Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Probiotyki – co to takiego?

Probiotyki to żywe organizmy, głównie bakterie i drożdżaki, które wykazują zdolność do wytwarzania kwasu mlekowego. Związki te dostarczane w odpowiednich ilościach mają korzystny wpływ na organizm. Probiotyki występują w produktach mlecznych jak kwaśne mleko, jogurt, kefir czy maślanka, a także w żywności poddanej procesowi fermentacji jak ogórki czy kiszona kapusta. Probiotyki dostępne są również w formie suplementów diety.

Probiotyki

Sfermentowana Soja (Natto) Suszona BIO 120 Kapsułek Natto Sfermentowana Soja (Natto) Suszona BIO 120 Kapsułek Natto
Termin przydatności: .
Cena:

93,91 zł

zobacz więcej

Probiotyki – jakie organizmy zaliczamy do tej grupy?

Probiotyki są nazywane dobrymi bakteriami. Ich prozdrowotne właściwości są potwierdzone licznymi badaniami. Jako probiotyki najczęściej wykorzystuje się bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Korzystne dla zdrowia właściwości maję także niektóre gatunki bakterii Escherichia, Bacillus, a także drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardi. Aby dany mikroorganizm został uznany za probiotyk, musi mieć udokumentowane działanie prozdrowotne.

Status probiotyku mogą otrzymać drobnoustroje, które:

  • mają zdolność adherencji, czyli przyczepiania się do komórek jelit,

  • łatwo kolonizują przewód pokarmowy,

  • nie wytwarzają toksycznych i szkodliwych dla organizmu człowieka produktów metabolizmu,

  • wykazują odporność na niskie pH soku żołądkowego,

  • nie giną w obecności żółci,

  • działają w sposób antagonistyczny wobec bakterii patogennych w przewodzie pokarmowym,

  • zostały wyizolowane z organizmu człowieka,

  • wykazują stabilność i umożliwiają produkcję biomasy na dużą skalę,

  • mają pozytywny i udokumentowany klinicznie wpływ na zdrowie człowieka,

  • uzyskały przynależność taksonomiczną (rodzaj, gatunek, szczep), która została określona metodami genetycznymi.

Probiotyki - jaka jest ich funkcja w organizmie?

Probiotyki wykazują bardzo szerokie działanie. Ich korzystny wpływ na organizm obejmuje:

  • wspomaganie funkcjonowania układu odpornościowego,

  • zapobieganie rozwojowi infekcji układu moczowego,

  • wspomaganie procesów trawienia,

  • wsparcie w leczeniu biegunek,

  • pomoc w leczeniu stanów zapalnych występujących w obrębie przewodu pokarmowego,

  • eradykację (całkowite zwalczenie) Helicobacter pylori,

  • zapobieganie rozwojowi AZS (atopowego zapalenia skóry) u dzieci,

  • wsparcie leczenia kamicy nerkowej i kolek,

  • zapobieganie zapaleniu dziąseł,

  • zwalczanie bakterii opornych na antybiotyki,

  • wspomaganie leczenia chorób wątroby,

  • walkę z rakiem jelita grubego,

  • pomoc w obniżeniu poziomu cholesterolu,

  • łagodzenie objawów nietolerancji laktozy,

  • walkę z nadwagą,

  • wsparcie leczenia autyzmu.

Probiotyki – jakie produkty spożywcze zawierają ich najwięcej?

Lista żywności probiotycznej jest dosyć krótka. Wśród produktów powszechnie dostępnych w naszym regionie należy wymienić:

Bardzo dobrą alternatywą dla osób, które wyłączyły z diety produkty mleczne, są kefiry przygotowane na bazie mleka roślinnego (kokosowe, owsiane, ryżowe). Sam proces fermentacji przebiega w tym przypadku bardzo podobnie. Produkt końcowy co prawda zawiera mniej szczepów, ale również wykazuje właściwości probiotyczne. Wartościowym źródłem bakterii probiotycznych są sery, które nie zostały poddane pasteryzacji. Najlepsze właściwości wykazują produkty pochodzące od krów wypasanych naturalnie i karmionych trawą.

Kiszonki oferują nieco mniejsze bogactwo probiotyków, ale zawierają bakterie kwasu mlekowego. Są także wartościowym źródłem kwasów organicznych, które tworzą środowisko sprzyjające rozwojowi dobrych bakterii. Do najpopularniejszych kiszonek zaliczamy kapustę i ogórki. Kisić można także inne warzywa, a nawet cytrynę. Sok z kiszonej kapusty wspomaga procesy trawienne i ułatwia walkę z biegunkami oraz zaparciami.

Egzotyczną alternatywą kiszonej kapusty jest kimchi. To koreańska potrawa na bazie kapusty z dodatkiem papryki, rzodkiewki, cebuli, marchwi oraz przyprawiona czosnkiem, imbirem, solą morską i sosem rybnym. Równie egzotycznie brzmi japońskie natto, które powstaje z fermentowanej soi. Na liście probiotyków z Dalekiego Wschodu znajduje się jeszcze pasta miso, typowa dla kuchni chińskiej i japońskiej oraz kambucha, czyli napój na bazie czarnej herbaty poddanej procesowi fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany.

probiotyki

Kiedy warto sięgnąć po probiotyki w suplementach diety?

Probiotyki są szczególnie polecane dla osób mających problemy z:

  • dysbiozą, czyli zaburzeniami równowagi mikroflory jelitowej,

  • nawracającymi problemami jelitowymi,

  • infekcjami intymnymi.

Jakościowe probiotyki w suplementach wzbogacają dietę ubogą w naturalne formy dobrych bakterii. Są dużym wsparciem w wielu stanach chorobowych. Poszczególne suplementy z probiotykami mogą różnić się między sobą dawkami oraz „kompozycją” zastosowanych mikroorganizmów. W dobrych jakości preparatach oprócz rodzaju i gatunku można znaleźć także oznaczenie szczepu. To świadczy o wyższym stopniu przebadania danego suplementu.

Suplementy diety z probiotykami mogą występować w formie:

  • kapsułek,

  • koncentratu,

  • soku,

  • ekstraktu.

Przed ich zastosowaniem należy zapoznać się z podanymi przez producenta zaleceniami dotyczącymi spożywania oraz skonsultować się ze swoim lekarzem.

Czy wiesz, że…

… bardzo dobrym sposobem, który stymuluje proces namnażania się drobnoustrojów probiotycznych, jest jedzenie kwaśnej żywności? Może to być ocet jabłkowy lub fermentowane warzywa. Produkty te zawierają określone ilości probiotyków, a także kwas glukonowy oraz octowy, które pomagają utrzymać pH optymalne do wzrostu organizmów probiotycznych. Dlatego warto wypijać wodę z łyżką octu jabłkowego dwa razy dziennie i regularnie jadać kiszonki.

Bardzo ważne jest także wzbogacenie diety o żywność bogatą w bakterie fermentacji mlekowej. Ich źródłem jest kefir oraz fermentowane przetwory mleczne, fermentowane napoje roślinne i kiszonki. Idealnym uzupełnieniem dla tak zbilansowanej diety są suplementy z probiotykami

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800