Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Buraczki

Buraczki

Dobroczynne właściwości buraczków znane są od tysięcy lat. Doceniane były już w starożytności. Jest to bogate źródło witamin i składników odżywczych, które są istotne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawarte są w nich antocyjany oraz flawonoidy. Ponadto ekologiczne buraczki wyróżniają się walorami smakowymi, a także niewielką kalorycznością. Często są obecne w diecie osób walczących z nadprogramowymi kilogramami oraz wysokim poziomem cholesterolu. Jest to produkt, który można spożywać na wiele sposobów, dzięki czemu mogą towarzyszyć nam na co dzień – tak więc nigdy się nie znudzą. To idealny towarzysz do śniadania, obiadu, kolacji czy podwieczorku.

Rodzaje buraczków

Rzadko buraki BIO spożywane są na surowo ze względu na to, że są twarde i mają w takiej wersji lekko ziemisty smak. Buraczki dostępne są jednak pod różnymi postaciami, w tym m.in.:

  • Buraczki tarte ekologiczne – jest to jeden z tradycyjnych dodatków wykorzystywanych w polskiej kuchni. Ich zadaniem jest podkreślenie smaku innych potraw, chociaż świetnie smakują również samodzielnie. Najczęściej jednak serwowane są jako dodatek do dań obiadowych.

  • Buraczki BIO zasmażane – to doskonała propozycja do obiadu. Można je spożywać zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu.

  • Buraczki marynowane bez octu – mogą zostać wykorzystane jako uzupełnienie dań obiadowych, a także na kanapki. Świetnie smakują w połączeniu z potrawami mięsnymi i wędliną.

  • Buraczki czerwone gotowane – mogą służyć do przygotowania sałatek z ich dodatkiem. Ponadto można je zetrzeć na tarce i podgrzać – w ten sposób zyskamy wartościowe uzupełnienie dań obiadowych.

ekologiczne buraki

Jakie wartości odżywcze mają buraczki?

Czerwone buraki ekologiczne to warzywo, które wyróżnia się niską kalorycznością. Szacuje się, że w 100 g produktu znajduje się ok. 40 kcal. Buraczki BIO są cennym źródłem wielu różnorodnych składników odżywczych, w tym m.in. wapnia, magnezu, potasu, żelaza, miedzi, cynku, sodu, manganu, fluoru, rubidu, cezu, a także karotenu. Ponadto można w nich znaleźć witaminy, w tym witaminy z grupy B oraz pewną ilość witaminy C, E, K i A. W warzywie obecna jest betaina. Związek ten odpowiedzialny jest m.in. za przyswajanie białek z pożywienia oraz ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Warto wspomnieć o obecności folianów, których zadaniem jest wspieranie pracy układu nerwowego i krwionośnego.

W burakach ekologicznych zawarty jest także kwas foliowy. Jest to składnik szczególnie istotny w diecie kobiet ciężarnych oraz planujących zajście w ciążę. Ma on wpływ na właściwy rozwój płodu. Ponadto wspiera eliminację homocysteiny z krwi. Jest to związek, który może mieć negatywny wpływ na układ krążenia. Nie zapominajmy o obecności błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. W buraczkach można znaleźć naturalne barwniki – betainę oraz cholinę. Są one jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami, pomagającymi chronić organizm przed działaniem wolnych rodników oraz wspierającymi usuwanie toksyn z organizmu.

Dlaczego warto włączyć buraczki do codziennej diety?

Buraczki BIO dzięki zawartości licznych składników mineralnych i witamin mogą poszczycić się wieloma właściwościami. Jest to produkt, w który warto urozmaicić swoją codzienną dietę, ciesząc się pełnym spektrum drogocennych wartości. Ekologiczne buraki powszechnie występują w diecie osób zmagających się z anemią. Przeciwutleniacze obecne w tym warzywie wspierają przyswajalność tlenu. Buraki mają też właściwości zasadotwórcze. Mogą łagodzić zgagę.

Buraczki uwielbiane są zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Ich intensywny kolor zachęca maluchów do spożycia, a słodkawy smak jest dodatkowym motywatorem do jedzenia.

Jakie jest zastosowanie buraczków?

Buraczki BIO to nieodłączny element wielu polskich tradycyjnych potraw. Wykorzystywane są jako uzupełnienie dań obiadowych, można je jeść na ciepło i zimno. Buraczki tarte świetnie smakują w połączeniu z kotletami mielonymi lub schabowymi i ziemniaczkami – czyli jako część tradycyjnego obiadu na polskich stołach. Można je spożywać z wędlinami, mięsem, klasycznymi pieczeniami oraz innymi przekąskami.

Z pieczonych lub gotowanych buraczków można przygotować surówkę oraz sałatkę. Ciekawie smakują w połączeniu z rukolą, liśćmi botwinki, czerwoną fasolą, kiszonym ogórkiem, orzechami włoskimi, jajkiem na twardo, serem fetą i oscypkiem. Carpaccio z buraków to kolejna propozycja, w której w roli głównej występuje to warzywo. Ponadto buraki gotowane znalazły zastosowanie do przyrządzania wegańskiej wersji burgerów oraz orientalnych dań. Buraczki ekologiczne  można wykorzystać również do barwienia innych potraw – kopytek lub hummusu. Dzięki temu dania nabierają apetyczniejszej, malinowej barwy.

Czy wiesz, że…

… buraki znane są od ponad czterech tysięcy lat. Chociaż wydaje nam się, że są nieodłączną częścią polskiej tradycji kulinarnej, tak naprawdę trafiły do Polski stosunkowo późno. Pierwsze wzmianki o ich wykorzystaniu pojawiły się w XIV wieku. Lubował się w nich Władysław Jagiełło. Buraki w przeszłości wykorzystywane były także do celów kosmetycznych – to z ich pomocą kobiety robiły sobie rumieńce, które były oznaką zdrowej cery.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800