Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Orzechy bez glutenu

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Orzechy bezglutenowe

Jakie są właściwości odżywcze orzechów bezglutenowych? Ten produkt spożywczy charakteryzuje się bardzo wysoką kalorycznością. Zawiera również bardzo duże ilości tłuszczu. Jednak na jego korzyść przemawia fakt, że ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. To jedne z najzdrowszych bakalii. Znajdziesz w nich mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę E. Mogą one korzystnie oddziaływać na ogólny wygląd skóry oraz na koncentracje. Orzechy bezglutenowe są również bardzo bogate w białko. Dlatego są szczególnie polecane dla osób na diecie wegetariańskiej.

Co jeszcze znajduje się w orzechach bezglutenowych?

Orzechy bezglutenowe są bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz różnego rodzaju składników mineralnych, takich jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, czy sód. Nie wszystkie dostępne na rynku orzechy bezglutenowe są identyczne pod względem składu. Dowiedz się, jakie są orzechy bezglutenowe oraz jakie wykazują właściwości prozdrowotne.

orzechy bezglutenowe

Co mają w sobie migdały bezglutenowe?

To jedne z najbardziej szlachetnych odmian orzechów. Czasami migdał nazywa się żartobliwie królem orzechów. Jest nasionem rośliny o nazwie migdałowiec. Jest najzdrowszy spośród wszystkich odmian orzechów. Migdały w bardzo dużym stopniu są złożone z białka. To cenne źródło magnezu i fosforu. Ten rodzaj orzechów ma w sobie największe ilości witaminy B12 i E spośród wszystkich bezglutenowych orzechów. Właśnie dlatego migdały mogą mieć pozytywny wpływ na ogólną kondycję skóry. Jednocześnie mają one w sobie najmniejszą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i największą ilość błonnika pokarmowego spośród wszystkich dostępnych obecnie w sklepach orzechów.

Jakie właściwości mają orzechy nerkowca bezglutenowe?

Drzewo, na którym rosną te orzechy ma bardzo ciekawą nazwę. To nanercze. Jego owoce swoim kształtem do złudzenia przypominają jabłka. Następnie z ich owoców tworzą się orzechy nerkowca bezglutenowe. W wewnętrznej warstwie skorupki występuje olej, które ma silne właściwości parzące. Orzechy nerkowca bezglutenowe mają w swoim składzie wyjątkowo duże ilości białka, fosforu, magnezu, cynku i żelaza. Możesz je jeść samodzielnie w postaci przekąski lub dodawać do deserów lub ciast. Sprawdzą się również jako uzupełnienie dań wytrawnych na przykład sałatek.

Jakie cechy mają orzechy włoskie bezglutenowe?

Orzechy włoskie bezglutenowe mają w swoim składzie bardzo dużo wysokowartościowego białka oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Już zjedzenie trzech orzechów włoskich bezglutenowych zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega-3. Te natomiast mogą wspierać między innymi koncentrację. Orzechy włoskie bezglutenowe mają w swoim składzie również bardzo dużo witaminy B6 i kwasu foliowego. Właśnie dlatego są szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz tym, które w najbliższym czasie planują w nią zajść.

Czym wyróżniają się orzechy laskowe bezglutenowe?

Tak samo jak orzechy włoskie bezglutenowe mają w sobie bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto tutaj podkreślić, że w orzechach laskowych bezglutenowych w dużym stopniu przeważają jednonasycone kwasy tłuszczowe. Jedzenie orzechów laskowych bezglutenowych ma korzystny wpływ na cerę. Głównie ze względu na znajdujące się w nim substancje, takie jak witamina E i kwas foliowy. Tak samo, jak orzechy włoskie bezglutenowe, szczególnie poleca się je kobietom w ciąży. Mogą mieć pozytywny wpływ na ogólny rozwój dziecka.

Czy warto jeść pistacje bezglutenowe?

Ten rodzaj orzechów rośnie w szarawych łupinkach na drzewach pistacjowych. Razem z dojrzewaniem skorupka zaczyna się rozchylać. Wtedy orzech jest już gotowy do jedzenia. Pistacje mają w sobie bardzo duże ilości białka. Są one również bogate w beta-karoten, potas, witaminę B6 i witaminę B1. Najzdrowsze są pistacje w wersji nieprażonej, ale praktycznie nie można ich znaleźć w sklepach. Niestety prażenie powoduje, że ilość antyoksydantów w pistacjach zmniejsza się o połową.

A czy warto sięgnąć po orzeszki ziemne bezglutenowe?

Orzeszki ziemne bezglutenowe są zaliczane do tej samej rodziny, co soja lub fasola. Rosną pod ziemią i właśnie stąd wzięła się ich nazwa. Mają w sobie bardzo duże ilości białka. Można nawet powiedzieć, że najwięcej spośród wszystkich orzechów. Mają w sobie również ponadprzeciętne ilości niacyny, czyli witaminy B3. W ich składzie możesz również znaleźć duże ilości witaminy E oraz kwasu foliowego. Niestety orzechy ziemne bezglutenowe mogą być silnym alergenem. Dlatego raczej nie powinny ich spożywać kobiety w ciąży. Najzdrowsze są orzechy ziemne bezglutenowe, które nie zostały poddane żadnej obróbce. Niestety trudno jest je znaleźć, ponieważ w większości sklepów ze zdrową żywnością są dostępne orzechy ziemne solone i prażone, które mają o wiele mniej wartości odżywczych.

Orzechy same z sobie często są bezglutenowe. Jednak przed kupieniem ich w sklepie powinieneś dokładnie przeczytać skład. Często jest tak, że w procesie produkcji dostają się do nich składniki mogące zawierać gluten.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800