Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka z ryżu

Mąka Ryżowa

Ryż zaczęto uprawiać około 6500 lat temu w Chinach, w dolinie rzeki Jangcy. Do Europy ryż dotarł w V wieku, zadomowił się w kuchni włoskiej, greckiej i francuskiej.
Mąkę z ryżu używano już w starożytnych Indiach - na królewskim dworze i w domach hinduskiej arystokracji raczono się kuleczkami z mąki ryżowej. W świecie zachodnim mąka ryżowa stała się popularna stosunkowo niedawno, bo dopiero w 1980 roku, szybko stając się głównym składnikiem ciastek, chipsów oraz innych przekąsek.

Produkcja mąki ryżowej jest nieskomplikowana - mieli się ją z ryżu białego lub ciemniejszego - pełnoziarnistego. Zwłaszcza ten drugi wariant mąki ryżowej jest polecany, ponieważ pełnoziarnisty ryż zachowuje wszystkie składniki odżywcze. Najpierw usuwa się z niego łuskę, a następnie surowy ryż mieli się na mąkę. W zależności od tego, jakiej grubości proszek powstanie, może być ona drobna lub gruboziarnista.

Ekologiczna mąka ryżowa naturalnie nie zawiera glutenu i z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną. Potrzebuje jednak innych dodatków wiążących, takich jak skrobia z tapioki, guma guar lub ksantanowa. Niektóre ekologiczne mąki ryżowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu z uwagi na zanieczyszczenia z linii produkcyjnych młynów wytwarzających również tradycyjną mąkę. Dlatego osoby chorujące na celiakię powinny wybierać bezglutenową mąkę ryżową.

Walory odżywcze mąki ryżowej

Wartość kaloryczna mąki ryżowej BIO to 348-360 kcal na 100 gramów. 100 gramów mąki ryżowej zawiera ok. 7,2 gramów białka, 2,3 gramy błonnika, poniżej jednego grama tłuszczu, większość jej masy to węglowodany. Indeks glikemiczny mąki ryżowej jest średnio-niski, wynosi 40.

W skład mąki ryżowej wchodzą substancje mineralne takie jak wapń, potas, magnez, cynk, fosfor. Dzięki obecności magnezu ma pozytywny wpływ na kości, natomiast zawarty w niej cynk dobrze działa na skórę, włosy i paznokcie.

Mąka ryżowa ekologiczna jest źródłem witaminy B1, która bierze udział w procesach oddychania komórkowego oraz przemiany węglowodanów, witaminy B2, której niedobór prowadzi do stanów zapalnych błon śluzowych oraz zaburzeń ze strony układu nerwowego, witaminy B3 odpowiadającej za funkcjonowanie układu hormonalnego i nerwowego oraz witaminy B6 usprawniającej pracę serca i układu odpornościowego.

Zawarte w niej lignany i fitoestrogeny regulują gospodarkę hormonalną, zapobiegają starzeniu się komórek, przeciwdziałają wolnym rodnikom.
Mąka z ryżu zawiera w sobie również śladowe ilości folianów, które wspierają płodność u mężczyzn.

Warto spożywać produkty z mąki ryżowej z pełnoziarnistego ryżu. Niełuskane zboża nie powodują bowiem skoków poziomu glukozy we krwi. Spożycie oczyszczonego białego ryżu może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Ekologiczna mąka ryżowa zawiera stosunkowo mało kalorii i jest lekkostrawna, śmiało mogą sięgać po nią także osoby będące na diecie odchudzającej. Obecność błonnika pozostawia na dłużej uczucie sytości.

Wartości odżywcze mąki ryżowej razowej w 100 gramach:

Energia: 1508 kJ / 356 kcal
Tłuszcz: 2,5 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 74 g,
- w tym cukry: 0,9 g
Białko: 7,9 g
Sól: 0,02 g

Mąka ryżowa w kosmetyce

Mąka z ryżu jest pomocna w codziennej pielęgnacji skóry. Można z niej zrobić maseczkę do twarzy, która przeciwdziała zmarszczkom, oczyszcza oraz ujędrnia i nawilża cerę, chroni ją przed słońcem.
Z mąki ryżowej można przygotować także peelingi oraz puder matujący.

