Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO suszony ananas

Ananas Suszony

Ananas suszony

Ananasy po raz pierwszy zostały poznane przez Europejczyków w 1493 roku na karaibskiej wyspie Guadalupe. Kiedy odkrywcy przywieźli ananasy na kontynent, usiłowano nawet uprawiać je, dopóki nie zdano sobie sprawy, że tylko tropikalny klimat sprawia, że ta roślina rozkwita i dojrzewa. Pod koniec XVI wieku odkrywcy z Portugalii i Hiszpanii przywieźli te smaczne owoce do wielu afrykańskich, azjatyckich i pacyficznych kolonii – w tych krajach ananas rośnie do dziś.

Dawniej świeże ananasy były rzadkością, bo środki transportujące je z Wysp Karaibskich były zbyt powolne, by zachować trwałość owoców. Ta niedostępność stała się wyzwaniem przez wczesnych amerykańskich kolonistów, a świeży ananas stał się poszukiwanym symbolem prestiżu i klasy społecznej. Większość władców ówczesnego świata uważała za honor i obowiązek posiadać na swych dworach świeże ananasy.

Od XVIII wieku ananasy zaczęto uprawiać również na Hawajach, jedynym stanie w USA, w którym są uprawiane do dzisiaj. Obecnie do wiodących na świecie państw uprawiających ananasy na sprzedaż i przerób należą Filipiny, Tajlandia, Chiny, Meksyk i Brazylia.
Suszenie ananasów zostało rozpoczęte jako naturalna metoda przedłużenia trwałości tych owoców. Dzięki temu zaczęły one coraz częściej gościć na europejskich stołach.

Wartości odżywcze ananasa suszonego

Suszony ananas zawiera wiele cennych składników odżywczych - jest źródłem żelaza, manganu i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. Mangan ułatwia przyswajanie wapnia przez organizm.

Dwa średniej wielkości plasterki suszonego ananasa BIO zapewniają do 80% dziennego zapotrzebowania na magnez, pierwiastek wspierający prace układu mięśniowego i nerwowego.
100 g suszonego ananasa dostarcza też około 60% dziennej dawki witaminy C, niezbędnej dla podnoszenia odporności organizmu. A także do wspomagania produkcji kolagenu, białka strukturalnego odpowiedzialnego za wzrost skóry, kości, ścięgien i chrząstek.

Wartość energetyczna suszonego ananasa: 1322 kJ / 312 kcal

Tłuszcz: 0,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 70 g
- w tym cukry: 70 g
Białko: 2,5 g
Sól: 0,03 g

Dobroczynne działanie ananasa suszonego

Suszony ananas ekologiczny dostarcza organizmowi duże dawki bromelainy – ochronnego enzymu zwalczającego stany zapalne w tkankach i narządach organizmu. Bromelaina działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo poprzez hamowanie procesu syntezy prostaglandyn prozapalnych, które wywołują ból i stany zapalne.

Suszony ananas BIO to również wspaniałe źródło błonnika. Jest bogaty w błonnik w postaci nierozpuszczalnej, który wspomaga przewód pokarmowy, aby zapewnić jego niezakłócone działanie. Włókno nierozpuszczalne wzmaga również uczucie sytości, dlatego suszone plastry ananasa to doskonały sposób na zaspokojenie głodu między posiłkami. Błonnik ten również wspomaga proces detoksykacji organizmu.

Owoce ananasa są naturalnie wypełnione przeciwutleniaczami neutralizującymi wolne rodniki. Te zaś są związane z degeneracją organizmu i chorobami wynikającymi z wieku. Antyoksydanty pomagają chronić narządy przed ich niszczycielskim działaniem.

Suszony ananas ekologiczny jest źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego, wspierających produkcję białych i czerwonych krwinek, a także wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B6 wytwarza również przeciwciała i łagodzi poranne mdłości. Witamina B1 (tiamina) reguluje pracę serca i układu nerwowego.
Ananas BIO zawiera także serotoninę i tryptaminę, dzięki czemu łagodzi objawy stresu, działa relaksująco, wspiera zdolność myślenia.

Suszony ananas BIO jest źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego, wspierających produkcję białych i czerwonych krwinek, a także wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B6 wytwarza również przeciwciała i łagodzi poranne mdłości. Witamina B1 (tiamina) reguluje pracę serca i układu nerwowego.
Ananas zawiera także serotoninę i tryptaminę, dzięki czemu łagodzi objawy stresu, działa relaksująco, wspiera zdolność myślenia.

suszony ananas ekologiczny

Ananas suszony - przeciwwskazania do spożycia

Suszone owoce ananasa zawierają dość dużo cukrów prostych, których naddatek może odkładać się w tkance tłuszczowej, dlatego najlepiej spożywać go w pierwszej połowie dnia, by organizm mógł spalić te węglowodany. Cukry proste gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny ananasa jest wysoki: 59). W związku z tym cukrzycy powinni ograniczać jego spożycie.

Osoby uczulone na pszenicę, seler, marchew, koper włoski czy pyłki traw, mogą być uczulone także na bromelainę zawartą w ananasie. Również osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność, czy zmagające się ze schorzeniami nerek i wątroby, powinny wykluczyć ananasa ze swojej diety.

Ananas suszony w kuchni

Ananas suszony może być jedzony jako przekąska, bezpośrednio z opakowania. Jego naturalna słodycz z powodzeniem może zostać wykorzystana jako dodatek do ciast i innych deserów, płatków śniadaniowych, jak również dań mięsnych, zwłaszcza drobiowych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800