Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Olej z Orzecha Włoskiego

Jeżeli chcesz sięgnąć po olej z orzechów włoskich, to koniecznie wybierz wytłoczony na zimno i nierafinowany. Jego regularne spożywanie jest niezwykle korzystne dla zdrowia. W składzie tego oleju jest wiele drogocennych składników odżywczych. Mamy tutaj na myśli między innymi witaminy i minerały, które pełnią bardzo istotne funkcje w organizmie człowieka. Aby mieć pewność, że kupujesz dobry olej skorzystaj z oferty sklepu ze zdrową żywnością.

Olej z Orzechów Włoskich

Olej z orzechów włoskich

Olej z orzecha włoskiego jest jasnożółtym lub zielonkawym płynem. Pozyskuje się go przez tłoczenie miąższu owoców orzechów. Olej z tych orzechów możesz naleźć między innymi w naszej ofercie. Jednak najbardziej popularny olej z orzechów włoskich jest w krajach śródziemnomorskich, w szczególności we Francji. Jest dobrze znany również w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce kosztuje on około 100 złotych za litr. Natomiast w wymienionych wcześniej krajach jego cena nie przekracza 6 euro za litr. Całkowicie oddzielną kategorią są oleje z orzechów włoskich tłoczone metodą tradycyjną i ekologiczną. Takie oleje z orzechów włoskich mogą kosztować nawet 100 dolarów za litr. Czy warto? Jakie ten olej ma właściwości? Na co pomaga? Dowiesz się z tego tekstu.

Właściwości chemiczne oleju

Olej z orzecha włoskiego to inaczej olej orzechowy. Zazwyczaj jest pozyskiwany z gatunku orzechów włoskich (Juglans regia). Jego gęstość to 0,926–0,927 g/cm³. Temperatura wrzenia to +386 °C. Temperatura krzepnięcia to −27 °C. Jego przydatność do spożycia od momentu otworzenia butelki to tylko 3 miesiące.

Jakie witaminy są w oleju z orzechów włoskich?

Najważniejsza jest grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pierwszą z nich jest oczywiście witamina A. Wspomaga ona widzenie i funkcjonowanie układu immunologicznego. Natomiast witamina E znajdująca się w oleju z orzechów włoskich skutecznie opóźnia procesy starzenia się organizmu. Poprawia ogólny wygląd skóry.

W oleju z orzechów włoskich mamy również witaminę K. Ma ona pozytywny wpływ na proces krzepnięcia krwi. Natomiast witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Olej z orzechów włoskich jest ceniony również ze względu na zawartość w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Oba te kwasy są bardzo pomocne w prawidłowym działaniu mózgu. Dlatego olej z orzechów włoskich polecamy Ci szczególnie wtedy, gdy na co dzień wykonujesz intensywną pracę umysłową. Polecany jest również dla osób starszych, które chcą poprawić swoją pamięć.

Jak działa na organizm olej z orzechów włoskich?

Olej orzechowy ma silne właściwości przeciwzapalne, odtruwające i grzybobójcze. Zawarte w nim mangan i cynk pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Osoby chorujące na cukrzycę, które systematycznie spożywają olej z orzechów włoskich, mniej odczuwają dokuczliwe objawy swojej choroby.

Ten olej polecamy Ci również wtedy, gdy masz problemy z układem trawiennym lub chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Olej z orzechów włoskich poprawia przemianę materii i perystaltykę jelit. Ma również działanie przeciwbólowe. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej z orzechów włoskich ma działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Dzięki temu, przyspiesza gojenie się ran.

Dla kogo jest odpowiedni olej z orzechów włoskich?

To odpowiedni wybór dla wszystkich, którzy cierpią na choroby cywilizacyjne lub są na nie narażeni. Mamy tutaj na myśli takie dolegliwości, jak na przykład: nadmierny stres, problemy z sercem, nadciśnienie, wysoki cholesterol, stany zapalne, grzybice, zaparcia oraz problemy z wypróżnianiem.

olej z orzechów włoskich

Jak olej z orzecha włoskiego sprawdzi się w kuchni?

Chociaż już wcześniej pisaliśmy o właściwościach chemicznych i fizycznych oleju z orzecha włoskiego, to zapomnieliśmy wspomnieć o jednej bardzo ważnej rzeczy. Jego smaku! To właśnie on powoduje, że wiele osób jednak decyduje się zapłacić tyle pieniędzy za butelkę. Olej z orzechów włoskich jest wyrazisty i głęboki. Do jego należy jeszcze dodać niepowtarzalny zapach karmelu.

Właśnie te jego cechy sprawiły, że zaczął już chętnie wykorzystywany w kuchni. Ty również powinieneś wypróbować go w tej roli. Olej z orzechów włoskich wzmacnia smak sałatek. Najlepiej komponuje się z potrawami kuchni włoskiej, francuskiej i orientalnej. Nawet najprostszemu daniu doda on charakteru i wyrafinowania. Pod tym względem działa trochę jak wino.

Musimy tutaj ostrzec Cię przed popełnieniem błędu! Nigdy nie smaż na oleju z orzechów włoskich! Straci on wtedy większość swoich cennych właściwości zdrowotnych. Do takich celów znakomicie nadają się inne oleje, na przykład olej słonecznikowy.

Czy wiesz, że…

... olej z orzechów włoskich był wykorzystywany przez Leonarda da Vinci i Stradivariusa? Pomaga on utrwalać wyroby z drewna. Używa się go również w technice olejnej. Chyba jeden z najsłynniejszych malarzy na świecie, Leonardo da Vinci, stworzył swoją własną recepturę uzyskiwania oleju z orzechów włoskich. Wykorzystywał on oczywiście przy malowaniu swoich dzieł. Natomiast Antonio Stradivari (Stradivarius), impregnował olejem z orzechów włoskich zrobione przez siebie skrzypce.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800