Mąka ryżowa - rodzaje

Rozróżniamy kilka typów mąki ryżowej, z których każdy ma inne zastosowanie w kuchni:

  • rafinowana biała mąka ryżowa wytwarzana z białego ryżu o drobnej, pudrowej konsystencji
  • kleista mąka ryżowa z białego ryżu, zdecydowanie bardziej polecana do pieczenia niż biała mąka ryżowa
  • brązowa mąka ryżowa, którą mieli się z całego ziarna,  jest bardziej odżywcza niż mąka powstała z białego ryżu
  • pieczona czerwona mąka ryżowa, którą tradycyjnie używa się do produkcji roti, dosai czy znanego na Sri Lance dania Hopper

Takie rozróżnienie jest ważne, ponieważ standardowej mąki ryżowej ekologicznej nie powinno się stosować zastępczo w przepisie, który wymaga np. wykorzystania kleistej mąki ryżowej.
Stosuje się ją także do zagęszczania receptur, które są wielokrotnie zamrażane i odmrażane.

ekologiczna mąka ryżowa

Mąka ryżowa w kuchni

Tradycyjne dla obszaru Azji Środkowo-Wschodniej dania i wypieki powstają na bazie ekologicznej mąki ryżowej. Są wszelkiego rodzaju makarony, naleśniki, ciastka, kluski, placki. Mąka ryżowa BIO jest także stosowana jako główny składnik w produkcji chleba i słodyczy.

Mąka ryżowa ekologiczna z powodzeniem może być wykorzystywana do pieczenia wielu ciast, ciastek, babeczek, a także do samodzielnego przygotowania makaronu ryżowego. Stanowi doskonały zagęszczacz sosów i zup.
Z uwagi na to, że mąka ryżowa nie zawiera glutenu, ciasta z jej udziałem są bardziej suche i kruche. Z tego względu, by uzyskać bardziej sprężyste ciasto, zaleca się stosowanie większej ilości jajek i innych wiążących składników takich jak banany, awokado, dynia czy mus jabłkowy.

Mąka z ryżu jest wydajniejsza od mąki pszennej, dlatego też zużywa się jej w przepisach znacznie mniej.

Jak przeliczać mąkę ryżową?

Przelicznik mąki ryżowej - 1 szklanka mąki pszennej odpowiada 3/4 szklanki mąki ryżowej.
Do ciast z mąki ryżowej należy dodać podwójną ilość jajek oraz łyżkę oleju lub masła na każdą szklankę mąki.

Gdzie jeszcze znajdziemy mąkę ryżową?

Specyficznym produktem z ekologicznej mąki ryżowej jest jest papier ryżowy, z którego przygotowuje się sajgonki. Mąkę ryżową BIO możemy znaleźć również w makaronach, ciastach i pieczywie. Również producenci pokarmów dla dzieci chętnie siegają po ten surowiec, jako niezwykle odżywczy i łatwostrawny.

Mąka ryżowa pełnoziarnista posiada naturalną słodycz, a potrawy z jej udziałem mają delikatny, słodkawy aromat, który jest szczególnie wyczuwalny  w pieczywie, plackach, naleśnikach i panierkach.

Jak mąkę ryżową przygotować w domu?

Wyprodukujemy ją mieląc ryż biały lub brązowy za pomocą blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy, mieląc ziarna ryżu białego lub brązowego pełnoziarnistego.

Jeśli zrobimy bio mąkę ryżową w domu, będziemy mieć pewność, że nie zawiera ona glutenu. W zakładach produkcyjnych, gdzie na tej samej linii mieli się mąkę z innych zbóż, w tym pszenicy, nietrudno o zanieczyszczenia.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800