Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Witamina E w suplementach diety

Witamina E

Witamina E – jaka jest jej rola w organizmie?

Witamina E to grupa organicznych związków chemicznych, które znane są także pod nazwą tokoferoli. Odgrywają istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina E nazywana jest także witaminą młodości i płodności. Jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które mogą być magazynowane w tkance tłuszczowej oraz nadnerczach.

Najważniejsze właściwości witaminy E:

  • działanie antyoksydacyjne – witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga niwelować wolne rodniki, a tym samym chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniem komórek,

  • poprawia krzepliwość krwi – witamina E pomaga utrzymać odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych i ogranicza zlepianie się płytek, co obniża ryzyko powstania zakrzepów,

  • pomaga zwiększyć wydolność mięśni,

  • wspiera regulację stężenia złej frakcji cholesterolu we krwi,

  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku,

  • pomaga opóźnić procesy starzenia się skóry oraz poprawia jej odżywienie, nawilżenie, natłuszczenie oraz regenerację,

  • wspiera owulację oraz prawidłowy rozwój płodu,

  • wpływa na produkcję nasienia i hormonów, a także wspomaga krążenie krwi.

Witamina E jest powszechnie stosowana w kosmetyce. Używa się jej w procesie produkcji preparatów do pielęgnacji twarzy oraz o działaniu przeciwzmarszczkowym. Witamina E to również naturalny filtr UV. Dlatego często występuje w składzie balsamów do opalania. Jej działanie przeciwzmarszczkowe jest skuteczne wtedy, gdy zawartość witaminy E w preparacie przekracza 5%.

W jakich produktach występuje witamina E?

Witamina E występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Szczególnie bogatym źródłem jest ta pierwsza grupa. Wśród produktów pochodzenia roślinnego warto wymienić.

  • oleje roślinne – 1,40-149 mg,

  • margaryny – 9-27,72 mg,

  • orzechy laskowe – 38,71 mg,

  • nasiona słonecznika – 27,81 mg,

  • pestki dyni – 26 mg,

  • migdały – 24 mg,

  • natka pietruszki – 3,16 mg,

  • papryka zielona – 3,10 mg,

  • papryka czerwona – 2,90 mg,

  • orzechy włoskie – 2,60 mg,

  • szpinak – 1,88 mg,

  • czarne jagody – 1,88 mg,

  • kapusta biała – 1,67 mg,

  • pomidor – 1,22 mg,

  • jabłko – 0,49 mg.

Witamina E występuje także w produktach pochodzenia zwierzęcego jak:

  • ryby – łosoś, mintaj, śledź, tuńczyk, makrela,

  • jaja, mleko oraz jego przetwory,

  • drób – kurczak oraz indyk.

Dbając o optymalny poziom tokoferoli, warto wzbogacić dietę w produkty zawierające błonnik. Należy także pamiętać, że pod wpływem działania wysokiej temperatury witamina E zawarta w żywności ulega rozkładowi. Dlatego najlepiej jest sięgać po produkty nieprzetworzone jak warzywa i owoce.

witamina E w orzechach

Witamina E – dawkowanie u dzieci i dorosłych

Dawkowanie witaminy E powinno być uzależnione głównie od wieku. Średnie dzienne zapotrzebowanie wynosi:

  • niemowlęta do 6 miesiąca życia – 4 mg,

  • niemowlęta od 7 do 12 miesiąca życia – 5 mg,

  • dzieci w wieku 1-3 lata – 6 mg,

  • dzieci w wieku 4-8 lat – 7 mg,

  • dzieci w wieku 9-13 lat – 11 mg,

  • nastolatki w wieku 14-18 lat – 15 mg,

  • dorośli – 15 mg,

  • kobiety w ciąży – 15 mg,

  • kobiety w okresie laktacji – 19 mg.

Dlaczego witamina E w ciąży jest taka ważna?

Witamina E jest bardzo ważna dla prawidłowego przebiegu ciąży. Uczestniczy w kształtowaniu wzroku dziecka. Ma także wpływ na masę urodzeniową. Razem z kwasem foliowym pomaga w zapobieganiu uszkodzeniom układu nerwowego i powstawania wad wrodzonych. Niedobory witaminy E u kobiety w ciąży może skutkować nieprawidłowym rozwojem dziecka, przedwczesnym porodem, a w skrajnych przypadkach poronieniem i obumarciem płodu.

Witamina E – jakie są objawy niedoboru?

Witamina E występuje dosyć powszechnie w wielu produktach żywnościowych. To sprawia, że jej niedobory nie zdarzają się często. Jeśli jednak występują, to mogą być efektem zaburzeń trawienia i wchłaniania tłuszczów. Takie objawy występują w przypadku celiakii czy mukowiscydozy. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę E dotyczy przede wszystkim kobiet w ciąży, palaczy, osób narażonych na długotrwały stres oraz aktywnych fizycznie.

Najczęstsze obawy niedoboru witaminy E to:

  • zmęczenie i rozdrażnienie,

  • problemy z koncentracją,

  • spadek libido,

  • pogorszenie widzenia,

  • anemia,

  • wypadanie włosów,

  • pogorszenie kondycji skóry i paznokci,

  • zwiększona podatność na infekcje,

  • zaburzenia o charakterze neurologicznym,

  • pojawienie się zmian miażdżycowych,

  • bolesność i zanik mięśni.

Niedobory witaminy E mogą mieć także wpływ na problemy z zajściem w ciążę.

Czy można przedawkować witaminę E?

Trudno jest przedawkować witaminę E. Zwłaszcza jeśli jest ona pozyskiwana z pożywienia. Nadmiar tokoferoli z suplementów również jest dosyć skutecznie metabolizowany i następnie usuwany przez organizm. Według specjalistów do przedawkowania może dojść w przypadku długotrwałego przyjmowania dawki przekraczającej 1000 mg/dobę. Najczęstszymi objawami jej nadmiaru w organizmie są:

  • bóle głowy,

  • zmęczenie,

  • zaburzenia jelitowe,

  • osłabienie mięśni,

  • pogorszenie widzenia.

Witamina E pełni ważne funkcje w organizmie. Uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych. Ponadto ma duży wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dlatego należy wzbogacić dietę o produkty zawierające ten składnik lub zadbać o prawidłową suplementację, aby nie dopuścić do jego niedoboru.

Czy wiesz, że…

…dzienne zapotrzebowanie dla człowieka na witaminę E jest największe wśród grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wynosi średnio 12 mg? Dla porównania dzienne zapotrzebowanie dla pozostałych witamin z tej grupy (A, D i K) jest podawane w mikrogramach, czyli jednostkach tysiąc razy mniejszych od miligrama.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800