Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
15.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 280 zł

Płatki owsiane bezglutenowe

Bezglutenowe płatki owsiane to bogate źródło energii dla dzieci i dorosłych. Produkt, który stanowi doskonałą bazę pod przygotowanie pożywnego śniadania oraz różnego rodzaju deserów. Najbardziej popularnym daniem z płatków owsianych jest owsianka. Może być przygotowywana nie tylko z mleka krowiego, ale także sojowego i kokosowego. Owsiankę przyrządzoną z bezglutenowych płatków owsianych można urozmaicić dodatkiem miodu, kakao czy porcją ulubionych owoców. Niepodważalnym atutem tego dania jest możliwość prostego i szybkiego przygotowania.

Poza popularną owsianką z płatków owsianych bezglutenowych można także zrobić ciasteczka, płatki, naleśniki oraz domowy chleb. Często stanowią one podstawę domowego musli lub granoli. Najprostszym i bardzo szybkim daniem jest po prostu podanie płatków owsianych z jogurtem. Dania przyrządzone z płatków owsianych bez glutenu stanowią doskonałe źródło energii pozyskiwanej z węglowodanów złożonych.

Zalety bezglutenowych płatków owsianych

Bezglutenowe płatki owsiane grube w odróżnieniu od błyskawicznych zachowują zdecydowanie więcej wartości odżywczych. Stanowią bogate źródło białka, aminokwasów oraz witaminy E. Ponadto płatki owsiane bezglutenowe zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz rozpuszczalny błonnik. Połączenie tych związków obniża poziom cholesterolu oraz przeciwdziała cukrzycy typu 2 i chorobom nowotworowym. Dodatkowo błonnik wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia jakość trawienia i perystaltykę jelit. Brak glutenu w składzie sprawia, że ekologiczne płatki owsiane są idealnym urozmaiceniem diety osób chorujących na celiakię, zmagających się z alergią lub nietolerancją glutenu.

Bezglutenowe płatki owsiane zawierają duże ilości białka, które zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymuje przemianę materii na właściwym poziomie. Owies jako jedno z nielicznych zbóż zawiera dużo cennego białka roślinnego, które przedłuża wrażenie sytości. Płatki owsiane bezglutenowe to bogate źródło:

  • składników mineralnych (żelazo, magnez, wapń, fosfor, selen oraz cynk),
  • witamin z grupy B (przede wszystkim witamina B1 i B6) oraz E.

płatki owsiane bezglutenowe

Właściwości bezglutenowych płatków owsianych

Surowe bezglutenowe płatki owsiane charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym oscylującym na poziomie 40. W procesie gotowania wartość tego wskaźnika rośnie do około 60. Aby zachować wyjściowy poziom indeksu glikemicznego, najlepiej podawać płatki owsiane bezglutenowe na zimno.

Ekologiczne płatki owsiane bezglutenowe to doskonałe urozmaicenie diety dla dorosłych i dzieci. Stanowią idealną bazę pod pożywne śniadanie oraz efektowne desery. Jednocześnie są bogate w cenne dla organizmu składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wyprodukowane z certyfikowanych składników zapewniają pełnię walorów smakowych i dają gwarancję najwyższej jakości.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl