Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Ekologiczna jagoda inkaska (inaczej miechunka peruwiańska, rodzynka brazylijska, wiśnia peruwiańska, złota jagoda)

Jagody inkaskie (inaczej miechunka peruwiańska, rodzynka brazylijska lub wiśnia peruwiańska) pochodzą z Ameryki Południowej, zadomowiły się tam ponad 200 lat temu i swego  czasu używane były do walki ze szkorbutem ( chorobą spowodowaną brakiem witaminy C).

Miechunka jadalna rośnie na małych krzakach, owoce przypominają małego pomidorka – posiadają okrągły kształt, pomarańczowe zabarwienie i przyjemny zapach. Ich miąższ przypomina nieco miąższ owoców agrestu i posiada słodko-kwaśny smak. Stanowią źródło witaminy C, karotenu oraz związków ułatwiających procesy trawienne. Owoce najczęściej spożywa się na surowo, jednak najlepiej smakują w formie suszonej. Skórka jagód jest niejadalna.

Suszone owoce jagody inkaskiej posiadają charakterystyczny słodko-kwaśny smak, a kształtem przypominają rodzynki. W Polsce używana jest nazwa "złotej jagody”, sugerująca kopalnię składników odżywczych mających niezwykle zbawienny wpływ na nasz organizm. Z uwagi na tę cenną zawartość składników odżywczych jagody inkaskie zalicza się do tzw. super żywności. Produkt ten dużą popularnością cieszy się wśród wegetarian, ze względu na dużą zawartość białka.  Owoce jagód inkaskich składają się z 16% protein, które uczestniczą w budowie mięśni, skóry oraz kości. Dodatkowo spełniają ważną funkcję w procesie odchudzania. To właśnie dzięki nim szybciej zachodzi zjawisko spalania tkanki tłuszczowej.

Wykaz właściwości, które posiada jagoda inkaska jest zaskakujący - nawet pestki tego owocu  działają oczyszczająco i poprawiają perystalitykę jelit. Miechunka polecana jest osobom mającym problemy z układem wydalniczym.  Pektyny zawarte w jagodach inkaskich to uwodnione węglowodany, których zadaniem jest zapewnianie uczucia sytości w żołądku po spożyciu owoców miechunki oraz zapobieganie spadkowi stężenia glukozy we krwi.
Ponadto miechunka jadalna działa przeciwzapalnie, wspomaga układ krwionośny, zmniejsza ryzyko miażdżycy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych. Jagodę inkaską powinny jeść osoby, które często borykają się z chorobami układu moczowego. Regularne spożywanie owoców tej rośliny pomaga uchronić przed nowotworami, alergiami, wrzodami oraz grzybami. W medycynie ludowej stosowana była jako środek przeciwzapalny i przeciwreumatyczny.

W skład tych cennych jagódek wchodzą również witaminy C (ma jej 2 razy więcej niż cytryna) oraz A i  E, które zwalczają wolne rodniki, i którym przypisuje się działanie wzmacniające organizm i ogólną poprawę pracy serca i wyglądu skóry. Obecność witaminy C wpływa na zwiększenie przyswajalności żelaza, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz obniża odczuwanie zmęczenia i znużenia, wpływa na układ odpornościowy.

Wiśnia peruwiańska stanowi dobre źródło beta-karotenu – wskazuje na to również pomarańczowe zabarwienie owocu. Grupa tych związków przyspiesza opalanie skóry, wpływając tym również na poprawę wyglądu. Chroni skórę przed pojawieniem się wykwitów, zmniejsza objawy trądziku pospolitego. Beta-karoten korzystnie wpływa również na narząd wzroku.

Te złote rodzynki brazylijskie mają oryginalny, orzeźwiający, jednocześnie lekko słodki i kwaskowaty smak. Doskonałe będą jako zdrowa przekąska lub jako  dodatek do słodkich sałatek, tortów, kompotów i konfitur.

Najlepiej wybierać ekologiczne jagody inkaskie BIO suszone na słońcu, niesiarkowane. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi mogą być naturalną wersją cytrynowej landrynki.
Jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz białek.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl