważniejszym składnikiem w produkcji jiang.

Jednak dopiero w czasach rządów dynastii Song (X-XIII w.) ta pasta zamieniła się w bardzo dobrze nam dzisiaj znany sos sojowy. Zainteresowała ona buddyjskich mnichów do tego stopnia, że zaczęli ją samodzielnie produkować. Tak ta chińska przyprawa trafiła do innych państw, w tym między innymi do Japonii, Korei i Wietnamu. W czasach kolonializmu ekologiczny sos sojowy dotarł na zachód. W XVIII wieku zaczęto go dodawać do angielskiego sosu Worcestershire. Dzisiaj sos sojowy eko bez problemu możesz kupić w każdym supermarkecie. Jest dostępny zarówno w tradycyjnej wersji azjatyckiej, jak i w bardziej europejskich wariantach smakowych. Jednak zastosowanie sosu w kuchni się nie zmienia.

ekologiczny sos sojowy

Jak tworzy się sos sojowy?

Soja jest znana Chińczykom od ponad trzech tysięcy lat. Jej najważniejszym składnikiem jest białko. Jednak soja bez fermentacji nie ma jakiegoś przyjemnego smaku. Dlatego Chińczycy wymyślili dobry sposób na jej przetwarzanie. Zaczęli z soi wytwarzać między innymi tofu czy tempeh.

Sam sos sojowy tradycyjnie powstaje przez namoczenie ziaren soi w wodzie. Następnie gotuje się je na parze. Później miesza z mąką pszenną. Kolejnym etapem jest pozostawienie takiej mieszanki w ciepłym, ciemnym i wilgotnym pomieszczeniu. Takie warunki sprzyjają procesowi fermentacji. Polega ona na częściowym rozkładzie ziaren soi. Wynika on kolonizacji pleśni gatunku Aspergillus oryzae.

Później do ziaren soi należy dodać sól i wodę. Umieszcza się to wszystko w dużych garnkach z gliny, aby sfermentowało. Pleśń, białka i węglowodany znajdujące się w ziarnach soi ulegają dekompozycji. W ten sposób zyskują całkiem nowy i naprawdę przyjemny dla podniebienia smak. To, jak w ostateczności będzie smakował sos sojowy ekologiczny w bardzo dużym stopniu zależy od proporcji ziaren soi i pszenicy. Im więcej jest pszenicy, tym sos sojowy ekologiczny ma słodszy i jednocześnie ostrzejszy smak. Po prostu jest o wiele bardziej wyrazisty. Cały proces tworzenia sosu sojowego bio kończy się na odcedzeniu ziaren soi i ich pasteryzowaniu. W ten sposób zatrzymuje się dalszą fermentację.

Jakie są rodzaje sosu?

Najczęściej stosowany w Europie sos sojowy wcale nie jest taki intensywny w smaku. Europejczycy zazwyczaj używają jasnego sosu sojowego. W nim jest więcej ziaren soi i mniej pszenicy. To sprawia, że tego rodzaju sos ma delikatny smak. Natomiast w Japonii wykorzystuje się sos sojowy ciemny (dark). Charakteryzuje się on mniejszą zawartością pszenicy, czerwono-brązową barwą oraz bardzo wyrazistym smakiem i zapachem.

To nie są oczywiście wszystkie sosy sojowe, jakie możesz spotkać na świecie. Jednak w polskich sklepach pozostałe rodzaje sosów sojowych są raczej trudno dostępne. Kolejny typ sosu sojowego to na przykład 'Tamari', o bardzo ciemnej barwie i niewielkiej zawartości pszenicy (do 10%). Natomiast odmiana 'Shiro' wyróżnia się bardzo jasnym kolorem. Do wyboru masz również sos 'Saishikomi'. Jest fermentowany przy użyciu sosu sojowego zamiast wody.

Czy wiesz, że…

… Japończycy nie uznają sosu warzonego w procesie chemicznym. Chemiczne pochodzenie sosu sojowego zdradzają takie określenia na etykiecie jak: "hydrolyzed soy protein" lub "hydrolyzed vegetable protein".

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800