Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

żywność bezglutenowa Czy każda mąka kukurydziana jest bezglutenowa? Niestety nie. Chociaż wielu sprzedawców, producentów, dystrybutorów, piekarzy, nie ma tej świadomości, to takie są fakty. Należy bardzo uważać, bo często produkt sprzedawany jako bezglutenowy, zawiera ten alergen. To może być wyjątkowo niebezpieczne dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W skrajnych przypadkach może skończyć się nawet pobytem w szpitalu.

Dlatego, gdy jesteś na diecie bezglutenowej, to powinieneś bardzo dokładnie wczytywać się w składy, aby nie popełnić błędu. Polecamy Ci między innymi mąkę kukurydzianą bezglutenową ze sklepu z żywnością bezglutenową Biosklep. W ofercie znajduje się bardzo wiele mąk bezglutenowych pochodzących od takich producentów, jak: Amylon, Bauck Hof, ProBio, czy Denver Food. Wszyscy ci producenci słyną z wytwarzania wysokiej jakości produktów bezglutenowych. Przejdźmy teraz do właściwości i zastosowań mąki kukurydzianej bezglutenowej.

 

Mąka Kukurydziana Bezglutenowa

Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 450 g ProBio Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 450 g ProBio
Termin przydatności: 17.06.2025
Cena:

6,82 zł

szt.
zobacz więcej
Mąka z Białej Kukurydzy Bezglutenowa BIO 500 g Pasta Natura Mąka z Białej Kukurydzy Bezglutenowa BIO 500 g Pasta Natura
Termin przydatności: 17.11.2025
Cena:

10,59 zł

zobacz więcej

Jak wybrać dobrej jakości mąkę kukurydzianą bezglutenową?

Bezglutenowe produkty zbożowe powinny być pod szczególnym nadzorem. Niestety często producenci dodają informację o bezglutenowości bez konkretnych podstaw. Jeżeli dopiero od niedawna jesteś na diecie bezglutenowej, to powinieneś być na to szczególnie wyczulony. Trzymaj się kilku opisanych poniżej zasad, aby móc czuć się bezpiecznie.

Mąka kukurydziana bezglutenowa powinna mieć na etykiecie napis Produkt Bezglutenowy. Produkty zbożowe dla osób z celiakią najlepiej jest kupować od uznanych na rynku producentów. Wymieniliśmy ich już we wstępie tego artykułu. Dodatkowo, mąka kukurydziana bezglutenowa powinna być zapakowana w firmowe opakowanie, a nie sprzedawana na wagę. Pamiętaj również o tym, że produkty bezglutenowe powinny być dokładnie przebadane pod kątem zawartości tego składnika. Nie będzie wystarczające do oznaczenia produkty jako bezglutenowego, wytwarzanie go w samodzielnym pomieszczeniu.

Gwarancją bezglutenowości produktów są bezpieczne surowce, specjalistyczna wiedza personelu, miejsce produkcji i magazynowania, badania na zawartość glutenu, transport, oraz ekspozycja w sklepie. Mąka kukurydziana bezglutenowa powinna być umieszczona na samodzielnym regale. W dużej odległości od produktów zbożowych. Gdy już kupisz dobrej jakości produkt bezglutenowy to musisz go przechowywać daleko od sypkich produktów pszennych, żytnich, jęczmiennych czy owsianych. Warto kupować mąkę kukurydzianą bezglutenową w sprawdzonych sklepach internetowych. Możesz zajrzeć do specjalistycznych sklepów z żywnością bezglutenową, miejsc polecanym przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Co to jest mąka kukurydziana bezglutenowa?

Mąkę kukurydzianą bezglutenową uzyskuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy, które wcześniej były przebadane na śladową ilość glutenu. Tego rodzaju mąka ma intensywnie żółty kolor. Potrawy z niej przyrządzane mają taką samą barwę. W przemyśle spożywczym mąka kukurydziana bezglutenowa jest wykorzystywana do wytwarzania pieczywa, makaronów, herbatników, ciast, tortilli. W swojej domowej kuchni możesz ją traktować jako alternatywę dla mąki pszennej.

Jakie wartości odżywcze ma mąka kukurydziana bezglutenowa?

Mąka kukurydziana bezglutenowa to cenne źródło białka, błonnika, witaminy B1, B6, folianów, żelaza, magnezu i cynku. W mące kukurydzianej bezglutenowej znajdują się również karotenoidy- naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających. Te karotenoidy to luteina i zeaksantyna. Obecny w tej mące cynk może korzystnie wpływać na odporność organizmu.

mąka kukurydziana bezglutenowa

Mąka kukurydziana bezglutenowa a skrobia kukurydziana

Mąka kukurydziana bezglutenowa powstaje przez zmielenie ziaren kukurydzy. Natomiast skrobię kukurydzianą otrzymuje się z białych pręcików kukurydzy. Mąka kukurydziana bezglutenowa ma żółty kolor. Natomiast skrobia to biały proszek. Gdy weźmiesz ją w palce, to wyda charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.

Jak możesz wykorzystać mąkę kukurydzianą bezglutenową w kuchni?

Poza typowo słodkimi wypiekami, mąkę kukurydzianą bezglutenową możesz wykorzystać do zagęszczania zup, sosów, kremów, przygotowywania omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli, panierowania mięsa, robienia klusek i kopytek.

W razie potrzeby możesz ją samodzielnie zrobić w domu i nie zajmie Ci to dużo czasu. Do jej przygotowania będzie Ci potrzebna kasza kukurydziana bezglutenowa. Zmiel ją w młynku do kawy. Kolejnym etapem jest przesianie jej przez sitko i usunięcie zbyt dużych kawałków. Mąka kukurydziana bezglutenowa jest już gotowa.

Czy wiesz, że …

… sucha mąka kukurydziana może pomóc pozbyć się poparzeń posłonecznych. Wystarczy, że połączysz ją z wodą i nałożysz bezpośrednio na skórę. Sucha mąka kukurydziana może być pomocna w zlikwidowaniu plam z dywanu, czy w odświeżeniu maskotek. To skuteczny sposób na wyczyszczenie sztućców, czy biżuterii. Mąka kukurydziana to również najprostszy suchy szampon. Należy ją tylko wmasować we włosy, a następnie bardzo dokładnie je wyszczotkować.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800