Producenci

Kasza gryczana otrzymana jest z obłuszczonego ziarna gryki. Należy do jednej z najbardziej odżywczych kasz. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, kotletów i past do chleba, Również jako składnik obiadów, okraszona duszoną cebulką w połączeniu np. z warzywami czy gulaszem.

Świetnie nadaje się do zapiekanek kaszowo-warzywnych, jako nadzienie do pierogów i naleśników z pełnoziarnistej mąki.

W 100 g kaszy gryczanej znajduje się ok. 390 kcal i aż 10 g błonnika.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu i dlatego jest zalecana w diecie bezglutenowej.
Kaszę gryczaną poleca się osobom z problemami żołądkowymi. Ceni się ją za łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego oraz powracających epizodów biegunek i zaparć.

Występuje w wersji palonej (inaczej prażonej), niepalonej oraz jako krakowska.
- kasza gryczana palona - swój charakterystyczny lekko gorzkawy smak i aromat zawdzięcza prażeniu. Nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem w proporcji 1:1 i trzymać pod przykryciem ok. 7-10 minut.
- kasza gryczana niepalona - jest delikatna w smaku. Należy ją gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 minut.
- kasza gryczana krakowska - otrzymana jest z obłuszczonego i pokrojonego ziarna gryki niepalonej. Ma łagodny i delikatny smak, należy ją gotować jak kaszę gryczaną niepaloną. 

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl