Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Quinoa Biała (Komosa Ryżowa) Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet
Quinoa Biała (Komosa Ryżowa) Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet

15,00 zł

Cena regularna:

17,44 zł

Najniższa cena: 13,45 zł
szt.
Quinoa Biała (Komosa Ryżowa) Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
Quinoa Biała (Komosa Ryżowa) Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet

27,59 zł

Cena regularna:

32,08 zł

Najniższa cena: 24,95 zł
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Quinoa bez glutenu

Quinoa, czyli komosa ryżowa bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Powinieneś zwrócić na nią uwagę, jeżeli interesujesz się zdrowym żywieniem. Mogą ją spożywać osoby uczulone na gluten, z celiaklią lub wrażliwe na gluten.

Quinoa Bezglutenowa

Czym jest komosa ryżowa bezglutenowa?

Komosa ryżowa bezglutenowa z uwagi na jej pochodzenie, nazywa się złotem Inkiem lub złotym zbożem Inków. Pierwsze uprawy występowały w Ameryce Południowej, w szczególności w Peru, Chile oraz w Boliwii. Komosa ryżowa bezglutenowa jest znana na świecie już od ponad 7000 lat. Quinoa bezglutenowa tak samo jak gryka, czy amarantus, to pseudozboże. Ma w sobie dużo skrobi, ale za to nie zawiera glutenu. Stanowi ona bardzo dobry dodatek do sosów i gulaszy. To dobra alternatywa dla tradycyjnej kaszy lub ryżu bezglutenowego.

W komosie ryżowej bezglutenowej znajduje się pełnowartościowe białko. Dostarcza wszystkich potrzebnych organizmowi aminokwasów egzogennych. Klasyczne zboża z uwagi na to, że nie ma w nich kilku aminokwasów, należy serwować ze starannie dopasowanymi dodatkami. Wysoka zawartość biała powoduje również, że quinoa bezglutenowa to bardzo dobry wybór dla osób, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Właśnie dlatego czasami może być ona jednocześnie bardzo dobrą alternatywą dla mięsa. Pomaga w ograniczeniu ilości spożywanych produktów odzwierzęcych. Komosa ryżowa bezglutenowa jest również wyjątkowo bogata w błonnik. To właśnie on powoduje, że jej zjedzenie pozostawia uczucie sytości na długi czas. Quinoa bezglutenowa nie zawiera dużej ilości kalorii, więc może być pomocna dla osób na diecie odchudzającej lub pragnących utrzymać prawidłową masę ciała. Jednocześnie jest ona w stanie uzupełnić nawet niskokaloryczną dietę o niezbędne witaminy, minerały i składniki odżywcze.

Komosa ryżowa bezglutenowa jest uznawana za antyoksydant. To oznacza, że wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami. Uszkadzają one komórki i materiał genetyczny. Jednym z najważniejszych składników komosy ryżowej bezglutenowej są saponiny. Prowadzą one do zmiękczenia ziaren po ugotowaniu. Są również odpowiedzialne za gorzki smak nieugotowanej komosy. Kolejny istotny składnik to kwercetyna. To tak samo jak saponiny silny antyoksydant. Działa przeciwzapalnie i może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Komosa ryżowa bezglutenowa jest również wartościowym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Występują w niej też minerały, takie jak potas, magnez oraz mangan. Mają one korzystny wpływ na mięśnie oraz na procesy trawienne.
Komosa ryżowa bezglutenowa może być również pożywką dla korzystnych kultur bakteryjnych znajdujących się w jelitach. Ma właściwości prebiotyczne.

Jak przygotować komosę ryżową bezglutenową?

Opłukane przy użyciu zimnej wody ziarna gotuj bez dodatku soli przez około 15 minut. Poczekaj aż całkowicie wchłoną wodę. Proporcje w czasie gotowania zawsze są identyczne. To znaczy dwie szklanki wody na szklankę ziaren, Jeżeli zależy Ci na wydobyciu głębszego i bardziej orzechowego smaku komosy ryżowej, to powinieneś ją prażyć przez chwilę na suchej patelni.

Komosę ryżową bezglutenową w dzisiejszych czasach bez problemu kupisz w większości supermarketów oraz sklepów oferujących zdrową żywność. Jednym z nich jest Biosklep, mający w swojej ofercie również wiele innych korzystnych dla zdrowia produktów spożywczych. Quinoa bezglutenowa powinna być przechowywana w dokładnie zamkniętym pojemniku oraz przechowywana w chłodzie, na przykład w lodówce lub w spiżarce. Wtedy będziesz mógł ją jeść nawet przez pół roku od daty zakupu.

quinoa bezglutenowa

Komosa ryżowa bezglutenowa – odpowiedni produkt dla osób z nietolerancją glutenu?

Celiakia, nietolerancja glutenu oraz alergia na gluten to niestety dosyć popularne zaburzenie funkcjonowania układu trawiennego. Osoby na nią cierpiące, za każdym razem muszą bardzo uważać, co jedzą. Aby pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, są zmuszone do trzymania się ścisłej diety.

W praktyce oznacza to, że osoby, które chorują na celiaklię lub na nietolerancję glutenu, próbują poszukiwać zamienników dla klasycznych zbóż, aby chociaż trochę urozmaicić swoją codzienną dietę. Osoby z nietolerancją glutenu nie mogą sięgać między innymi po tradycyjne pieczywo, czy potrawy przygotowywane na bazie mąki pszennej.

Czym jest gluten i gdzie występuje?

Gluten to białko, które jest obecne w najpopularniejszych zbożach. Głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu. W innych zbożach nie ma go wcale lub występuje w mikroskopijnych ilościach. Jednak nawet tak mała zawartość glutenu u osób z celiakią może powodować takie symptomy jak na przykład: bóle brzucha, wzdęcia, wymioty, czy biegunki.

Gluten to takie białko, którego ludzki organizm nie potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Osoby z celiakią są narażone na bardzo niską odpowiedź immunologiczną po jego spożyciu. Dlatego powinny wybrać komosę ryżową bezglutenową.

Czy wiesz, że…

… liście komosy, które są grube i mięsiste. Gdy już dojrzeją, to są żółte lub czerwone, w zależności od odmiany. Dolna powierzchnia liści pokryta jest włoskami z białymi lub czerwonymi ziarnistymi pęcherzykami. Zapewniają one barierę ochronną przed utratą wody oraz przed mrozem.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800