Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Tapioka to rodzaj kaszy (granulatu) lub mączki skrobiowej pozyskiwanej z bulw manioku jadalnego. Maniok to roślina uprawiana i ceniona od pięciu tysięcy lat przez mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej. Dawno temu brazylijscy Indianie wykorzystywali go jako składnik pożywienia. Dużo później maniok trafił w inne strony świata - do Afryki i Azji.
Aktualnie Tapioka jest to najpospolitsza roślina uprawna na tych kontynentach i w niektórych regionach stanowi pożywienie dla 2/3 zamieszkującej je populacji. Uprawiany jest w Brazylii, Boliwii, Meksyku, Malezji, Nowej Gwinei oraz w Indiach. Jest gatunkiem krzewu, osiąga wysokość do 3 m. Najcenniejszą część tej rośliny stanowią bulwy, które mogą ważyć nawet kilka kilogramów. Bulwy wewnątrz mają kolor delikatnie żółty lub biały, z zewnątrz są brązowe. Dla mieszkańców tamtejszych rejonów świata maniok jest odpowiednikiem naszego ziemniaka.
Tapioka w kuchni
W Polsce ekologiczna tapioka to nadal jeden z mało znanych i mało dostępnych produktów. Pomimo swoich właściwości często jest pomijana w naszej diecie. Można ją stosować jako zamiennik tradycyjnych mąk. I nie muszą ją jeść tylko i wyłącznie osoby, które borykają się z różnymi alergiami czy innymi dolegliwościami pokarmowymi.
Tapioka występuje nie tylko pod postacią mąki, ale można ją spotykać też jako granulki lub małe perełki, które podczas gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Ma neutralny smak, świetnie nadaje się do przygotowywania dietetycznych dań, słodkich deserów, wypieków, a także jako zagęszczacz do zup oraz sosów.
Wartości w tapioce
W składzie tapioki znajdują się lekkostrawne węglowodany, a także białko. Bulwy manioku zawierają 2% białka, 0,3% tłuszczu, 5% węglowodanów, 20–40% skrobi, witaminy B1, B2, C i PP oraz związki wapnia.
W żółtej odmianie manioku znajduje się szczególnie wysoka ilość witaminy A. Tapioka ekologiczna pozyskiwana z jej bulw może stanowić uzupełnienie diety w składniki o działaniu antyoksydacyjnym.
Związki o działaniu przeciwutleniającym obecne w tapioce: skopolina, skopoletyna i diterpenoidy.
Tapioka ekologiczna jest wspaniałym źródłem skrobi opornej, zadaniem której jest wspomaganie pracy układu pokarmowego. Jako że zawiera dużą ilość węglowodanów, chętnie sięgają po nią osoby, które chcą zwiększyć masę ciała - 100 g produktu dostarcza do organizmu około 260 kcal.
Istotne jest, że bulwy manioku nie mogą być spożywane w stanie surowym ze względu na zawartość glikozydu manihotoksyny, w wyniku rozpadu której powstaje kwas pruski. Po wysuszeniu, upieczeniu lub ugotowaniu bulwy tracą właściwości trujące.
Tapioka ekologiczna nie zawiera cholesterolu i glutenu. Z powodzeniem mogą sięgać po nią osoby zmagające się z celiakią, podwyższonym poziomem cholesterolu, chorobą wrzodową, alergią pokarmową na zboża zawierające gluten, zespół złego wchłaniania, chorobę Dühringa czy też nadwrażliwość na gluten. Tapiokę bezglutenową znajdziesz w naszym sklepie.
Regularne spożywanie tapioki ma znakomity wpływ na produkcję glukozaminy, a dzięki temu można poprawić stan stawów. Produkt egzotycznego pochodzenia wspomaga zachowanie ich sprawności i łagodzi dolegliwości bólowe związane z chorobą zwyrodnieniową.
Wciąż jeszcze tapioka nie jest powszechnie dostępna na sklepowych półkach. Warto jej poszukać w sklepach z żywnością ekologiczną czy egzotyczną, albo po prostu zamówić przez Internet.
Suchą tapiokę należy przechowywać w szczelnym pojemniku, wówczas może nam służyć nawet przez 2 lata.
Wartości odżywcze tapioki w 100 gramach:
Energia: 1507 kJ / 355 kcal Tłuszcz: 0,02 g, - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 88 g - w tym cukry: 3,4 g Białko: 0,2 g Sól: 0 g
Przygotowanie deseru z tapioki
Przygotowanie tapioki jest niezwykle proste! Należy doprowadzić wodę do wrzątku (odpowiednie proporcje to 1 szklanka na 2–3 łyżki produktu). Po zagotowaniu wody, stopniowo dodajemy tapiokę, a następnie zmniejszamy „płomień” do minimum. Mieszamy i gotujemy tapiokę przez około 15–20 minut. Można dodać więcej wody. W chwili, w której kuleczki zrobią się całkowicie przezroczyste, tapiokę uznaje się za gotową. Zaleca się czasem namoczyć ją przed ugotowaniem. W sklepach dostępna jest również tapioka instant, gotowa do spożycia po 5 minutach od zalania gorącą wodą.
Tapioka stosowana jest (w formie mąki) do wyrobu słodkich potraw, między innymi do naleśników, omletów, racuchów musów, budyniu czy galaretek.
Tapioka świetnie sprawdzi się w sałatce – na przykład zamiast kaszy kuskus. Może być też niebanalnym zamiennikiem makaronu, np. w jednej z tradycyjnych zup.