Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Groszek

Groch

Groch jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji oraz południowej i środkowej Europy. Obecnie nie występuje w stanie naturalnym. Jest za to powszechnie uprawiany w ogrodach warzywnych. Jego popularność to efekt połączenia walorów smakowych z wartościami odżywczymi.

Ekologiczne uprawy grochu są objęte restrykcyjnymi przepisami. Dopiero ich spełnienie pozwala na otrzymanie stosownego certyfikatu. Takie uprawy są poddawane cyklicznym kontrolom. Jednym z ważniejszych wymogów przy uprawie grochu ekologicznego jest stosowanie przedplonu. Najlepiej w formie kukurydzy lub zboża. To pomaga zapobiegać atakom szkodników oraz bakteriofagów, które niszczą bakterie brodawkowe. Bardzo ważną kwestią w ekologicznej uprawie grochu jest dobrze zaplanowany i przeprowadzony płodozmian oraz niewysiewanie rośliny częściej niż raz na 4 lata.

Groch ekologiczny występuje w różnych odmianach. Wśród najbardziej popularnych warto wymienić groch zielony i żółty. Oba rodzaje są dostępne w formie całych nasion lub połówek. Wybór konkretnej odmiany przekłada się na sposób przygotowania.

Wartości odżywcze grochu

Spośród wielu produktów pochodzenia roślinnego to właśnie rośliny strączkowe są najbardziej wartościowym źródłem białka. Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku wegetarian oraz wegan. Groch ekologiczny zawiera również duże ilości błonnika, który ma pozytywny wpływ na pracę jelit.

Gotowany groch ekologiczny ma niski indeks glikemiczny i bardzo powoli uwalnia glukozę. Dzięki temu stabilizuje poziom cukru we krwi, co ma ogromne znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Regularne spożywanie grochu pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Duża zawartość błonnika powoduje uczucie sytości przez dłuższy czas, dodaje energii i ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami. To bardzo ważne dla osób, które dbają o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Groszek ekologiczny jest bogatym źródłem witamin A, C, K oraz E. Ta ostatnia jest określana mianem witaminy młodości. Witamina A ma z kolei pozytywny wpływ na wzrok. Groch ekologiczny zawiera cenne minerały jak żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor.

groch ekologiczny

Groch w kuchni

Niezależnie od rodzaju groch wymaga namoczenia przed gotowaniem. Po namoczeniu należy go zalać świeżą wodą, zagotować i usunąć tzw. szumowiny. Następnie można dodać wybrane przyprawy z wyjątkiem soli. Groch ekologiczny najlepiej posolić w momencie, gdy stanie się miękki. Groch żółty należy moczyć przed 8-12 godzin. Długość gotowania tej odmiany to ok. 1 godziny. Czas moczenia grochu żółtego w połówkach skraca się do ok. 2 godzin, a gotowania do 30 minut. Groch zielony suchy najlepiej moczyć przez 8-10 godzin i gotować ok. 30 minut. Następnie należy odlać wodę, nalać świeżą, zagotować i dodać przyprawy (poza solą).

Groch najlepiej doprawiać majerankiem, tymiankiem, oregano, kminkiem i kuminem. Podczas gotowania namoczonego grochu warto dodać odrobinę glonów Kombu, które zapobiegają wzdęciom. Wywar można także wzbogacić, dorzucając cebulę oraz 1-2 goździki.

Groch jest produktem, który sprawdzi się jako dodatek do sałatek i dań obiadowych. To nieodzowny element niezwykle popularnej sałatki ziemniaczanej. Groch ekologiczny oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych wzbogaca każde danie pod względem kolorystycznym. Suchy groch po ugotowaniu stanowi idealną bazę do zup. Flagowym tego przykładem jest oczywiście doskonale znana grochówka. Dużą popularnością cieszy się również zupa ze zmiksowanego grochu, która może być podawana z grzankami lub świeżym koperkiem. Groszek z marchewką to z kolei dobrze znany dodatek do dań obiadowych.

Z grochu ekologicznego wytwarzany jest również makaron bezglutenowy. Może on występować w formie rurek penne, muszli czy świderków. Makarony z roślin strączkowych są łatwe w przygotowaniu i bardziej lekkostrawne od ugotowanych ziaren.

Czy wiesz, że groch …

... był kluczowym elementem w rozwoju jednej z najważniejszych dziedzin nauki, jaką jest genetyka? Grzegorz Mendel w połowie XIX wieku przeprowadził swoje pierwsze badania, których tematem było dziedziczenie i przekazywanie genów w kolejnych pokoleniach. Obiektem badań czeskiego zakonnika były właśnie sadzonki grochu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800