Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Mleko Migdałowe

W mleku migdałowym nie ma laktozy, ani glutenu. Dlatego jest ono polecane osobom cierpiącym na te alergie pokarmowe. W przeciwieństwie do tradycyjnego mleka krowiego nie zawiera kazeiny, czyli ciężkostrawnego białka. Jednocześnie mleko migdałowe BIO ma właściwości alkalizujące. Dlatego sprawdza się dla osób mających problemy z układem pokarmowym, nadkwasotę, wrzody żołądka oraz refluks. Tłuszcze znajdujące się w migdałach, to w zdecydowanym stopniu zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one pozytywny wpływ na ilość cholesterolu we krwi.

W mleku migdałowym  znajdują się bardzo duże ilości witaminy E. Jest to silny przeciwutleniacz, który doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami. Witamina E korzystnie wpływa również na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. Musimy tutaj jeszcze dodać, że ryboflawina znajdująca się w tym mleku roślinnym jest obecna w produkcji czerwonych krwinek. Mleko migdałowe stanowi też cenne źródło następujących minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, oraz selenu.

Mleko Migdałowe

Mleko migdałowe

Można zaobserwować, że coraz chętniej sięgamy po różnego rodzaju mleka roślinne. Ze względu na ich smak, właściwości prozdrowotne, czy odżywcze. Mleka roślinne są wspaniałą alternatywą dla mleka krowiego. To wybawienie dla każdego, kto nie toleruje laktozy albo nie może go pić z innych powodów. Migdałowe mleko to coś, czego koniecznie powinieneś spróbować. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto je pić, jakie są jego właściwości odżywcze, dobroczynne działanie i jak zrobić je samodzielnie?

Gdzie kupić mleko migdałowe?

Aktualnie mleka roślinne, w tym napoje migdałowe, są dostępne w bardzo wielu miejscach. Jednak nie każde jest tak samo wartościowe. Powinieneś zwrócić szczególną uwagę na skład mleka migdałowego, które kupujesz. Jeżeli mleko migdałowe, będzie zawierało bardzo duże ilości cukru, barwników i konserwantów, to lepiej z niego zrezygnuj. O wiele lepszą opcją będzie ekologiczne mleko z migdałów, które ma dobry, naturalny skład. Ważna jest też wysoka zawartość wapnia i magnezu. Podsumowując, mleko migdałowe możesz obecnie kupić w wielu sklepach internetowych i stacjonarnych. Jednak zanim to zrobisz, to koniecznie wnikliwie prześledź jego skład.

Mleko migdałowe – przepis

Do przygotowania mleka migdałowego w domu będą Ci potrzebne: migdały blanszowane, woda mineralna, syrop z agawy lub inny słód. Zacznij od zalania zblanszowanych migdałów wodą mineralną i pozostawienia na noc. Rano zblenduj migdały z wodą, w której się moczyły oraz z syropem z agawy. Następnie całość przelej przez sito wyłożone wielokrotnie złożoną gazą. Do mleka dodaj szklankę wody mineralnej. Pozostałe w sicie rozdrobnione migdały możesz wykorzystać do zrobienia domowego serka, do ciast, ciasteczek, a nawet do pasztetów wegańskich. Ekologiczne mleko migdałowe możesz trzymać w szklance w lodówce. To idealny dodatek do kawy, kakao, oraz do płatków śniadaniowych. Możesz do niego dodać również cynamon. W takiej wersji na pewno stanie się ono ulubionym przysmakiem Twoich dzieci!

mleko migdałowe

Dobroczynne właściwości mleka migdałowego

Mleko migdałowe korzystnie wpływa na pracę serca i mózgu. Dodatkowo pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała. Pomaga przy zaparciach, problemach z układem trawiennym, wzdęciach, wrzodach, nadkwasocie oraz przy refluksie żołądkowo - jelitowym. Korzystnie wpływa ono również na funkcje poznawcze. Można je stosować profilaktycznie przy chorobach układu krążenia oraz przy cukrzycy. Musimy tutaj również dodać, że regularne spożywanie mleka migdałowego może zmniejszyć odporność na insulinę. Co ciekawe, to mleko roślinne jest nazywane często napojem miłości. Wynika to stąd, że ma ono korzystny wpływ na jakość męskiego nasienia.

Mleko migdałowe a napój migdałowy – jakie są różnice?

Mleka migdałowe to napoje powstające najczęściej wyłącznie na bazie składników pochodzenia roślinnego i wody. Niektórzy tego nie wiedzą i ta nazwa jest dla nich myląca. Wtedy z pewnością są przekonani, że kupują mleko krowie o smaku migdałowym. Mleko migdałowe od tradycyjnego mleka różni barwa, konsystencja oraz sposób wykorzystania. Chcemy tutaj jeszcze dodać, że BIO mleko migdałowe jest produkowane przede wszystkim z rozdrobnionych migdałów oraz z wody. Aby zmniejszyć kaloryczność mleka migdałowego, to migdały się wcześniej często odtłuszczane. Co ciekawe, nawet Unia Europejska zaakceptowała nazwę mleko migdałowe, chociaż jest to produkt pochodzenia roślinnego.

Mleko migdałowe - skład

Które mleko migdałowe kupić? Najważniejszy składnik w tym mleku roślinnym to oczywiście migdały. Im więcej jest ich w składzie, tym ekologiczny napój migdałowy ma lepszą jakość. W napojach migdałowych sklepowych zawartość migdałów waha się standardowo w granicach od 1 do 7 procent. W składzie mleka nie powinno być: substancji zagęszczających, stabilizujących i emulgatorów.

Czy wiesz, że…

... mleko migdałowe pito już w średniowieczu? Było spożywane na dworach, przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800