Miód Manuka - Prawdopodobnie Najzdrowszy Miód na Świecie
Co sprawia, że Miód Manuka jest tak wyjątkowy?
Unikatowy dla Nowej Zelandii miód Manuka jest jedynym na świecie w 100% naturalnym produktem spożywczym zawierającym istotne żywieniowo ilości methylglyoxalu (MGO™) – od 30 do 800 mg/kg.
Dla porównania - zawartość methylglyoxalu w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg.
Wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem unikatowych właściwości miodów Manuka:
Wyjątkowo korzystny wpływ na poprawę i utrzymania dobrego stanu układu pokarmowego,
Wiadomo nie od dziś, że spożywanie miodu jest dla nas bardzo zdrowe i korzystne. Szczególnie w czasach panującej pandemii. Na rynku obecnie dostępnych jest wiele rodzajów tego smacznego i jednocześnie leczniczego specyfiku. Może mieć on konsystencję kremową bądź płynną. Oprócz powszechnie znanych, polskich, ostatnio coraz bardziej popularny staje się miód manuka.
Ten wyjątkowy gatunek miodu pochodzi z Nowej Zelandii. Oryginalny miód produkują pszczoły z nektaru krzewów manuka rosnących na dziewiczych i niczym nieskażonych obszarach. Manuka zwana jest też drzewem życia i w dodatku symbolizuje, krainę geograficzną, w której występuje.
Miód manuka smakiem zbliżony jest do naszego faceliowego, a pod kątem chemicznym do spadziowego. Jednak to właśnie ten ma dużo bardziej bogatsze właściwości. Miód manuka swoją unikatowość zawdzięcza składnikowi, jakim jest methylgloxal (MGO). Występuje on także w naszych rodzimych miodach w stężeniu od 1 do 10 mg/kg, jednak bezspornie w tym wynosi ono znacznie więcej. Wersje tego miodu różnią się od siebie jedynie ilością tej substancji. Dostępne są więc mające MGO 100, 250, 400 lub 550 mg/kg, z czasem też może się zdarzyć, że ono jeszcze wzrośnie. Oprócz tego miód manuka to źródło flawonoidów i związków fenolowych oraz antyoksydantów. Jego cena kształtuje się w zależności od rodzaju i pojemności od 78,99 zł do 389,99 zł.
Zalety miodu manuka
Podsumowując, miód ten stanowi niezwykłe i bezcenne bogactwo. W jego składzie nie znajdziemy cukru ani szkodliwych konserwantów. Zawiera wyłącznie oryginalny wyrób. Zapewnia dobre zdrowie i poprawia funkcjonowanie organizmu w wielu kwestiach. Oprócz tego należy docenić jego walory smakowe. Jest on słodki, o gęstej konsystencji i tak pyszny, że nie sposób mu się oprzeć. Z pewnością warto więc wprowadzić go do swojej diety na dłużej.
Niewątpliwie na tym zyskamy i zauważymy liczne korzyści. Warto dodać, że każda partia tego produktu otrzymuje certyfikat potwierdzający autentyczność i pozwalający zapoznać się z jego parametrami. Jest on dołączany do każdego słoiczka na etykiecie wraz z oznaczonym numerem. Oprócz tego coraz częściej wielu producentów wykorzystuje ten składnik do produkcji leków, kosmetyków czy suplementów diety. Jego potencjał wciąż jest zgłębiany i badany. Wszakże miód manuka dopiero od niedawna cieszy się wielką sławą. Z pewnością jego wszystkie zalety nie są jeszcze odkryte. Jednak bez wątpienia działa pozytywnie. Co ciekawe, produkt ten sprzedawany na polskim rynku, uzyskał nawet prestiżowe nagrody, jakimi są "Laur Konsumenta" i "Eco Laur Konsumenta".
Jak powstaje miód manuka?
