ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

ekologiczne orzechy pekan

Orzechy pekan

Orzechy pekan to owoce wysokiego drzewa zwanego orzesznikiem jadalnym lub pekanowym. Orzesznik występuje naturalnie w centralnej oraz południowej części Stanów Zjednoczonych. Ponoć najlepsze orzechy pekanowe pochodzą z Teksasu, a dokładnie z hrabstwa San Saba, które zdobyło sobie sławę 'pekanowej stolicy świata'.

Wyglądem i smakiem przypominają trochę orzechy włoskie. Są one jednak mniej pofałdowane, za to bardziej płaskie i owalne. Mają podłużną i gładką łupinę. Orzechy pekan są od włoskich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze.

Dawniej stanowiły ważny składnik diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Indianie bardzo cenili sobie pekany, ponieważ nawet garść mogła skutecznie zaspokoić głód. W 100 gramach znajdziemy aż 690 kalorii! Orzechy pekan są bardzo smaczne – z uwagi na delikatny, nieco słodki i masłowy smak są numerem jeden spośród wszystkich orzechów uprawianych w Ameryce. 

Właściwości orzechów pekan

Większość, bo 90% tłuszczów zawartych w ekologicznych orzechach pekan, stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To dobre tłuszcze, których powinien dostarczać sobie każdy, nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Nasz organizm potrzebuje tłuszczu do przyswojenia niektórych witamin (witamina A, D, E i K), do zapewnienia właściwego funkcjonowania układu nerwowego i narządu wzroku czy regulacji pracy hormonów.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, z bogactwa których słyną orzechy pekan, pozwalają utrzymać w dobrym stanie skórę i jej przydatki, a co najważniejsze, mają ogromny wpływ na prawidłową pracę układu krążenia. Obniżają stężenie we krwi „złego” cholesterolu LDL, a nieznacznie nawet podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Traktujmy jednak orzechy pekan co najwyżej jako dodatek do diety, pamiętając o ich kaloryczności. Warto dodać kilka sztuk do sałatki lub muesli, spożyć niewielką ilość jako samodzielną przekąskę, gdy zabraknie nam energii.

Zawarte w orzechach pekan witaminy C i E są silnymi antyoksydantami. Witaminy C znajdziemy w orzechach pekan stosunkowo niewiele, natomiast poziom witaminy E jest imponujący – w 100 g zawiera się jej aż 25 mg.

Ponadto ekologiczne orzechy pekan są źródłem kwasu elagowego. Jest to związek z grupy kwasów fenolowych, również charakteryzujących się właściwościami antyutleniającymi. Jedząc ekologiczne orzechy pekan dostarczamy sobie związków hamujących rozwój wolnych rodników.

orzechy pekan ekologiczne

Orzechy pekan i magnez

Wszystkie rodzaje orzechów ceni się za wysoką zawartość magnezu. 100 g orzechów pekan to 30 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Pekany są również bogatym źródłem manganu i miedzi. Zaledwie garść wystarczy, aby pokryć całkowite dobowe zapotrzebowanie organizmu na te mikroelementy. 

Orzechy pekan BIO mogą mieć wpływ również na zdrowie seksualne. Znajdują się w nich znaczne ilości cynku sprzyjającego płodności, niezawodnego w utrzymywaniu libido na odpowiednim poziomie.

Orzechy pekan w kuchni

Orzechy te to bardzo popularny dodatek do deserów, czekoladek i ciast. Sprzedaje się je łuskane lub niełuskane, solone, prażone, na słodko. Popularne jest samodzielne kandyzowanie orzechów pekan lub prażenie ich z dodatkiem pikantnego pieprzu cayenne i soli.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium