Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Jagody Inkaskie BIO 100 g Bio Planet
Jagody Inkaskie BIO 100 g Bio Planet
13,19 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO jagoda inkaska

(inaczej miechunka peruwiańska, rodzynka brazylijska, wiśnia peruwiańska, złota jagoda)

Jagody Inkaskie Suszone

Jagody Inkaskie

Jagody inkaskie (inaczej miechunka peruwiańska, rodzynka brazylijska lub wiśnia peruwiańska) pochodzą z Ameryki Południowej, zadomowiły się tam ponad 200 lat temu i swego  czasu używane były do walki ze szkorbutem (chorobą spowodowaną brakiem witaminy C). Ich głównym miejscem wzrostu jest Kolumbia, Peru, Ekwador, a także Boliwia, ale uprawiane są także w innych częściach świata, takich jak Australia, Nowa Zelandia, Afryka, Karaiby, Hawaje, Wyspy Galapagos.

Miechunka jadalna rośnie na małych krzakach, owoce przypominają małego pomidorka – posiadają okrągły kształt, pomarańczowe zabarwienie i przyjemny zapach. Ich miąższ przypomina nieco miąższ owoców agrestu i posiada słodko-kwaśny smak. Stanowią źródło witaminy C, karotenu oraz związków ułatwiających procesy trawienne. Owoce najczęściej spożywa się na surowo, jednak najlepiej smakują w formie suszonej. Skórka jagód jest niejadalna.

Smak jagody inkaskiej

Suszone owoce jagody inkaskiej ekologicznej posiadają charakterystyczny słodko-kwaśny smak, a kształtem przypominają rodzynki.

W Polsce używana jest nazwa "złotej jagody”, sugerująca kopalnię składników odżywczych mających niezwykle zbawienny wpływ na nasz organizm. Z uwagi na tę cenną zawartość składników odżywczych jagody inkaskie zalicza się do tzw. superfoods. Produkt ten dużą popularnością cieszy się wśród wegetarian, ze względu na dużą zawartość białka. Owoce ekologicznych jagód inkaskich składają się z 16% protein, które uczestniczą w budowie mięśni, skóry oraz kości. Dodatkowo spełniają ważną funkcję w procesie odchudzania. To właśnie dzięki nim szybciej zachodzi zjawisko spalania tkanki tłuszczowej.

jagody inkaskie ekologiczne

Właściwości jagody inkaskiej

Wykaz właściwości, które posiada jagoda inkaska jest zaskakujący - nawet pestki tego owocu działają oczyszczająco i poprawiają perystalitykę jelit. Miechunka polecana jest osobom mającym problemy z układem wydalniczym.
Pektyny zawarte w jagodach inkaskich BIO to uwodnione węglowodany, których zadaniem jest zapewnianie uczucia sytości w żołądku po spożyciu owoców miechunki oraz zapobieganie spadkowi stężenia glukozy we krwi.

Wartości odżywcze suszonych jagód inkaskich w 100 gramach:

Energia: 1180 kJ / 275 kcal
Tłuszcz: 1,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 51 g
- w tym cukry: 51 g
Białko: 9,1 g
Sól: 0,05 g

Dla kogo jagoda inkaska?

Jagodę inkaską powinny jeść osoby, które często borykają się z chorobami układu moczowego. Regularne spożywanie owoców tej rośliny pomaga uchronić przed alergiami, wrzodami oraz grzybami. W medycynie ludowej stosowana była jako środek przeciwzapalny i przeciwreumatyczny.

W skład tych cennych jagódek wchodzą witaminy C (ma jej 2 razy więcej niż cytryna) oraz A i  E, które zwalczają wolne rodniki, i którym przypisuje się działanie wzmacniające organizm i ogólną poprawę pracy serca i wyglądu skóry. Obecność witaminy C wpływa na zwiększenie przyswajalności żelaza, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz obniża odczuwanie zmęczenia i znużenia, wpływa na układ odpornościowy.

Wiśnia peruwiańska ekologiczna stanowi dobre źródło beta-karotenu – wskazuje na to również pomarańczowe zabarwienie owocu. Grupa tych związków przyspiesza opalanie skóry, wpływając tym również na poprawę wyglądu. Chroni skórę przed pojawieniem się wykwitów, zmniejsza objawy trądziku pospolitego. Beta-karoten korzystnie wpływa również na narząd wzroku.

Witaminy z grupy B występujące w jagodach miechunki peruwiańskiej:

  1. Tiamina (witamina B1) 
  2. Ryboflawina (witamina B2)
  3. Niacyna (witamina B3) 
  4. Kwas pantotenowy (witamina B5) 
  5. Pirydoksyna (witamina B6)

Dzięki zawartości składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, fosfor, potas  - jagody inkaskie działają wzmacniająco na kości, zęby.

Te złote rodzynki brazylijskie mają oryginalny, orzeźwiający, jednocześnie lekko słodki i kwaskowaty smak. Doskonałe będą jako zdrowa przekąska lub jako  dodatek do słodkich sałatek, tortów, kompotów i konfitur.

Jagody inkaskie - jakie kupować?

Najlepiej wybierać ekologiczne jagody inkaskie BIO suszone na słońcu, niesiarkowane. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi mogą być naturalną wersją cytrynowej landrynki.
Jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz białek.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800