Oryginalny miód manuka powstaje z nektaru kwiatów drzewa herbacianego (Leptospermum scoparium). Ta roślina krzewiasta porasta obszar Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Krzew zazwyczaj osiąga 2-5 m wysokości. Ma wąskie, ostro zakończone i szorstkie liście. Kwiaty krzewu manuka o długości 8-15 mm są biało-różowe. Okres kwitnienia rośliny trwa ok. 4 tygodni i przypada na porę letnią, która w Nowej Zelandii trwa od listopada do stycznia. Dokładnie w tym czasie pszczoły z gatunku Apis mellifera zbierają nektar wydzielany przez kwiaty i wytwarzają z niego miód nazywany manuka. Ciekawostką jest fakt, że pszczoły „rdzenne” dla Nowej Zelandii nigdy nie wytwarzały miodu. Jego produkcja rozpoczęła się dopiero po przywiezieniu europejskich gatunków przez pierwszych osadników.
Miód manuka jest zaliczany do kategorii miodów surowych, a więc zachowujących maksymalną ilość pierwotnych składników. Pełne spektrum korzystnych właściwości można uzyskać dzięki utrzymaniu ściśle określonej temperatury (37-40 stopni) w trakcie całego procesu produkcji. Dokładnie takie warunki termiczne panują w ulu. To pozwala na zachowanie identycznej ilości bioaktywnych składników, jaka występuje w miodzie tuż po wyjęciu z ula.
Jak rozpoznać oryginalny miód manuka?
W 2013 roku rząd Nowej Zelandii powołał grupę ekspertów, których zadaniem było określenie kryteriów wyróżniających oryginalne produkty pszczele. W lipcu 2014 roku przygotowano stosowny dokument, według którego miody manuka to produkty:
jednorodne, czyli pochodzące wyłącznie z krzewów Manuka,
wytwarzane na terenie Nowej Zelandii,
wyprodukowane w okresie, który pokrywa się z kwitnieniem drzewa herbacianego,
odznaczające się lekko gorzkim, mineralnym smakiem,
cechujące się aromatycznym zapachem z wyczuwalną nutą wilgotnej ziemi i wrzosu,
zawierające składniki aktywne jak methylglyoxal, czyli MGO.
Oznaczenie miodu manuka symbolem MGO
MGO to symbol wprowadzony przez firmę Manuka Health New Zealand. Opracowała ona autorski system określania jakości miodu manuka na podstawie zawartości składnika MGO (methylglyoxal). Ten zupełnie nowy standard informuje klientów o stężeniu MGO danej partii miodu w przeliczeniu na 1 kg. To istotne ze względu na fakt, że poszczególne partie mogą różnić się pomiędzy sobą składem. Proces wytwarzania MGO rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i w trakcie transportu nektaru do ula. W głównej mierze odbywa się podczas dojrzewania miodu. Certyfikacja MGO spełnia wymogi, jakie obowiązują wobec testów chemicznych służących do oznaczania jakości żywności. Margines błędu przy określaniu zawartości methylglyoxalu wynosi zaledwie 2%. To daje gwarancję, że stężenie MGO w miodzie na pewno nie jest niższe od informacji zadeklarowanej na opakowaniu.
A czym właściwie jest methylglyoxal? Związek ten naukowcy odkryli podczas badań nad pozytywnymi właściwościami miodu manuka. Jednym z głównych badaczy analizujących skład tych produktów jest prof. Thomas Henle. Wraz z zespołem badaczy zauważył on, że zawartość MGO w miodach manuka jest najwyższa spośród wszystkich znanych produktów spożywczych. W porównaniu do innych miodów może być ona nawet 300 razy większa. Methylglyoxal, czyli dwukarbonowy związek chemiczny jest całkowicie naturalny. Niewielkie ilości MGO powstają w organizmie człowieka oraz w tkankach roślinnych i zwierzęcych na drodze glikolizy. Ponadto śladowe ilości tego związku występują również w serze, kawie, winie i jogurtach. Zawartość methylglyoxalu w miodzie manuka jest nawet kilkaset razy wyższa niż w innych produktach. Ponadto MGO działa synergicznie z pozostałymi składnikami miodu. Połączenie tych związków wzmacnia działanie każdego z nich. W efekcie prowadzonych badań stwierdzono, że zawartość MGO na poziomie 100 mg/kg ma istotne znaczenie z żywieniowego punktu widzenia.
