Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO makaron z grochu

Makaron z groszku

Osoby, które szukają nowych doznań smakowych oraz lubią wyraziste smaki, z pewnością powinny zwrócić swoją uwagę na ekologiczny makaron z groszku. Zielone strączki są propozycją bogatą w białko i ubogą w cukry. To idealna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Można go wykorzystać jako dodatek do sałatek, zup, zapiekanek oraz sosów. Dostępny jest w różnorodnych kształtach, a jego zielony kolor świetnie współgra z różnorodnymi daniami. Po makaron grochowy BIO chętnie sięgają osoby, które są aktywne fizycznie, dbają o sylwetkę oraz chcą zmniejszyć ilość spożywanego glutenu w swojej diecie.

Makaron z groszku – co to jest?

Tradycyjne makarony coraz chętniej zastępowane są produktami wytwarzanymi z innych surowców. Ciekawym przykładem jest ekologiczny makaron z groszku. Dostępny jest on w najróżniejszej postaci – nitek, muszelek, rurek, penne czy świderków. Groszek jest warzywem strączkowym. Wywodzi się z Azji, jednak już w średniowieczu rozpowszechnił się na terenie południowej Europy. Początkowo wykorzystywany był głównie jako pasza dla zwierząt, jednak szybko zyskał znaczenie także i w naszej diecie.

Makaron z mąki z zielonego groszku wyróżnia się charakterystycznym zielonym kolorem. Dzięki temu dania przygotowane na jego bazie prezentują się niezwykle ciekawie i oryginalnie. Zwłaszcza w połączeniu z dodatkami w innym kolorze. Rozsmakowali się w nim przede wszystkim Włosi, jednak można zauważyć, że również Polacy doceniają go za ciekawy smak.

Jakie wartości odżywcze ma makaron z groszku?

Zazwyczaj ekologiczny makaron z groszku produkowany jest z mąki z zielonego groszku z wodą. Nie jest on „ulepszany” sztucznymi barwnikami, dodatkami czy ulepszaczami smaku. To sprawia, że uzyskany produkt może pochwalić się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Mąka z tego warzywa zachowuje większość walorów świeżego zielonego groszku.

Makaron groszkowy uznawany jest za cenne źródło białka, w tym argininy. Jest to ważny budulec mięśni, który podnosi ich zdolność do wysiłku. Ponadto w jego składzie można znaleźć lizynę, która zwiększa wchłanianie wapnia. To natomiast pozytywnie wpływa na stan zdrowych i mocnych kości.

W produkcie można znaleźć także znaczne ilości błonnika pokarmowego. Składnik ten odpowiedzialny jest za wspomaganie prawidłowej pracy układu trawiennego, zapobieganie zaparciom oraz wyrównanie stężenia cukru we krwi. Ponadto jest on doceniany za zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL we krwi.

Makaron z zielonego groszku BIO to skarbnica witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B, głównie B1 i B9. Witamina B9, czyli kwas foliowy, jest szczególnie ważna w diecie kobiet starających się o dziecko oraz będących w ciąży. Jest to składnik, który pomaga zminimalizować występowanie wad rozwojowych płodu. W produkcie można znaleźć wiele składników mineralnych, w tym głównie żelazo, wapń i fosfor. Dostarczanie tych substancji do organizmu jest korzystne z punktu widzenia utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, a także zdrowych i mocnych kości (w tym zębów). Nie zapominajmy także o magnezie, jodzie i potasie.

Bezglutenowy makaron z groszku mogą spożywać osoby, które borykają się z nietolerancją glutenu lub zmagają się z celiakią. Produkt ten jest także ubogi w tłuszcze, dlatego znalazł powszechne zastosowanie w przypadku diet redukcyjnych. To świetna alternatywa dla makaronów produkowanych z mąki pszennej. Co istotne, jest lekkostrawny.

makaron z grochu BIO

Jak ugotować makaron z groszku?

Jedną z zalet makaronu z groszku jest krótszy czas gotowania – w porównaniu do tradycyjnego makaronu z mąki pszennej. Produkt ten doceniają osoby zabiegane, które stawiają na przygotowanie szybkich, wartościowych i pożywnych posiłków.

W jaki sposób ugotować ekologiczny makaron groszkowy? Należy zagotować dużą ilość wody w garnku, aby produkt mógł swobodnie w niej pływać. Wodę osolić, ewentualnie dodać niewielką ilość oleju roślinnego. Do wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy do uzyskania miękkiej konsystencji. Dokładny czas gotowania zawsze podany jest na opakowaniu. Po zakończeniu gotowania makaron wystarczy odcedzić i opłukać zimną wodą, aby zahamować obróbkę termiczną i zapobiec rozpadaniu się jego struktury. Podczas gotowania zaleca się unikać mieszania.

Z czym serwować makaron z groszku?

Makaron z groszku świetnie łączy się z potrawami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi i grzybowymi. Z jego pomocą można przyrządzić wyrazistą w smaku potrawę. Może być spożywany zarówno ugotowany na 'miękko', jak i w wersji al dente.

Makaron grochowy BIO znalazł zastosowanie jako baza do wielu sałatek. Można go zestawiać z m.in. konserwowym tuńczykiem, ogórkami kiszonymi, porem, kukurydzą, brokułami, orzechami włoskimi, a także jajkami na twardo. To także atrakcyjny dodatek do różnego typu zapiekanek – z bakłażanem, papryką, suszonymi pomidorami, serem mozzarellą czy feta oraz sosem śmietanowym lub pomidorowym. Ponadto produkt tego typu świetnie sprawdzi się do zup, nadając im nieco innego smaku. Warto wiedzieć, że smak makaronu z zielonego groszku porównywany jest do makaronu razowego.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800