Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Erytrytol BIO 500 g Batom
Erytrytol BIO 500 g Batom
35,29 zł
szt.
Erytrytol BIO 1 kg Batom
Erytrytol BIO 1 kg Batom
64,19 zł
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO Erytrol (erytrytol)

Erytrytol

Erytrytol jako zamiennik cukru

Erytrytol jest przez wiele osób uważany za najlepszy zamiennik białego cukru. To produkt pochodzenia roślinnego, który charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Swoim wyglądem przypomina klasyczny biały cukier produkowany z buraków, ale jest od niego mniej słodki. W odróżnieniu od niektórych słodzików nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. Po jego spożyciu można odczuwać przyjemny chłód w ustach. Inne nazwy erytrytolu to erytrol i erytryt.

Jak powstaje erytrol?

Erytrytol to związek należący do alkoholi cukrowych. W naturze występuje on w niektórych warzywach, owocach, grzybach kapeluszowych, glonach, porostach, owocach morza oraz pyłkach kwiatów. Można go znaleźć również w winach, piwach i serach. Na większą skalę jest produkowany w procesie fermentacji drożdżowej gliceryny odpadowej, która powstaje podczas wytwarzania biopaliw.

Wykorzystywane podczas produkcji drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia występują w glebie oraz produktach spożywczych takich jak majonez, margaryna, oleje roślinne oaz sery pleśniowe. Wcześniej erytrytol był pozyskiwany z glukozy lub hydroizolatów skrobiowych. W tym procesie wykorzystywano drożdże Candida magnoliae lub Torula. W praktyce cena gliceryny jest dużo niższa niż glukozy. Z tego względu erytrol pozyskiwany jest głównie za pomocą pierwszej z omówionych metod.

Właściwości erytrytolu

Erytrol jest mniej słodki od białego cukru. Poziom jego słodyczy w porównaniu do sacharozy wynosi ok. 60-80%. Ze względu na zerową wartość energetyczną erytrytol w części krajów Unii Europejskiej jest zaliczany do produktów bezkalorycznych. Światowa Organizacja Zdrowia uznała go za całkowicie bezpieczny dla człowieka. W Polsce został dopuszczony do szerokiego stosowania już w 2008 roku. Te decyzje były poprzedzone wieloletnimi badaniami. W ich trakcie nie stwierdzono działania kancerogennego. Wykazano za to właściwości antyoksydacyjne. To oznacza, że erytrol wspomaga wiązanie wolnych rodników w organizmie. W trakcie badań nie stwierdzono także występowania właściwości mutagennych. Erytrytol nie ma szkodliwego wpływu na rozwijający się płód. Dlatego bez obaw mogą go spożywać kobiety w ciąży.

Związek ten nie jest metabolizowany przez organizm. Niezależnie od spożytej ilości, nie odkłada się w formie nadmiarowych kilogramów. Aż 90% tego związku jest wydalana w niezmienionej formie razem z moczem. To sprawia, że nawet spożycie dużej ilości nie powoduje wzdęć ani biegunki. Erytrytol nie stanowi pożywki dla bakterii nazębnych. W ramach profilaktyki jamy ustnej pomaga hamować bakteryjne procesy fermentacji cukrów prostych, które zachodzą w obrębie zębów i dziąseł. Dzięki temu pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju próchnicy.

Erytrytol jest polecany cukrzykom oraz cierpiącym na nietolerancję glukozy. Równie chętnie sięgają po niego osoby będące na diecie. To substancja, która obok stewii ma najniższy indeks glikemiczny. Dzięki temu nie wywołuje wzrostu poziomu glukozy oraz insuliny we krwi. Erytrol jest produktem bezglutenowym, a więc przyjaznym dla wegetarian i wegan.

Erytrytol

Erytrytol jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Stanowi dodatek do suplementów diety, musztardy, sosów, lodów i gumy do żucia. W USA oraz niektórych krajach azjatyckich substancja ta jest wykorzystywana w jogurtach i napojach. Jego właściwości doceniły także firmy farmaceutyczne. Erytrytol jest często stosowany jako składnik tzw. masy tabletkowej w procesie produkcji leków.

Stosowany jako dodatek do napojów i potraw nie zmienia ich smaku. Erytrytol można wykorzystać nie tylko do bezpiecznego słodzenia kawy czy herbaty, ale także do pieczenia i gotowania. W Polsce stosuje się go także jako dodatek do galaretek, dżemów, marmolad, owoców kandyzowanych i innych wyrobów cukierniczych. Erytrol nie pozostawia obcych posmaków. To różni go od innych tego typu substancji. Z tego względu łączy się go z innymi słodzikami w celu zamaskowania ich smaku oraz poprawy słodkości.

Erytrytol jest także stosowany do zapobiegania zmianom konsystencji oraz barwy danego produktu. W odróżnieniu od białego cukru nie uruchamia mechanizmu, który powoduje częstsze sięganie po słodkie przekąski. Erytrol znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Stanowi idealny zamiennik gliceryny, chroniąc przed zepsuciem. W przemyśle chemicznym wykorzystywane są przede wszystkim pochodne erytrolu. Biorą one udział w procesach produkcji żywic epoksydowych, które są składnikiem farb.

Czy wiesz, że…

… erytrytol dzięki swoim właściwościom obniża wartość energetyczną innych produktów? Dodanie do czekolady erytrolu zamiast zwykłego cukru powoduje zmniejszenie jej kaloryczności o 34%. W przypadku ciasta biszkoptowego wartość energetyczna zmniejsza się o 25%, a w twardych karmelkach nawet o 90%! 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800