W sprzedaży pojawiają się miody manuka z deklarowaną zawartością MGO osiągającą wartość 2000 mg/kg. Takie parametry powinny wzbudzić szczególną czujność. Stężenie methylglyoxalu na tak dużym poziomie nie jest naturalnym zjawiskiem. Może wskazywać na niedopuszczalne przegrzanie miodu podczas jego pakowania i przechowywania. Zjawisko to prowadzi do utraty jego cennych właściwości oraz powstania dużych ilości HMF (5-hydroksymethylfurfuralu). Wysokie stężenie HMF może być także wynikiem dodania do miodu sacharozy lub syropów. Jest ono również charakterystyczne dla sztucznych produktów. Oryginalny miód manuka wykazuje zawartość MGO w przedziale 30-550 mg/kg. Informacja o dokładnym stężeniu znajduje się na opakowaniu. W przypadku prawidłowo pozyskanego i przechowywanego miodu manuka zawartość methylglyoxalu może z czasem wzrastać nawet o kilkadziesiąt procent.
Właściwości miodu manuka
Miód manuka ma wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim dzięki zawartości MGO, leptozyny oraz kwasów fenolowych wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Miód manuka wspiera prawidłowe funkcjonowanie:
układu pokarmowego,
układu odpornościowego,
układu sercowo-naczyniowego,
skóry.
Pomaga regulować pracę całego układu pokarmowego. Wspiera odbudowę i utrzymanie optymalnego stanu flory bakteryjnej. Miód manuka jest wykorzystywany w terapii zespołu jelita drażliwego, wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz leczeniu zgagi, refluksu, gazów, a także infekcji przewodu pokarmowego wywołujących biegunkę, wymioty czy bóle brzucha. Ponadto stosuje się go jako wsparcie w procesie odchudzania i tępienia pasożytów.
Miód manuka wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga łagodzić alergie oraz objawy innych chorób o charakterze autoagresywnym. Ponadto wspomaga prawidłową pracę układu krążenia. Miód manuka wspiera redukcję złego cholesterolu oraz obniżenie ciśnienia krwi. Jest stosowany w profilaktyce żylaków i zakrzepowego zapalenia żył. Może być używany przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Ma działanie łagodzące przy bólu gardła i katarze.
Miód manuka wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, ran i owrzodzeń. Jest także stosowany jako element walki z trądzikiem, łuszczycą i oparzeniami. Z miodu manuka przygotowuje się także maseczki kosmetyczne, które pomagają przywrócić skórze gładkość i promienny wygląd.
Przy szerokim spektrum pozytywnych właściwości warto pamiętać, że nie jest on lekiem i nie można traktować go jako zamiennik produktów medycznych.
Miód manuka może być stosowany doustnie lub miejscowo na skórę. Ze względu na dosyć gorzki smak najlepiej sprawdza się jako dodatek do napojów lub ciast. Miód manuka jest również wykorzystywany jako składnik kremów, maści oraz opatrunków.
Czy wiesz, że…
…nazwa drzewo herbaciane powstała za sprawą legendarnego kapitana Jamesa Cooka? Kiedy w XVIII wieku wylądował on w Nowej Południowej Walii, dowiedział się od miejscowych aborygenów o leczniczym drzewie. Podczas podróży do Australii używał liści tego krzewu do parzenia leczniczego napoju. Miał on chronić przed szkorbutem, który był „chorobą zawodową” marynarzy.
…o wyjątkowych właściwościach krzewu herbacianego doskonale wiedzieli Maorysi, czyli rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii? Żuli oni młode pędy tej rośliny i przygotowywali napój z jej nasion w celu leczenia czerwonki i biegunki. Napar z liści miał uśmierzać dolegliwości układu moczowego, a wywar z kory łagodzić zaparcia i kolki oraz pomagać w zasypianiu.
…na początku miód manuka nie cieszył się zbyt wielkim zainteresowaniem ludzi? Przede wszystkim ze względu na swój specyficzny smak. Zwrócono na niego uwagę w latach 30. XX wieku. Zauważono wtedy, że bydło zjadające „niechciany” miód staje się odporne na choroby.