ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO BIO Kasza gryczana

Kasza gryczana

Ekologiczna kasza gryczana jest produkowana z nasion gryki. Gryka zwyczajna to niezwykle wartościowa roślina pochodząca z Azji. Należy do kategorii tzw. zbóż rzekomych, które wytwarzają nasiona podobne do ziaren zbóż, ale nie zalicza się ich do traw. Cały proces produkcji ekologicznej kaszy gryczanej odbywa się bez stosowania chemii rolniczej oraz nawozów sztucznych. Po zebraniu ziaren gryki są one obłuskiwane w kaszarni, czyli specjalnie przygotowanym młynie. Kolejnym etapem jest proces suszenia. Odbywa się on w piecach opalanych drewnem. Dzięki temu do ziaren nie przedostają się szkodliwe związki, jakie generują suszarnie spalinowe. Celem procesu suszenia jest pozbycie się gorzkiego smaku gryki i poprawa jej barwy.

Kasza gryczana prażona i biała

Na ostatnim etapie produkcji część ziaren jest poddawana prażeniu. W efekcie otrzymuje się kaszę gryczaną prażoną (paloną) o ciemnej barwie. W zależności od stopnia przetworzenia dzieli się ją na całą i łamaną. Ekologiczna kasza gryczana nieprażona jest koloru białego. Dzieli się na całą, łamaną i drobną (krakowską). Warto podkreślić, że pod wpływem procesu prażenia zmniejszają się właściwości antyoksydacyjne, jak i sama ilość rutyny w ekologicznej kaszy gryczanej. W wyniku działania wysokiej temperatury zmienia się także zawartość makroskładników. Jest to efektem odparowania wody. W efekcie tego procesu zmniejsza się ilość kaszy, ale ilość makroskładników pozostaje na tym samym poziomie. Sam proces prażenia nie powoduje ich utraty.

Kasza gryczana BIO - rodzaje

Występuje w wersji palonej (inaczej prażonej), niepalonej oraz jako krakowska.
- kasza gryczana palona - swój charakterystyczny lekko gorzkawy smak i aromat zawdzięcza prażeniu. Nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem w proporcji 1:1 i trzymać pod przykryciem ok. 7-10 minut.
- kasza gryczana niepalona - jest delikatna w smaku. Należy ją gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 minut.
- kasza gryczana krakowska - otrzymana jest z obłuszczonego i pokrojonego ziarna gryki niepalonej. Ma łagodny i delikatny smak, należy ją gotować jak kaszę gryczaną niepaloną. 

Właściwości kaszy gryczanej

Ekologiczna kasza gryczana jest bogatym źródłem białka roślinnego. Ziarna gryki zawierają go więcej od pszenicy, prosa, kukurydzy oraz ryżu. W białku roślinnym występuje między innymi lizyna, która bierze udział w procesach odnowy tkanek oraz tworzenia przeciwciał. Izoleucyna reguluje poziom cukru we krwi i przyspiesza gojenie się ran. Treonina uczestniczy w procesie produkcji elastyny i kolagenu. W białku ekologicznej kaszy gryczanej występują aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Wystarczy 100 gram kaszy gryczanej, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne.

Ekologiczna kasza gryczana to wartościowe źródło błonnika, który odgrywa ważną rolę w organizmie. Wspomaga oczyszczanie i utrzymanie układu pokarmowego w dobrej formie. Ekologiczna kasza gryczana zmniejsza uczucie głodu, przez co stanowi ważny element diety odchudzającej. Jest także bogatym źródłem cennych pierwiastków. Wśród nich warto wymienić magnez, cynk, żelazo, wapń i mangan. To one wspomagają pracę mózgu, serca, układu nerwowego oraz tarczycy. W ekologicznej kaszy gryczanej znajdują się rzadko występujące w żywności kobalt i bor. Ziarna gryki charakteryzują się dużą zawartością witamin z grupy B, C oraz PP. Ekologiczna kasza gryczana dostarcza kwas foliowy oraz witaminę E. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy jak rutyna, kwercetyna, procyjanidyna i pelargonidyna.

ekologiczna kasza gryczana

Bezglutenowa kasza gryczana

Gryka nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję pokarmową. Należy jednak zwrócić uwagę czy w składzie nie śladowych ilości glutenu. Osoby z celiakią powinny sięgnąć po przebadaną w tym zakresie bezglutenową kaszę gryczaną. Ekologiczna kasza gryczana ma alkalizujący wpływ na organizm i niweluje efekty spożywania produktów o działaniu kwasotwórczym (mięso, cukier, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata, ser żółty). Ze względu na niski indeks glikemiczny pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Kasza gryczana w kuchni

Ekologiczna kasza gryczana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnych potraw. Stanowi ciekawą alternatywę dla ziemniaków. Idealnie współgra z gulaszem, zrazami i kotletem schabowym. Kasza gryczana jest powszechnie wykorzystywana w zupach. Jej krakowska odmiana sprawdza się także w smacznych i zdrowych deserach.

W naszym sklepie znajduje się wiele odmian kaszy gryczanej, dzięki czemu w łatwy sposób odnajdą Państwo odpowiedni dla siebie produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium