Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO orzechy pekan

Orzechy pekan

Orzechy pekan to owoce wysokiego drzewa zwanego orzesznikiem jadalnym lub pekanowym. Orzesznik występuje naturalnie w centralnej oraz południowej części Stanów Zjednoczonych. Ponoć najlepsze orzechy pekanowe pochodzą z Teksasu, a dokładnie z hrabstwa San Saba, które zdobyło sobie sławę 'pekanowej stolicy świata'.

Wyglądem i smakiem przypominają trochę orzechy włoskie. Są one jednak mniej pofałdowane, za to bardziej płaskie i owalne. Mają podłużną i gładką łupinę. Orzechy pekan są od włoskich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze.

Dawniej stanowiły ważny składnik diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Indianie bardzo cenili sobie pekany, ponieważ nawet garść mogła skutecznie zaspokoić głód. W 100 gramach znajdziemy aż 690 kalorii! Orzechy pekan są bardzo smaczne – z uwagi na delikatny, nieco słodki i masłowy smak są numerem jeden spośród wszystkich orzechów uprawianych w Ameryce. 

Właściwości orzechów pekan

Większość, bo 90% tłuszczów zawartych w ekologicznych orzechach pekan, stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To dobre tłuszcze, których powinien dostarczać sobie każdy, nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Nasz organizm potrzebuje tłuszczu do przyswojenia niektórych witamin - witaminy ADEK, do zapewnienia właściwego funkcjonowania układu nerwowego i narządu wzroku czy regulacji pracy hormonów.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, z bogactwa których słyną orzechy pekan, pozwalają utrzymać w dobrym stanie skórę i jej przydatki, a co najważniejsze, mają ogromny wpływ na prawidłową pracę układu krążenia. Obniżają stężenie we krwi „złego” cholesterolu LDL, a nieznacznie nawet podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Traktujmy jednak orzechy pekan BIO co najwyżej jako dodatek do diety, pamiętając o ich kaloryczności. Warto dodać kilka sztuk do sałatki lub muesli, spożyć niewielką ilość jako samodzielną przekąskę, gdy zabraknie nam energii.

Zawarte w orzechach pekan witaminy C i E są silnymi antyoksydantami. Witaminy C znajdziemy w orzechach pekan stosunkowo niewiele, natomiast poziom witaminy E jest imponujący – w 100 g zawiera się jej aż 25 mg.

Ponadto ekologiczne orzechy pekan są źródłem kwasu elagowego. Jest to związek z grupy kwasów fenolowych, również charakteryzujących się właściwościami antyutleniającymi. Jedząc ekologiczne orzechy pekan dostarczamy sobie związków hamujących rozwój wolnych rodników.

Wartość odżywcza orzechów pekan w 100 gramach:

Energia: 2850 kJ/691 kcal
Tłuszcz: 68 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,3 g
Węglowodany: 5,2 g
- w tym cukry: 4,4 g
Błonnik: 10 g
Białko: 12 g
Sól: 0,01 g

orzechy pekan ekologiczne

Orzechy pekan i magnez

Wszystkie rodzaje orzechów ceni się za wysoką zawartość magnezu. 100 g orzechów pekan to 30 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Pekany są również bogatym źródłem manganu i miedzi. Zaledwie garść wystarczy, aby pokryć całkowite dobowe zapotrzebowanie organizmu na te mikroelementy. 

Orzechy pekan BIO mogą mieć wpływ również na zdrowie seksualne. Znajdują się w nich znaczne ilości cynku sprzyjającego płodności, niezawodnego w utrzymywaniu libido na odpowiednim poziomie.

Orzechy pekan w kuchni

Orzechy te to bardzo popularny dodatek do deserów, czekoladek i ciast. Sprzedaje się je łuskane lub niełuskane, solone, prażone, na słodko. Popularne jest samodzielne kandyzowanie orzechów pekan lub prażenie ich z dodatkiem pikantnego pieprzu cayenne i soli.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800