Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Spaghetti to rodzaj dość cienkiego i długiego makaronu. To również potrawa wymyślona przez Włochów, i uwielbiana na całym świecie. Głównie za prostotę w przygotowaniu i doskonały smak. Najbardziej popularne potrawy z tym makaronem to spaghetti napoli i bolognese.

Makaron spaghetti bezglutenowy to długie, dosyć grube i proste nitki. Tradycyjny makaron wytwarza się z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Natomiast makaron spaghetti bezglutenowy najczęściej produkuje się na bazie mąki kukurydzianej lub ryżowej. Najbezpieczniejszy będzie taki makaron, który jest oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy możesz mieć pewność, że został on dokładnie sprawdzony i przebadany na obecność tego składnika. Bezglutenowy makaron spaghetti to może być równie dobrze makaron gryczany, makaron z groszku, makaron ryżowy czy makaron konjac.

Makaron Spaghetti Bezglutenowy

Makaron Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel Makaron Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel
Cena:

12,70 zł

Cena regularna: 14,77 zł

Najniższa cena: 11,59 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Makaron spaghetti jest bardzo ważnym elementem kuchni włoskiej. Typowe spaghetti to porcja świeżo ugotowanego makaronu i sos z dodatkami. Możesz je posypać serem. Najlepiej parmezanem lub pecorino. Tradycyjne, włoskie spaghetti może być w wariancie wegetariańskim lub z mięsem.

Jak dobrze ugotować makaron spaghetti bezglutenowy?

Makaron spaghetti bezglutenowy tak samo jak ryżowy gotuje się bez łamania. Konieczna jest do tego bardzo duża ilość mocno posolonej wody. Odpowiednie proporcje to 1 litr wody na każde 100 g. Do garnka musisz dolać trzy razy więcej wody niż makaronu spaghetti.

Ile czasu powinieneś gotować makaron spaghetti bezglutenowy?

Czas gotowania zależy od grubości makaron. Jest to standardowo od 8 do 12 minut. Następnie musisz odcedzić wodę, połączyć makaron z sosem i podawać na stół. Co ciekawe, ugotowanego makaronu spaghetti nie powinno się przelewać wodą, ani oliwą z oliwek.

Gdy już bierzesz się za gotowanie bezglutenowego makaronu spaghetti, to pamiętaj o tym, że powinien być al dente. To znaczy lekko twardawy. Makaron spaghetti bezglutenowy nie może być za bardzo rozgotowany. Dlatego koniecznie sprawdź, czy po jego rozciągnięciu i przełamaniu, usłyszysz charakterystyczny dźwięk. W przekroju makaronu spaghetti bezglutenowym powinna znajdować się kropeczka.

Ile makaronu spaghetti bezglutenowego na jedną osobę najlepiej ugotować?

To zależy od indywidualnych preferencji. Jednak musisz pamiętać o tym, że suchy makaron spaghetti po ugotowaniu zwiększa swoją objętość ponad dwa razy. To znaczy, że ze 100 g surowego makaronu można uzyskać nawet do 250 g. Dla jednej dorosłej osoby optymalną porcją jest 50 g suchego spaghetti.

Jakie są najpopularniejsze sposoby przygotowywania makaronu spaghetti bezglutenowego?

Z czym jeść makaron spaghetti bezglutenowy? Poza tradycyjnymi, włoskimi przepisami, w sieci możesz znaleźć mnóstwo ich wariantów. Najbardziej klasyczne potrawy z makaronem spaghetti bezglutenowym to między innymi: spaghetti aglio, olio e peperoncino, spaghetti carbonara, oraz spaghetti bolognese i spaghetti napoli. Zobacz, jak szybko je przygotować.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to potrawa, do której przygotowania potrzebujesz oliwy z oliwek, czosnku, natki pietruszki, papryczek chili i soli. Natomiast spaghetti carbonara to danie składające się z boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Najbardziej odpowiedni do tej potrawy jest boczek Pancetta.

Już przedostatnia propozycja to klasyczne spaghetti bolognese. To makaron spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym lub sosem pomidorowym bez mięsa. Dobrze smakuje również w połączeniu z warzywami. Polecamy do niego na przykład seler, marchewkę, cebulę i czosnek. Aby jeszcze bardziej wzbogacić i wydobyć jego smak warto dodać zioła na przykład oregano, czy bazylię, zioła prowansalskie.

W Włoszech często spotkasz również wyśmienite spaghetti napoli, To bardzo smaczne połączenie makaronu spaghetti bezglutenowego, świeżych, dojrzałych pomidorów z oliwą, czosnkiem, octem winnym, bazylią i wiórkami parmezanu.

Makaron spaghetti bezglutenowy możesz również podawać ze szpinakiem, z bazyliowym pesto, z tuńczykiem, łososiem, czy z brokułami.

bezglutenowy makaron spaghetti

Jakie wartości odżywcze posiada makaron spaghetti bezglutenowy?

Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju makaronu oraz od pozostałych składników potrawy. Sosy, warzywa, czy mięso zmieniają wartość odżywczą od kaloryczność całego dania. Makaron spaghetti bezglutenowy jest produktem spożywczym bogatym w białko, tłuszcze, kwasy tłuszczowe (nasycone i nienasycone) i przede wszystkim węglowodany. Stanowi również źródło: białka, witamin z grupy B oraz miedzi, cynku, żelaza i magnezu.

Czy wiesz, że…

… najwięcej makaronu zjadają Włosi. Przeciętny Włoch zjada rocznie aż 26 kilogramów makaronu - czyli całe Włochy zjadają rocznie odpowiednik 600 milionów kilometrów spaghetti. Na drugim miejscu znajdują się... Wenezuelczycy, pochłaniając zaledwie połowę tego. Trzecią lokatę zajęli natomiast Tunezyjczycy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800