Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Koncentrat Pomidorowy

Koncentrat Pomidorowy

Koncentrat pomidorowy

Słowo 'pomidor' w językach romańskich oznacza 'owoc ze złota'. Na pewno pomidor jest bardzo wartościowym warzywem ze względu na bogactwo składników odżywczych i dobroczynne właściwości. Koncentrat pomidorowy ekologiczny ma większość cech i wartości odżywczych surowych pomidorów. Stanowi cenne źródło witamin i minerałów.

Jakie wartości odżywcze są w EKO koncentracie pomidorowym?

Ekologiczny koncentrat pomidorowy to wartościowe źródło sodu i potasu. Kolejne wartościowe składniki tego produktu ekologicznego to: kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz biotyna. Występujące w bio koncentracie pomidorowym witaminy to: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Najważniejszą substancją w koncentracie pomidorowym tak samo, jak we wszystkich przetworach pomidorowych i w surowych warzywach, jest lipoken. To silny przeciwutleniacz. Warto jeść przetwory z pomidorów, bo lipoken z nich wchłania się lepiej niż z surowych warzyw.

Jakie właściwości ma koncentrat pomidorowy?

Koncentrat pomidorowy EKO może mieć pozytywne działanie na wiele obszarów organizmu. Występująca w nim witamina C przyczynia się do ogólnego wzmocnienia organizmu oraz może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ekologiczny koncentrat pomidorowy może powodować poprawę krzepliwości krwi oraz przyspieszać przemianę materii, co jest szczególnie ważne dla osób odchudzających się. Spożywanie koncentratu pomidorowego może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Może przyczyniać się do wzmocnienia naczyń krwionośnych, zmniejszać poziom złego cholesterolu we krwi i podwyższać poziom dobrego cholesterolu. Ekologiczny koncentrat pomidorowy może również pozytywnie wpłynąć na poziom glukozy we krwi.

W tym produkcie znajduje się również witamina E, nazywana witaminą młodości. Może mieć ona pozytywny wpływ na kondycję skóry oraz na ostrość widzenia. Witamina E jest przeciwutleniaczem, więc pomaga w likwidowaniu wolnych rodników. Tym samym może przyczyniać się do ochrony organizmu przed wieloma chorobami, w tym chorobami cywilizacyjnymi. Natomiast beta-karoten może przyczyniać się do młodego i zdrowego wyglądu skóry.

koncentrat pomidorowy

Do czego możesz dodać koncentrat pomidorowy?Koncentrat ma dłuższą trwałość niż pozostałe przetwory pomidorowe, takie jak passata, pomidory z puszki, czy ketchup. Koncentrat pomidorowy bio doskonale się sprawdza jako dodatek do zup, na przykład pomidorowej, kapuśniaku, czy forszmaku.

Jeżeli koncentrat pomidorowy jest mniej gęsty, ale dobrze doprawiony, to możesz go łączyć na przykład z sosem pomidorowym do pizzy, lasagne lub spaghetti. Koncentrat pomidorowy możesz traktować jako bardziej ekonomiczną alternatywą dla gotowej pulpy lub passaty. Z koncentratu pomidorowego możesz również zrobić sos do gołąbków lub klopsików. Pozostałe dania, które będą się dobrze komponowały z koncentratem pomidorowym ekologicznym to na przykład bigos, gulasz, leczo czy ryba po grecku.

Ekologiczny koncentrat pomidorowy charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem i aromatem. Jeżeli chcesz, aby był łagodniejszy w smaku, to dodaj do niego czosnek albo zioła (oregano, bazylię, tymianek albo natkę pietruszki).

Koncentrat pomidorowy czy przecier? Co wybrać?

Różnica pomiędzy tymi dwoma produktami ekologicznymi polega przede wszystkim na tym, jak się je przygotowuje oraz jaką mają konsystencję. Ekologiczny koncentrat pomidorowy charakteryzuje się gęstszą, bardziej zbitą konsystencją. Jest on w stanie poprawić smak bardzo wielu różnorodnych potraw. Natomiast najważniejszą cechą i jednocześnie zaletą przecieru pomidorowego jest jego wodnista konsystencja. Dlatego najlepiej gotować sosy z jego dodatkiem lub przygotowywać dania, które same w sobie zawierają dużo wody. Należy do nich na przykład szakszuka. Zarówno koncentrat pomidorowy, jak i przecież wyróżniają się mocnym, pomidorowym smakiem. Oba są zdrowe i można je spożywać bardzo często.

Na co zwrócić uwagę kupując koncentrat pomidorowy?

Dobrej jakości koncentrat pomidorowy to taki o naturalnym składzie. Do produkcji ekologicznego koncentratu pomidorowego nie powinno się wykorzystywać żadnych sztucznych barwników, ani składników. Powinien być również przygotowywany z jak największej ilości pomidorów. Wtedy będzie miał intensywny smak, aromat oraz kolor.

Czy wiesz, że …

… aby koncentrat pomidorowy w otwartym słoiczku szybko się nie zepsuł, posyp go odrobiną soli, a następnie zalej olejem.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się