Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy od dawna uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla cukru białego. To produkt wytwarzany z trzciny cukrowej uprawianej przeważnie w ciepłym lub tropikalnym klimacie. Głównymi producentami cukru trzcinowego są Brazylia, Indie, Chiny, Tajlandia i Australia. Klasyczna plantacja trzciny cukrowej składa się z wielu pól. Każde z nich znajduje się na różnym etapie produkcji. Na uwagę zasługuje dosyć długi cykl rozwojowy tej rośliny. Od sadzenia do zbioru może minąć nawet 18 miesięcy. W ekologicznych uprawach trzciny cukrowej nie są wykorzystywane sztuczne nawozy oraz pestycydy.

Kluczowym elementem całego cyklu jest przygotowanie trzciny przed sadzeniem. Najpierw z laski trzciny wyjmuje się liście, które są następnie cięte na odcinki o długości 20 cm. Kolejny krok to przygotowanie rzędu polowego w formie nacięć na polu o szerokości 15-20 cm. Laskę trzciny umieszcza się poziomo w otworze. Od tego momentu rozpoczyna się proces wzrostu.

Cukier Trzcinowy

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 1 kg Bio Planet Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

14,99 zł

Cena regularna: 15,97 zł

Najniższa cena: 14,99 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Jak powstaje cukier trzcinowy?

Po zebraniu trzciny cukrowej jest ona sortowana i myta w celu usunięcia wszystkich zanieczyszczeń. Czyszczenie laski trzciny cukrowej odbywa się przeważnie na sucho. Ta metoda jest bardziej przyjazna dla środowiska. Po zakończeniu etapu suszenia trzcina cukrowa jest siekana. Tak przygotowany surowiec umieszcza się w dużych młynach walcowych, gdzie jest on kruszony. W tym procesie z trzciny cukrowej usuwany jest cały sok, który następnie poddaje się klarowaniu. Celem sedymentacji i koagulacji jest usunięcie osadu zawierającego piasek, glinę oraz inne substancje. Sok stanowi prawie 90% masy trzciny cukrowej. Zawiera ok. 17% sacharozy oraz małe ilości dekstrozy i fruktozy. Oczyszczony sok przechodzi jeszcze etap korekty pH, co pomaga uniknąć rozkładu sacharozy.

W kolejnej fazie produkcji odbywa się proces wrzenia, w którego trakcie odparowana zostaje wilgoć. Po usunięciu ok. 75% wody koncentrat staje się bardziej gęsty. Następnie syrop jest gotowany, co umożliwia krystalizację i odzyskanie sacharozy. Po zagotowaniu syrop powoli stygnie w dużych naczyniach, które powoli się obracają i pomagają w równomiernej utracie temperatury.

Ważnym etapem produkcji cukru trzcinowego jest zaszczepianie małymi kryształami, które mają katalizować proces krystalizacji. Ostatnim krokiem jest odwirowanie. W jego trakcie wykrystalizowany syrop oddziela się od cukru i jest suszony w specjalnej wirówce. W ten sposób powstaje surowy cukier trzcinowy.

Cukier trzcinowy to nie jest cukier brązowy

Większość osób uważa, że cukier trzcinowy i brązowy cukier to tak naprawdę ten sam produkt. Jest to głównie zasługa producentów, którzy sugerują, że cukier brązowy jest produktem wytwarzanym z trzciny cukrowej. Tymczasem są to dwa zupełnie odrębne rodzaje. Cukier brązowy jest produkowany z buraków i zabarwiany na ciemny kolor. Ten zabieg powoduje, że jest on łatwo mylony ze zdrowszym cukrem trzcinowym.

Jak sprawdzić, czy cukier trzcinowy jest prawdziwy?

W pierwszej kolejności warto zapoznać się z informacjami podanymi na opakowaniu. Oryginalny cukier trzcinowy BIO ma lekko brązową i karmelową barwę, a przede wszystkim lepką i kleistą konsystencję. Pewne podejrzenia powinien wzbudzić produkt, który jest sypki, a jego kryształki idealnie równe. Cukier trzcinowy ma naturalnie brązową barwę. W przypadku cukru brązowego jest ona efektem zastosowania dodatku melasy lub karmelu (barwnik E150). W rzeczywistości jest to zatem cukier biały zabarwiony na brązowo.

ekologiczny cukier trzcinowy

Rodzaje cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy jest dostępny w kilku odmianach. Najpopularniejsze z nich to:

  • Cukier trzcinowy nierafinowany (nieoczyszczony), który w składzie zawiera 80% sacharozy i 20% melasy. Może mieć zróżnicowany kolor od jasnobrązowego do czarnego.

  • Cukier trzcinowy w postaci syropu (niekrystaliczny), który ma w składzie do 50% sacharozy.

  • Cukier trzcinowy Muscovado, który granulacją przypomina piasek. Jest mało sypki i lepki. Wyróżnia się karmelowym smakiem, który może kojarzyć się z syropem klonowym. Stanowi wartościowe źródło witaminy A i C oraz składników mineralnych jak żelazo, wapń, fosfor i potas.

Nierafinowany cukier trzcinowy zawiera naturalnie występującą melasę. Jest ona źródłem wapnia, magnezu, miedzi, potasu i żelaza. Zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3), beta-karoten oraz witaminę C i E. Ze względu na niższą kaloryczność cukier trzcinowy jest lepszym wyborem od swojego białego odpowiednika wytwarzanego z buraków. Nie oznacza to jednak, że można go spożywać bez ograniczeń. Optymalna ilość cukru trzcinowego w diecie nie powinna przekraczać 10% jej wartości energetycznej. W praktyce oznacza to 10-12 łyżeczek. Należy przestrzegać tych limitów, aby czerpać przyjemność ze słodkich dań, nie narażając przy tym organizmu na ryzyko wzrostu masy ciała oraz rozwoju wielu groźnych chorób.

Czy wiesz, że…

…w starożytności cukier trzcinowy stosowano jako środek leczniczy? Wykorzystywano go jako lek przeciwbólowy, antybakteryjny oraz wykrztuśny. Uważano, że ma on właściwości kojące. Powszechnie stosowano go w walce z bólem głowy. Cukier trzcinowy używano również do leczenia ran, poparzeń oraz astmy. Był on także przepisywane osobom przeziębionym z wysoką temperaturą.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800