Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Filtry
Kolekcja
Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bio BIO płatki kasztanowe

Płatki Kasztanowe

Płatki kasztanowe

Płatki kasztanowe to zdrowa przekąska, którą warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wysokiej jakości produkt, który zastąpi m.in. słodycze. To sprawdzony sposób na to, aby ograniczyć podjadanie niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Najchętniej jednak sięgamy po ekologiczne płatki z kasztanów jadalnych jako dodatek do śniadań. Pole ich zastosowań jest jednak zdecydowanie szersze – informacje na ten temat można znaleźć w dalszej części wpisu. Jakie właściwości i wartości odżywcze mają płatki kasztanowe? W jaki sposób mogą one urozmaicić codzienną dietę?

Co to są płatki kasztanowe?

Większości osób kasztany kojarzą się z twardymi owocami o brązowym kolorze, które stanowią podstawowe pożywienie dla leśnej, dzikiej zwierzyny. Dostępna jest jednak odmiana jadalnych kasztanów, które można spożywać w różnej formie – na surowo, ugotowane lub upieczone. Z roku na rok zyskują one na popularności ze względu na swój oryginalny smak oraz mnóstwo cennych właściwości odżywczych.

Płatki kasztanowe BIO to produkt pozyskany z kasztanów jadalnych, które hodowane są głównie w krajach o ciepłym klimacie: Włochy, Francja oraz państwa Półwyspu Bałkańskiego. Wyróżniają się one delikatnym, słodkawym, lekko orzechowym smakiem. Są sycące i pełne ważnych składników odżywczych – z tego też względu warto je włączyć do codziennej diety. Płatki z kasztanów jadalnych trafiają w gust nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Jakie wartości odżywcze mają płatki kasztanowe?

Płatki kasztanowe ekologiczne to cenne źródło skrobi, lecytyny, escytyny, a także witaminy C, K, A oraz witamin z grupy B. Jest to bogactwo takich składników mineralnych jak: wapń, potas, miedź, mangan czy magnez. Ich atutem jest to, że są niezwykle sycące, a jednocześnie łatwostrawne. Zawarty w nich błonnik jest wysoko przyswajalny przez organizm człowieka. Należy również zwrócić uwagę na to, że płatki z kasztanowca jadalnego zawierają w sobie mało kalorii. Szklanka produktu dostarcza organizmowi ok. 150 kcal.

Z uwagi na dużą zawartość cennych minerałów i witamin szczególnie rekomendowane są w diecie uczniów, studentów, osób pracujących umysłowo i fizycznie, osób, które są aktywne fizycznie, uprawiają dużo sportu lub też są na diecie bezglutenowej. Ekologiczne płatki kasztanowe mogą bezpiecznie spożywać osoby z nietolerancją na gluten – nie zawierają w sobie tego składnika i są dobrze przyswajalne przez organizm.

Ze względu na dość dużą zawartość witaminy C polecane są w sezonie jesienno-zimowym jako dodatek wspomagający odporność organizmu. Płatki kasztanowe zawierają również pewne ilości kwasów tłuszczowych nasyconych oraz białka.

płatki kasztanowe

Czy płatki z kasztanów jadalnych są zdrowe?

Zarówno kasztany jadalne, jak i płatki kasztanowe ekologiczne uważane są za produkty niezwykle zdrowe. Zawarte w nich składniki odpowiadają za działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. W ich składzie znajduje się stosunkowo duża porcja węglowodanów, dzięki czemu są w stanie dostarczyć organizmowi potężnej dawki energii do działania. Na korzyść płatków z kasztanowca jadalnego przemawia jego skład i dużo cennych witamin oraz składników mineralnych.

Jak stosować i jeść płatki kasztanowe?

Płatki kasztanowe BIO można jeść samodzielnie lub też jako dodatek do różnego typu dań. Niektórzy spożywają je niczym chipsy – są zdrowszą, pożywniejszą przekąską, która dodatkowo dostarcza organizmowi samych cennych składników.

Jako dodatek BIO płatki z kasztanowca jadalnego sprawdzą się do m.in.: jogurtu, mleka, kefiru, musli, domowych batoników, sałatek, surówek, past kanapkowych, dań obiadowych oraz zup. Ciekawie smakują w połączeniu z suszonymi owocami. Można nimi uzupełniać zarówno słodkie, jak i wytrawne potrawy; zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je wykorzystać podczas wypieków różnego typu ciast. Płatki kasztanowe chętnie stosowane są jako element dekoracyjny do lodów oraz innych deserów – głównie tych, w których znajduje się wanilia, karmel oraz czekolada. Można je bezpiecznie łączyć z wieloma różnorodnymi produktami – i zawsze cieszyć się ich oryginalnym smakiem.

Ekologiczne płatki z kasztanowca jadalnego to obowiązkowy dodatek do porannego habermusu. Jest to 'cudowne śniadanie' przygotowywane według przepisu św. Hildegardy. Składa się ono ze składników, których głównym zadaniem jest dostarczenie organizmowi solidnej porcji energii na cały dzień. Habermus to w rzeczywistości lekka zupa, która przygotowywana jest na bazie prawdziwego ziarna orkiszu – głównie z dodatkiem ziołowych przypraw oraz owoców. Bez dwóch zdań płatki kasztanowe to świetne urozmaicenie codziennej diety.

Czy wiesz, że…

... drzewo kasztanowca odznacza się dorodnymi rozmiarami – jest nawet dwukrotnie większe od doskonale znanych nam kasztanowców ozdobnych. Co istotne, może żyć nawet pół wieku, dzięki czemu z drogocennych właściwości jego owoców może korzystać nawet kilka pokoleń.

Kasztany jadalne znane były już starożytnym Rzymianom. Stosowane były jako afrodyzjak oraz produkt pozytywnie wpływający na kondycję fizyczną. Zawartość drogocennych składników odżywczych wspiera układ nerwowy i odpornościowy, a także pomaga w regulacji przemiany materii.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800