Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Sos pomidorowy bez glutenu

Pomidor zwyczajny jest warzywem, które cieszy się wyjątkową popularnością we wszystkich kuchniach na świecie. Na samym początku był uprawiany w Europie. Myślano, że jest to roślina trująca. Dlatego pomidory uprawiano wyłącznie jako rośliny ozdobne. Dzisiaj wszyscy wiedzą, że pomidory i przyrządzany z nich sos pomidorowy bezglutenowy są naprawdę pyszne. Obfitują również w składniki odżywcze. Pomidor jest zaliczany do rodziny psiankowatych. Jest uprawiany w Ameryce Środkowej i Południowej. Do Europy najprawdopodobniej dostał się około XVI wieku. 

Jaką rośliną jest pomidor?

Każdy mieszkaniec Polski zjada rocznie średnio około 10 kg pomidorów. Jest to blisko 1/6 całkowitej konsumpcji warzyw. Pod względem botanicznym pomidor jest owocem. Jego część jadalna to duże, soczyste jagody, które mają różne kształty i kolory. Na świecie jest kilkaset odmian pomidorów. Można je podzielić z uwagi na sposób uprawy na: szklarniowe, gruntowe i uprawiane pod folią i w tunelu. Natomiast, jeżeli chodzi o kolor, to można wyróżnić pomidory: żółte, pomarańczowe, zielone, tygrysie, malinowe, czerwone, czekoladowe i czarne. Natomiast, ze względu na wielkość owoców, pomidory możemy podzielić na: drobnoowocowe, średnioowocowe i wielkoowocowe. To wszystko sprawia, że pomidory są tak uniwersalne i często wykorzystywane w gastronomii.

Sos pomidorowy bezglutenowy – z jakich odmian można go przygotować?

Do najbardziej popularnych odmian pomidorów możemy zaliczyć:

  • pomidor bawole serce – wielkoowocowy, swoim kształtem przypomina sakiewkę, ma wyrazisty smak i małą ilość pestek. Można go jeść na surowo lub przygotowywać z niego różnego rodzaju przetwory, w tym sos pomidorowy bezglutenowy. Jest zaliczany do kategorii pomidorów malinowych z uwagi na kolor.

  • pomidor gargamel – jest duży i mięsisty. Jego owoce mają bardzo intensywny smak. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego wyśmienity sos pomidorowy bezglutenowy. Jest również odpowiedni do zrobienia pomidorów faszerowanych z uwagi na swoją wielkość.

  • pomidor śliwkowy, czyli inaczej podłużny – ma średniej wielkości owoce bez gniazd nasiennych. Charakteryzuje się naprawdę niewielką ilością pestek. Jego zalety to jędrność i mięsistość. W kuchni możesz go wykorzystywać jako surowiec do produkowania przetworów. Nadają się również do suszenia.

  • pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do sałatek lub kanapek. Niezwykle słodkie i dekoracyjne. Można je jeść na surowo. Są odpowiednie również jako dodatek do dań na gorąco.

  • pomidor San Marzano – charakteryzuje się intensywną, czerwoną barwą. Jest bardzo smaczny. Ma specyficzny lekko, owalny kształt. Często ten rodzaj pomidora wkłada się do słoików. Wcześniej należy je obrać ze skórki.

  • pomidor daktylowy – to odmiana drobnoowocowa, soczysta oraz subtelna w smaku. Można ją spożywać na surowo, ale również przygotowywać z niej sosy pomidorowe bezglutenowe lub marynować.

W sklepach znajdziesz również pomidory o nazwie pelati. Nie jest to ich kolejna odmiana, tylko wskazanie, że owoce zostały obrane ze skórki. Możesz z nich robić różnego rodzaju przetwory. Są idealne na domowe przeciery, koncentraty, czy właśnie sosy pomidorowe bezglutenowe.

sos pomidorowy bezglutenowy

Jakie wartości odżywcze są w sosie pomidorowym bezglutenowym?

Pomidory zwyczajne bez względu na ich odmianę, zazwyczaj nadają się na przetwory. Znajduje się w nich bardzo wiele cennych dla organizmu substancji pokarmowych. Sos pomidorowy bezglutenowy jest niskokaloryczny, więc możesz po niego sięgać nawet wtedy, gdy jesteś na diecie odchudzającej. 100 g pomidorów dostarcza zaledwie 19 kcal. Jeden średni owoc to ok. 32 kcal.

Sos pomidorowy bezglutenowy jest odpowiednim wyborem również dla każdego, kto musi unikać glutenu. Chociaż pomidory naturalnie go nie zawierają, to do sosu pomidorowego, może się on dostać podczas procesu produkcji. Dlatego, jeżeli chorujesz na celiakię lub na nietolerancję glutenu, to powinieneś sięgać po sos pomidorowy oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że nie ma w nim szkodliwego dla Ciebie alergenu. Sos pomidorowy bezglutenowy powinien posiadać również certyfikat. Wtedy ten produkt spożywczy zostaje dokładnie przebadany na obecność glutenu.

Sos pomidorowy bezglutenowy ma w swoim składzie niewielkie ilości białek, śladowe tłuszczu i około 3 g węglowodanów na 100 g produktu. Jest wartościowym źródłem błonnika pokarmowego. Może korzystnie wpływać na trawienie oraz pracę układu pokarmowego, w tym również na mikroflorę jelitową. Jedzenie sosu pomidorowego bezglutenowego może również być pomocne w usuwaniu toksyn z organizmu.

Sos pomidorowy bezglutenowy stanowi również ważne źródło kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. W sosie pomidorowym bezglutenowym można również znaleźć następujące witaminy oraz składniki mineralne: niacynę, biotynę, ryboflawinę, tiaminę, kwas pantotenowy i foliowy, prowitaminę A, oraz witaminę K.

Czy wiesz, że …

… La Tomatina - taką nazwę przybrało święto, które co roku odbywa się w hiszpańskiej miejscowości położonej w prowincji Walencja. Podczas jego trwania uczestnicy obrzucają się nawzajem pomidorami. Historia Tomatiny sięga ostatniej środy sierpnia 1945, gdy wśród miejscowej młodzieży wybuchła bójka.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800