Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Masło orzechowe bez glutenu

Bezglutenowe masło orzechowe lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Często sięgają po nie również sportowcy, ponieważ obfituje w białko roślinne. Najczęstrzym składnikiem masła orzechowego bez glutenu są orzeszki ziemne. Inaczej nazywa się je arachidowymi. Znajdują się w nich między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina B3 oraz E. Obie te witaminy w połączeniu ze sobą mogą mieć korzystny wpływ na nerwy oraz na hormony. Witaminę E zalicza się do substancji antyoksydacyjnych, czyli opóźniających procesy starzenia się organizmu. Walka z wolnymi rodnikami staje się dzięki niej o wiele prostsza.

Masło Orzechowe Bezglutenowe

Składniki mineralne znajdujące się w bezglutenowym maśle orzechowym to: potas, magnez, fosfor, selen. Wszystkie te substancje wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. W maśle orzechowym bezglutenowym nie brakuje również błonnika pokarmowego. Ten składnik dobrze zna każdy, kto był kiedykolwiek na diecie odchudzającej. Wspomaga on metabolizm i zachowuje poczucie sytości na długi czas. Dlatego masło orzechowe w połączeniu z kromką chleba lub owocem jest bardzo dobrą propozycją na drugie śniadanie, gdy poziom energii i koncentracji się zmniejsza. Masło orzechowe bezglutenowe polecane jest również dla sportowców. To bardzo cenne źródło argininy, czyli aminokwasu, który stanowi ważny budulec mięśni. Dodatkowo, spożywanie masła orzechowego bezglutenowego może mieć korzystne działanie na ogólną wytrzymałość fizyczną.

Czy każde masło orzechowe ma dobry skład?

Niestety nie w każdym produkcie na bazie orzechów znajdziesz wyłącznie korzystne dla organizmu substancje. Dlatego dokładnie czytanie etykiet przed zakupem jest koniecznością. Najwyższej jakości jest masło orzechowe bez glutenu, które zawiera wyłącznie orzeszki. Natomiast bardzo często w sklepowych masłach orzechowych znajdziesz takie niechciane składniki, jak syrop glukozowy, aromaty, czy utwardzone tłuszcze roślinne. Zapewniamy Cię, że żaden z nich nie ma właściwości prozdrowotnych. Jedzenie takiego masło orzechowego na pewno nie będzie korzystne dla Twojego organizmu.

bezglutenowe masło orzechowe

Plusy i minusy masła orzechowego bezglutenowego

Na pewno wadą tego produktu spożywczego jest wysoka kaloryczność. Osoby na diecie powinny je spożywać w bardzo ograniczonych ilościach. W 100 g masła orzechowego może znajdować się aż około 650 kcal. To tylko 5 łyżek tego produktu. Jest to szczególnie ważne, w przypadku, gdy podajesz masło orzechowe bezglutenowe swojemu dziecku. Wiadomo, że maluch najchętniej zjadłby cały słoik za jednym zamachem. Lepiej dodawaj je do niektórych posiłków, zamiast zachęcać dziecko do jedzenia go samodzielnie. Tę wysoką kaloryczność masła orzechowego można w łatwy sposób zamienić na jego zaletę. Jest to odpowiedni produkt dla osób, które cierpią na brak apetytu lub muszą trochę przytyć.

Przejdźmy teraz do jego pozostałych zalet, bo jest ich jeszcze kilka. Na pewno masło orzechowe bezglutenowe to dobry wybór dla tych wszystkich, którzy nie mogą lub nie chcą jeść orzechów w wersji surowej. Może to wynikać na przykład z problemów z uzębieniem. Orzechy ziemne są bardzo zdrowe i powinny się znaleźć w codziennej diecie każdego. Dlatego warto je jeść chociaż w postaci masła orzechowego bezglutenowego o dobrym składzie.

Zaletą masła orzechowego bezglutenowego jest również fakt, że nadaje ono potrawom odpowiednią konsystencję. Możesz je dołożyć na przykład do zupy warzywnej, aby ją zagęścić bez konieczności stosowania mąki bezglutenowej. Świetnie smakuje ono również w połączeniu z owsianką lub z sosem.

Masło orzechowe bezglutenowe możesz również traktować jako zamiennik czekoladowych kremów dla dziecka. Najmłodsi je uwielbiają, ale zazwyczaj zawierają one sam cukier oraz konserwanty, inne chemiczne substancje. Mogą niekorzystnie wpływać na stan zębów. Dlatego lepiej, gdy maluch ma ochotę na coś słodkiego, podać mu masło orzechowe bezglutenowe. To o dobrym składzie nie ma w sobie na przykład oleju palmowego lub gigantycznych ilości cukru. Kształtowanie zdrowych nawyków u dzieci powinno się wprowadzać jak najwcześniej. Jeżeli chcesz dać dziecku coś, co smakuje jak krem czekoladowy, ale ma o wiele lepszy skład, to polecamy Ci masła orzechowe bezglutenowe z dodatkiem kakao.

Czy masło orzechowe ma w sobie gluten?

Same orzeszki naturalnie nie zawierają glutenu. Jednak ten alergen może się dostać do masła orzechowego w czasie jego produkcji. Dlatego, jeżeli chorujesz na celiaklię lub ma uczulenie na gluten, to najlepiej wybieraj wyłącznie masła orzechowe bezglutenowe oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał gwarancję, że zostały one dokładnie przebadane na zawartość tego alergenu.

Czy wiesz, że…?

... masło orzechowe wynalazł w 1890 pewien amerykański doktor. Pastę z fistaszków reklamował jako substytut białka dla chorych, którzy nie dali rady pogryźć mięsa. Produkt przyjął się na tyle dobrze (nie tylko wśród pacjentów doktora), że już wkrótce zagościł na kromce chleba, tworząc element typowego amerykańskiego śniadania.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800