ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Bez laktozy
Bez jaj
Bez drożdży

Bez Glutenu Płatki bez glutenu

Płatki Teff 350 g Pięć Przemian Płatki Teff 350 g Pięć Przemian
Cena: 13,49 zł
zobacz więcej

Płatki bezglutenowe

Płatki bezglutenowe to produkty, które nie zawierają w składzie glutenu. Z tego względu są nieodzownym elementem diety osób chorujących na celiakię, uczulonych na gluten oraz zmagających się z nietolerancją pokarmową. Płatki bezglutenowe bardzo często stanowią bazę dla owsianki będącej dla wielu osób stałym elementem śniadaniowego menu. Doskonale łączą się z napojami mlecznymi oraz jogurtami. Płatki bezglutenowe to idealny dodatek wykorzystywany podczas pieczenia ciastek chleba, bułek i coraz bardziej popularnych domowych batoników. Spektrum możliwości przyrządzenia i łączenia z innymi składnikami ogranicza jedynie wyobraźnia.

Płatki bezglutenowe są produkowane ze zbóż, które nie zawierają glutenu. Wbrew pozorom wybór tych produktów jest naprawdę duży. Wśród najbardziej popularnych możemy wyróżnić bezglutenowe płatki kukurydziane, jaglane, gryczane, ryżowe, sojowe i lniane. Ponadto coraz większe grono zwolenników zyskują bezglutenowe płatki z amarantusa, kasztanów jadalnych, komosy ryżowej oraz teff.

Rodzaje płatków bezglutenowych

Płatki bezglutenowe stanowią ważny element diety dzieci i dorosłych. Dlatego tak ważna jest różnorodność form tego rodzaju produktów. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim płatki bezglutenowe przygotowane jako:

  • Bezglutenowe musli i mieszanki śniadaniowe – oryginalne mieszanki wzbogacone smakiem owoców, czekolady czy kokosa.
  • Bezglutenowe płatki zbożowe – mające formę tradycyjnych płatków śniadaniowych oraz płatków owsianych idealnych do przygotowania owsianki z bakaliami.
  • Bezglutenowe ekspandowane nasiona – poddawane obróbce ciśnieniowej i termicznej, która powoduje charakterystyczne nadmuchanie ziaren i zwielokrotnienie ich objętości.

Niektóre rodzaje płatków bezglutenowych wyglądem do złudzenia przypominają oferowane w sklepach płatki śniadaniowe dla najmłodszych. Zasadniczą różnicą jest fakt, że ekologiczne płatki bezglutenowe są produkowane wyłącznie z certyfikowanych składników. Duże zróżnicowanie form i smaków sprawia, że płatki bezglutenowe są atrakcyjną formą pożywnego śniadania szczególnie dla dzieci.

płatki bezglutenowe

Właściwości ekologicznych płatków bezglutenowych

Płatki bezglutenowe to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i składników korzystnie wpływających na cały układ pokarmowy. Zawierają cenny błonnik, wartościowe białko oraz węglowodany. Ekologiczne płatki bezglutenowe mogą mieć silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym skutecznie chronią organizm przed bakteriami i wirusami oraz przeciwdziałają namnażaniu wolnych rodników. W odróżnieniu od tradycyjnych produktów płatki bezglutenowe nie zawierają w składzie szkodliwych syropów cukrowych, fosforanu sodu, barwników oraz emulgatorów.

Płatki bezglutenowe to idealna propozycja dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą wyeliminować z diety gluten. Tego typu produkty cieszą się także dużą popularnością wśród ludzi prowadzących zdrowy tryb życia i chcących przygotować zbilansowaną dietę, bogatą w składniki odżywcze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium